Stappenplan: gazon onderhouden in het voorjaar en najaar

Gazon onderhouden
©Damiangretka – Onkruid uit gras steken

De mooie donkergroene grasmat in de tuin wil je natuurlijk graag gezond houden. Maar hoe kun je het gazon nou het beste onderhouden in het voor- en najaar? Ook in de winter kan jouw grasveld wel wat extra aandacht gebruiken. 

Stappenplan voor jouw gazon onderhouden

Met een goed onderhouden gazon weet je zeker dat je het hele jaar door van een goed groeiend gras zonder mos of kale plekken kunt genieten. Want het onderhoud gaat verder dan alleen maaien natuurlijk. We hebben een handig stappenplan voor je gemaakt waarmee je jouw gazon op de juiste manier kunt onderhouden én verzorgen. 

Stap 1: verticuteren in het voorjaar

De beste periode om het gras van jouw gazon te verticuteren is het voorjaar. Je kunt dan de overtollige mosgroei dat in de winterperiode is ontstaan verwijderen. Daarnaast maakt verticuteren het gras ook luchtiger waardoor de wortels over meer zuurstof (en regenwater) kunnen beschikken. Verticuteren in het voorjaar is dus belangrijk bij het onderhouden van jouw gazon. 

Stap 2: kalk en extra graszaad strooien na het verticuteren

Gazon onderhouden met nieuw ingezaaid gras
©John Mounsey – Nieuw ingezaaid gras

Jouw gazon voorzien van kalk zorgt voor een goede balans in de PH-waarde. Ook dit onderhoud kun je het beste in het voorjaar doen na het verticuteren. Zie je hier en daar wat kale plekken in het gazon? Strooi deze dan eenvoudig bij met wat graszaad. 

Stap 3: het gazon bemesten voor een goed onderhoud

Bemesten doe je 3x per jaar. Het voorjaar, en dan bij voorkeur is de maand maart geschikt voor een eerste ronde. Kies je voor biologische meststoffen, dan hoef je niet bang te zijn voor verbranding. De voedingsstoffen worden stapsgewijs afgegeven waardoor jouw gazon het eenvoudig volhoudt tot de tweede voedingsbeurt in juli. Ook in het najaar heeft de grasmat voeding nodig. De laatste keer bemesten doe je in de maand oktober.

Stap 4: grasmaaien, bewateren en graskanten knippen

Het gazon maaien is een wekelijks terugkerend ritueel, vooral in het voorjaar wanneer het gras extra hard groeit. Met grasmaaien houdt je het gazon in goede conditie en voorkom je een wildgroei van onkruid. Maaien doe je bij voorkeur op een droge dag. Anders loop je het risico dat nat gras gaat samenklonteren en gaat rotten. Het gras van het gazon kun je kortwieken tot ongeveer 4-5 centimeter. 

Gazon onderhouden met gras maaier
©Congerdesign – Gazon maaien

Ga je een warme periode tegemoet met veel zonneschijn? Stel de grasmaaier dan wat hoger in zodat het gras langer blijft. Zo loopt je geen risico op lelijke plekken en kunnen de wortels niet verbranden. Na een maaibeurt zijn ook de kanten van het gazon aan de beurt. Je knipt ze het beste met een scherpe snoeischaar. Het bewater van het gras met een sproeier doe je bij voorkeur in de avond of vroege ochtend als de zon nog niet zo fel schijnt. 

Een donkergroen en mooi onderhouden gazon is niet moeilijk

Het meeste onderhoud aan de grasmat vindt plaats in het voorjaar en de zomer. In de winter heeft het gazon eigenlijk geen onderhoud of verzorging nodig. Let er bij vorst wel op dat je de grasmat niet beloopt. De tere grassprietjes kunnen dan beschadigen of zelfs afbreken waardoor je in het voorjaar extra werk zult moeten verrichten. 

Vorige
Gazon bemensten met korrels

Gazon bemesten: hoe en wanneer doe je dat?

Volgende
Groenblijvende bodembedekkers

5 groenblijvende bodembedekkers voor in de tuin

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.