8 onmisbare tips voor gezond eten en drinken

Glas met sap voor een gezonde levensstijl

Gezond eten en drinken zijn de basis voor een gezond leven. Net zoals bewegen een belangrijke rol speelt in ons leven. Helaas bestaan er geen magische voedingsmiddelen waardoor je honderd procent gezond bent en blijft. Maar als je zorgt dat de basis in orde is zal je lichaam veel weerbaarder zijn tegen ziekten.

Je kunt je ook psychisch sterker voelen. En je algehele levenskwaliteit zal toenemen wanneer je kiest voor gezond eten en drinken. Het is belangrijk om niet meer te eten dan nodig. Maar ook variatie is een belangrijke factor. Zo is je lichaam altijd voorzien van voldoende en verschillende voedingsstoffen.

Een dieet is niet altijd gezonder

Gezond eten is absoluut niet saai en het is niet nodig om je aan bepaald soort dieet te houden. Vaak zijn dit trends waar veel geld aan wordt verdient en niet altijd beter zullen zijn voor je gezondheid. De natuur biedt ons al deze oplossingen zelf al. Maar dan wel het liefst zonder chemische middelen zoals pesticides.

Gezond eten, drinken en bewegen is simpelweg de basis. Door teveel met een opgelegd dieet bezig te zijn kun je teveel stress op je afroepen. Wat dan weer averechts zal werken op je gezondheid. Doe dan ook wat voor jou goed aanvoelt.

Mocht je besluiten toch een dieet te volgen dan is het raadzaam om altijd een arts te raadplegen. In sommige gevallen is een dieet namelijk wel noodzakelijk, zoals bij diabetes.

Bessen

Met bessen kun je nooit fout gaan. Er bestaan veel verschillende soorten en voor ieder is er wel een favoriet. Je kunt ze toevoegen aan yoghurt voor extra energie. Of gebruik bevroren bessen in je smoothie en dessert.

Bessen bevatten over het algemeen een hoog vitamine C-gehalte. Maar sommige bessen bevatten ook veel andere belangrijke voedingsstoffen. Kies rijpe bosbessen voor vitamine C en antioxidanten. Dit bevordert de algehele gezondheid maar ook de bloedsomloop.

Goji-bessen zijn minder bekend. Ze zijn klein, maar bevatten veel verschillende soorten voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ze worden ook wel kleine vitaminebommetjes genoemd.

Citrusvruchten

Citrusvruchten worden in het algemeen beschouwd als een waardevolle bron van vitamine C. Kies altijd voor volledig rijpe citrusvruchten. Zo maak je optimaal gebruik van de voedingsstoffen als je zelf sinaasappelsap perst. Voeg een scheutje verse geperste limoen toe aan je salade of bak eens een heerlijke citroencake.

Wanneer je de schil van een citroen of andere citrusvrucht wilt gebruiken kies dan voor biologisch. Zo vermijd je een hoge concentratie aan pesticide in je maaltijd.

Groenten

De keuze tussen verschillende groenten is enorm. Wereldwijd zijn er ongeveer 500 verschillende soorten groenten bekend. Voor mensen die vegetariër of veganist zijn, is het kiezen van groenten een belangrijk onderdeel van hun leven. En toch is groenten voor ieder mens een essentiële bron van belangrijke voedingsstoffen.

Groente bevat doorgaans veel mineralen zoals Kalium. Veel mensen claimen dat een enkele banaan voldoende kalium voor een dag bevat. Maar wist je dat een steeltje broccoli een nog hogere concentratie bevat? Probeer eens een salade van verse jonge spinazie en broccoli met pijnboompitten en licht gekookte pasta.

Peulvruchten

Een peulvrucht is de verzamelnaam voor verschillende soorten vruchten met een enkel zaad. Voorbeelden van peulvruchten zijn onder andere sojabonen, erwten, gedroogde bonen en pinda’s. Peulvruchten zijn rijk aan ijzer en veel vezels. Hierdoor passen ze uitstekend in de categorie gezonde voeding.

De pinda wordt vaak gezien als een noot door verschillende benamingen zoals grondnoot of apennoot. Toch is de pinda botanisch gezien een peulvrucht.

Noten en zaden

De natuur kent een enorme keuze in noten en zaden. Het is algemeen bekend dat noten zoals bijvoorbeeld walnoten en pecannoten rijk zijn aan vele voedingsstoffen. Maar wist je dat lijnzaad (vlaszaad) de hersens gezond houdt? Lijnzaad is een ideale natuurlijke bron voor Omega-3 vet.

Thee

Groene thee kan zorgen voor een energieboost terwijl kamille weer een kalmerend effect heeft. Natuurlijke thee kent een verscheidenheid aan voordelen voor je gezondheid. Begin de dag eens met muntthee of earl grey.

Je kunt ook koffie vervangen voor zwarte thee. Kruidentheeën zijn rustgevend, smaken heerlijk en zijn goed voor je gezondheid. Andere thee zoals zwarte, witte en oolong thee zal je helpen alert te blijven.

Olijfolie

Olijfolie is waarschijnlijk de gezondste vorm om vet toe te voegen aan je maaltijd. Je kunt olijfolie mengen met een beetje azijn en basilicum om je eigen dressing te maken. Zo kun je het koud op een salade gebruiken.

Ook is olijfolie bijzonder geschikt om je eten in te bakken. Zorg er wel voor dat de temperatuur niet te hoog is. Hierdoor kunnen de gezonde voedingsstoffen worden afgebroken.

Credits en copyright
Beeld header: jeshoots