Frambozen snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Frambozen snoeien: hoe en wanneer doe je dat?
©PavelRodimov – Frambozen snoeien

Frambozen op de juiste manier snoeien verzekerd je van een heerlijke oogst. Maar hoe snoei je de frambozenstruik en wanneer kun je dat het beste doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het snoeien van de zomer en herfst framboos. Elke soort kent namelijk zijn eigen specifieke manier van snoeien.

Zomer en herfstframbozen

Zoals de naam al doet vermoeden, geeft de zomerframboos vooral in de maanden juni en juli vruchten. De jonge frambozen groeien aan de zijdelingse scheuten die zich aan de hoofdtak van de frambozenstruik bevinden.

De vruchten van de herfstframboos kun je na de zomer oogsten. Deze groeien als volle trossen aan het uiteinde van de takken. Een voorbeeld van een zomerframboos ras is bijvoorbeeld de Malling Promise. Als herfstframboos kun je kiezen voor de heerlijk sappige Polka.

Hoe en wanneer kun je frambozen het beste snoeien?

Uitlopers van de framboos
WANNEER JE DE ONDERKANT GOED HEBT OPGEBONDEN KUN JE IN HET VOORJAAR MOOI GEORDENDE SCHEUTEN VERWACHTEN.

Frambozen snoeien die in de zomerperiode vrucht geven doe je bij voorkeur in het voorjaar. De scheuten die niet sterk genoeg zijn, knip je net boven de grond af. Snoei dus alleen de zwakkere scheuten. Als de zomer framboos in het najaar is uitgebloeid, knip je de takken die vrucht hebben gegeven af. Ook dit kun je het beste direct boven de grond doen.

Bind de nieuwe scheuten netjes op zodat er straks geen warboel ontstaat tijdens het opnieuw vertakken. Dit ritueel kun je vervolgens in het voorjaar weer herhalen. Zomer frambozen snoeien doe je dus zowel in het voor- als najaar.

Herfstframbozen snoeien doe je als de meeste kou uit de grond is getrokken, maar niet nadat het voorjaar begint. Ideaal is tussen februari en maart. Wacht met frambozen snoeien tot de jonge scheuten ten minste 20 centimeter hoog zijn.

Om zeker te zijn van een mooie oogst, kies je natuurlijk de meest gezonde scheuten uit. De resterende takken kun je wegknippen. Let erop dat je niet meer dan 10 scheuten op een vierkante meter plaatst. Zo heeft de framboos ook na het snoeien voldoende ruimte om te kunnen groeien.

De frambozenstruik in model snoeien

Oranje frambozen aan struik
EEN GOED VERZORGDE FRAMBOZEN STRUIK ZAL ALTIJD MOOIERE VRUCHTEN ONTWIKKELEN.

Frambozen snoeien is niet alleen noodzakelijk om jezelf van een lekkere oogst te kunnen voorzien. Als je de frambozenstruik op de juiste manier snoeit, blijft deze ook mooi in model. De takken die straks vrucht gaan geven krijgen door het snoeien ook voldoende zonlicht waardoor je mooie grote frambozen kunt verwachten. Omdat je met snoeien een “wond” maakt kun je het beste werken met een scherpe en schone snoeischaar.

Vorige
Tuin herfstklaar maken met hark

Je tuin herfstklaar maken in 4 stappen

Volgende
Tuinkalender oktober de herfst in je tuin

Tuinkalender oktober: de herfst in je tuin

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.