Fruitbomen planten: hoe en wanneer doe je dat?

Fruitbomen planten in de tuin
©Berezko – Fruitbomen planten

Fruitbomen zijn een echte aanwinst voor je tuin. Naast het feit dat je zo altijd kunt beschikken over vers fruit, zien ze er ook nog eens mooi uit. Fruitbomen planten is dan ook meer dan de moeite waard. Alleen hoe en wanneer doe je dat het beste?

Elke fruitboom heeft zijn eigen specifieke wensen en eisen als het aankomt op planten. Over het algemeen kun je de meest bekende fruitbomen planten van medio oktober tot aan half april. Hierbij kun je denken aan de appel, de kers en de peer. Let er daarbij wel op dat de grond vorstvrij is en niet te nat. Des te eerder je de bomen plant, des te sneller ze sterke wortels aan kunnen maken voor de winter.

Om je op weg te helpen, hebben we een aantal bekende exemplaren én hun manier van planten voor je beschreven. Zo weet je zeker dat het planten van fruitbomen een succes wordt. Daar pluk je niet alleen nu de vruchten van, maar natuurlijk ook straks tijdens de oogst.

Appel- en kersenbomen planten tussen november en maart

De appel en kersenboom zijn misschien wel de meest bekende fruitbomen die er zijn. Daarnaast hebben deze bomen niet echt specifieke eisen als het aankomt op de bodem, mits deze niet te nat of te zuur is. Deze fruitbomen doet het goed op een zonovergoten plaats. Je kunt deze bomen het beste planten tussen oktober en maart.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

  • Planten tussen oktober en maart.
  • Pas op met vocht en vorst.
  • Hou de bodem lekker los en luchtig.
  • Zorg voor een zonovergoten plaats.

Zorg ervoor dat het gat waarin je de appel of kersenboom plaatst ongeveer 10-15 cm dieper is dan de meegeleverde pot. Maak de bodem eromheen los en luchtig en voorzie deze desgewenst van wat organische mest.

Liever een snelle start?
Natuurlijk kun je je eigen boom zaaien. Maar een snellere oplossing is een opgekweekt fruitboompje aan te schaffen. Zo bespaar je veel tijd!

Bekijk fruitbomen

Dompel de kluit van de fruitboom onder in een emmer water en plaats deze in het gat. Door het plaatsen van een stevige paal naast de fruitboom, kun je ze aanbinden en ze de ondersteuning geven die ze nodig hebben.

En hoe zit dat met het planten van een perenboom?

Als je een perenboom wilt planten kun je in principe dezelfde maatstaven aanhouden als die voor de appel en kersenboom. Deze fruitboom kun je planten tussen november en maart in een niet al te vochtige grond.

Pas op met nachtvorst, want daar zijn de wortels van de jonge fruitboom nog niet tegen bestand. Zorg voor voldoende voeding en houdt de bodem lekker los. Zo kunnen de wortels zich goed vestigen en nemen ze het toegediende vocht beter op.

Perzikboom planten: heerlijke vrucht en betoverende bloesem

De perzik is een wat meer exotische soort onder de fruitbomen. Ze geven een prachtige bloesem en zorgen er natuurlijk voor dat je na de oogst kunt genieten van heerlijke vruchten. Deze fruitboom plant je in het lenteseizoen of in de zomer.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

  • Planten in het lente of zomerseizoen.
  • Vermijd kou door de fruitboom hoger te plaatsen.
  • Zorg voor een losse zandbodem.
  • Zoek een plaats met minstens 6 zonuren per dag.

Kies een plaats waar de fruitbomen minstens 6 uur per dag van de zon kan genieten. Een zandbodem is daarbij ideaal. Het 30 cm diepe gat voor de perzikboom graaf je het liefst op een hooggelegen deel van de tuin of gaard. Zo worden de wortels niet te veel aan kou blootgesteld.

Maak de bodem rondom het gat los zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Vervolgens zet je de perzikboom in het gat en voeg je wat organische mest toe waarna je het gat dichtgooit en voorzichtig aandrukt.

Vorige
Tuinkalender oktober de herfst in je tuin

Tuinkalender oktober: de herfst in je tuin

Volgende
Herfstbloemen die je tuin kleur geven

10 herfstbloemen die je tuin kleur geven

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.