Finse Spits kopen? Lees dan eerst deze tips

Finse Spits kopen? Lees dan eerst deze tips

Wil je een Finse Spits kopen? Aan de hand van onze tips kom je alles te weten over het karakter van deze vrolijke honden, maar ook over de typische raskenmerken en de geschiedenis. De Finse Spits of Spitz komt, zoals de naam al doet vermoeden, oorspronkelijk uit Finland. Daar werd dit zuivere hondenras ingezet voor de jacht op elanden, vogels en beren.

Door het laten horen van een luide blaf, wisten de jagers precies waar de prooi zich bevond. Mede door zijn perfecte schutkleur in het bos, kon de Finse Spits zijn prooi moeiteloos benaderen. Tegenwoordig is dit Finse hondenras ook in de rest van Europa geliefd. Vooral door zijn speelse en actieve karakter. Denk je zelf ook na over de aanschaf van een Finse Spits? In dit artikel geven we je graag wat meer informatie.

De raskenmerken van een Finse Spits

De Finse Spits is een prachtige hond om te zien. Ze hebben een speels karakter en zijn daarnaast ook nog eens heel actief. De Spits heeft een luide blaf die hij graag laat horen. Zeker als ze iets op het spoor zijn of enthousiast raken tijdens het wandelen of spelen.

Maar, een Finse Spits blaft ook om je te waarschuwen voor dreigend gevaar. De vachtkleur van deze honden doet denken aan die van een vos. De oren zijn spits en staan rechtop. De staart is krullend en wordt op de rug gedragen. 

Blaffende Finse Spits
©RodimovPavel – Blaffende Finse Spits

De Finse Spits heeft een vierkante lichaamsbouw en grote sprekende ogen. Ze kunnen uitstekend met kinderen overweg, maar ook met andere huisdieren. Je kunt de Finse Spits ook blij maken met behendigheid spelletjes of agility.

Maar, een lange wandeling met voldoende uitdaging volstaat ook. Deze Finse rashonden worden doorgaans tussen de 41-51 cm hoog. Het gewicht varieert van 10 tot en met 15 kilo. De levensverwachting van de Finse Spits ligt rond de 11-14 jaar.

Is een Finse Spits een geschikte hond voor mij?

Als je op zoek bent naar het beste van beide werelden, dan is de Finse Spits een geschikte hond voor jou. Dat betekent dat je op zoek moet zijn naar een actieve hond die houdt van lange wandelingen, maar ook zeker een gezellige en sociale viervoeter in huis wilt.

Houd er wel rekening mee dat deze honden veel blaffen. Woon je in een rijtjeshuis of heb je naaste buren? Dan is deze hond misschien niet zo geschikt voor jou. Het zal dan ook niet de eerste keer zijn dat een blaffende hond de reden is van een conflict. Wil je graag een hond die je kan trainen en uitdagen? Dan is de Finse Spits op jouw lijf geschreven. 

Waar op letten bij de aanschaf van een Finse Spits?

Gezonde Finse Spits
©RodimovPavel – Gezonde Finse Spits

Als je een Finse Spits wilt kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Koop geen honden die afkomstig zijn uit het illegale circuit. Daarmee bedoelen we broodfokkers die alleen fokken voor het geld, en niet uit liefde voor het ras.

De hond is meestal de dupe van deze praktijken. Je koopt een ziek dier waar je op den duur ook flink wat dierenartskosten aan kwijt zult zijn. In plaats daarvan is het goed om een Finse Spits aan te schaffen via een erkend fokker. Let daarbij ook op:

  • De vachtkleur van de pups
  • De stand van het gebit 
  • De alertheid van de pups
  • Een correct ingevuld paspoort, gezondheidsverklaring en stamboekpapier
  • Het ontwormingsschema en de vaccinaties

Als je een Finse Spits wilt kopen en op zoek bent naar een erkend fokker, dan kun je het beste contact opnemen met de desbetreffende rasvereniging. Zij kunnen je precies vertellen welke fokker er op dit moment nestjes beschikbaar heeft, of plaatsen je op een wachtlijst. 

Is een Finse Spits gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Een Finse Spits is niet overdreven gevoelig voor erfelijke aandoeningen ziektes. Dat komt omdat dit van origine Finse ras redelijk zuiver is. Dat wil zeggen dat het niet wederkerig is gekruist met andere hondenrassen. Toch kunnen er ook bij dit hondenras aandoeningen en ziektes voorkomen. De meest voorkomende zijn patella luxatie (knieschijf aandoening), epilepsie, HD en ED.