Franse Bulldog kopen? Lees dan eerst deze tips

Franse Bulldog kopen? Lees dan eerst deze tips

De Franse Bulldog is misschien wel het meest populaire hondenras van dit moment. Niet zo verwonderlijk, want deze honden beschikken over heel veel leuke eigenschappen. Als je een Franse Bulldog wilt kopen, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Daarbij kun je denken aan het karakter, maar natuurlijk ook aan de bewegingsbehoefte. De Franse Bulldog is feitelijk gezien een mengelmoes van verschillende rassen. De Engelse Bulldog, de terriër en de mopshond hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van het ras. Zijn naam heeft deze vrolijke snuiter te danken aan zijn export van Engeland naar Normandië in de 19e eeuw.

De erkenning van het ras is echter niet zonder slag of stoot gegaan. De Franse Bulldog werd vroeger veelal bespot om zijn grote vleermuis oren. Wil je zelf een Frenchie of Franse Bulldog kopen? Wij voorzien je graag van wat praktische tips. Zo bereid je je goed voor op de komst van een nieuw gezinslid.  

De raskenmerken van een Franse Bulldog

De Franse Bulldog heeft een uitgesproken uiterlijk. Zijn hoofd is breed en voorzien van grote heldere ogen. De neus is kort en steekt trots in de lucht. De grote rechtopstaande oren maken het grappige uiterlijk van de Franse Bulldog helemaal af. De borstkas is breed en zeer goed ontwikkeld.  Het lijf is gedrongen maar wel in proportie met zijn poten. De staart is van nature kort en ligt strak tegen het lichaam aan. 

Franse bulldog in woonkamer
©Patryk Kosmider – Slapende Franse bulldog pup

De Franse Bulldog heeft een stokmaat die varieert van 27 tot wel 35 cm. De reuen zijn over het algemeen iets groter. Het gewicht van de Frenchie is ideaal als de schommelt tussen de 9 en 15 kilo. Maar, voor grotere reuen en honden zijn er uitzonderingen op de regel. De Franse Bulldog heeft een korte en gladde vacht die officieel 3 kleuren mag hebben. Bont, fawn of gezoomd. Andere kleuren komen voor, maar zijn officieel niet erkend.

Is een Franse Bulldog een geschikte hond voor mij?

Hoewel zijn geschiedenis als stierenvechter anders doet vermoeden, is de Franse Bulldog bijzonder vriendelijk en vrolijk. Het is dan ook een gezinshond bij uitstek. De Frenchie kan prima met kleine kinderen en andere huisdieren overweg. Ze hebben een perfect gevoel voor humor, maar kunnen soms ook wat eigenzinnig zijn.

Als de Franse Bulldog ergens geen zin in heeft, dan heb je flink wat overredingskracht nodig om hem te overtuigen. Daarnaast is de Frenchie een echt gezelligheidsdier. Hij ligt graag bij je op de bank of gaat met je mee op reis. Ben je vaak van huis of werk je buiten de deur? Dan is de Franse Bulldog misschien een minder goede keuze. Ze zijn namelijk niet graag alleen.

De bewegingsbehoefte is te omschrijven als normaal. Een wandeling is prima, maar een kort rondje om zijn behoefte te kunnen doen volstaat ook. Door zijn enthousiasme kan de Franse Bulldog soms wat onbenullig uit de hoek komen, maar hij heeft nooit kwaad in de zin. 

Waar op letten bij de aanschaf van een Franse Bulldog?

Slapende Franse bulldog pup
©Patryk Kosmider – Slapende Franse bulldog pup

De Franse Bulldog is een populair hondenras. Helaas is dat voor veel malafide fokkers een aanleiding om te fokken met onzuivere bloedlijnen en ongezonde ouderdieren. Dat geldt ook voor de Franse Bulldog. Koop je pup daarom altijd bij een erkend fokker en let ook hierop:

  • De fokker is erkend bij de rasvereniging
  • De ouderdieren komen uit zuivere bloedlijnen 
  • De pups hebben geen over- of onderbeet
  • De neus is niet te kort, de ogen staan helder en de oren staan rechtop

Pas op met pups die niet aan de rasstandaard voldoen of niet volgens de richtlijnen zijn gefokt. De kleur blauw is prachtig, maar kan belast zijn met ernstige erfelijke afwijkingen. Dat geldt ook voor merle kleuren. Daarnaast is het verboden om Franse Bulldog te fokken met een te korte snuit.

Dit belemmert de gezondheid van het dier. Daarnaast is het goed om de fokker te vragen naar de consequentie waarmee de pups zijn ontwormt en welke vaccinaties ze hebben gehad. Dit kun je ook terugzien in het paspoort dat je meekrijgt.  

Is een Franse Bulldog gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Mede door de populariteit van dit hondenras, zijn bloedlijnen niet altijd zo zuiver als we zouden willen. Ook de bouw van de Franse Bulldog kan verschillende lichamelijke aandoeningen veroorzaken. Het kopen van een gezonde jonge Franse Bulldog doe je dan ook bij voorkeur bij een erkend fokker met hart voor het ras.

De Frenchie kan gevoelig zijn voor hernia. Dit is een degeneratie van de tussenwervelschijven. Ook een minder goed ontwikkelde ademhaling en vernauwde luchtwegen (BOAS) komen voor. Veelal bij rassen die gefokt worden met een te korte snuit. Ook huidontstekingen en allergieën (atopische dermatitis) komen voor.