6 tips: depressie overwinnen zonder medicatie

Iedereen kent wel van die dagen dat het lijkt alsof alles tegenzit. En soms is dat ook zo. Er gebeurt zoveel in een mensenleven. Het overlijden van een dierbare, een stressvolle periode op het werk of je voelt je zonder enige aanleiding bijzonder moe en futloos. Een depressie kan zich uiten op vele manieren en is voor ieder persoon anders.

Het is niet erg om je soms wat depressief te voelen. Hoe zouden we anders weten wanneer we gelukkig zijn? Zonder slecht zou er immers ook geen goed kunnen bestaan. Ook al weet je dat verdriet en pijn een onderdeel van het leven zijn, leuk is het nooit. Toch kunnen we leren om hier beter mee om te gaan.

Wat te doen bij depressie

Deze 6 tips tegen depressie zullen je helpen om net even de scherpe kantjes er vanaf te halen. Het is raadzaam om ze dagelijks te oefenen en er een gewoonte van te maken. Op deze manier zul je ook minder gevoelig worden voor toekomstige negatieve gedachten en prikkels.

1. Denk aan je lichaamshouding

Het lichaam bevat veel energie. Het is dan ook van groot belang dat energie, net als ons bloed goed kan doorstromen. Ga rechtop staan, rechtop zitten enz. Wanneer je lichaam in balans is, kan de energie vrij stromen en zullen er minder snel blokkades ontstaan.

2. Wie het laatst lacht

Hoe moeilijk het ook lijkt wanneer je je ‘down’ voelt. Lachen is erg gezond en geeft een ontlading van negatieve gevoelens. Bezoek vrienden, kijk een comedy of doe iets anders waar jij dat altijd van moet lachen. Lachen is erg natuurlijk, eenvoudig en zeer effectief.

3. Helpende gedachten en positieve affirmaties

Er wordt weleens gezegd; gedachten zijn krachten. Dit is dan ook zeker waar. Gedachten zoals “Ik voel me goed”, “Ik ben trots op mijzelf”, “Ik zie het goede in alles”, helpen bij een positief zelfbeeld. Herhaal deze woorden meerdere malen per dag tegen jezelf.

4. Luister naar een muziek die je leuk vindt

Muziek is het ritme van het leven. Het is een belangrijke uiting van emoties. Het hoeft niet iets specifieks te zijn, kies muziek dat jij leuk vind. Bepaalde soorten muziek werken beter dan andere. Experimenteer en kijk wat voor jou werkt. Studies hebben aangetoond dat klassieke muziek en new age-muziek het beste werken.

5. Neem even de tijd voor jezelf

Het klinkt zo vanzelfsprekend. Toch worden onze hersens continue overladen met prikkels. Zichtbaar en onzichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon die de hele dag aandacht vraagt. Neem even tijd voor jezelf, maar dan ook echt voor jezelf. Lees een boek, kijk een serie met een positieve uitwerking. Sluit je even af van het drukke en chaotische leven.

6. Meditatie geeft inzichten

Meditatie is een uitstekende gewoonte die zich al eeuwenlang heeft bewezen. Het zal van pas komen bij alles wat je doet in het leven. Mocht je het moeilijk vinden om stil te zitten. Probeer dan verschillende meditatie-cd’s die je hersenen in de meditatieve staat brengen. Zoek naar “meditatie muziek” op Google of YouTube.

Realiteit is relatief

Hoe wij de realiteit ervaren is een weerspiegeling van ons eigen denken. Iedereen ziet en ervaart de wereld op een andere manier waardoor er meerdere waarheden bestaan. Jouw eigen waarheid kun je dan ook zeker in je voordeel laten werken. Dit geeft de kracht om je hersenen een bepaalde richting op te denken. Wanneer je je verdrietig voelt, besef dan dat het allemaal in je opkomt en je ook de kracht hebt om deze waarneming te veranderen. Blijf positief in alles wat je denkt, dit helpt echt.

Zware depressie symptomen

Een depressie kan zich ook zwaarder uiten dan even een dipje. Hierbij hoort bijvoorbeeld ook een burn-out en zelfs paniekaanvallen. Heb je het vermoeden dat je in een spiraal van negatieve gedachten bent terecht gekomen, neem dan altijd contact op met je dokter. Neem geen enkel risico, het is jouw leven. Jouw verantwoordelijkheid.

Credits en copyright
Beeld header: –