De traditionele japanse keuken

De Japanse keuken staat wereldwijd bekend om zijn Sushi. Traditioneel wordt Sushi geserveerd in redelijk sobere stijl. Vaak in enkel of tweekleurig gekleurde borden. In kleinere Japanse restaurants worden borden weggelaten.

Vaak wordt Japans eten dan rechtstreeks geserveerd op een houten blad (Geta). In veel westerse landen wordt minder waarde gehecht aan de traditionele ‘eisen’ van Sushi. De smaak en kwaliteit zijn dan ook niet te vergelijken wanneer je Sushi in de supermarkt zou kopen.

Traditioneel japans eten

De traditionele Japanse keuken is natuurlijk veel meer dan alleen Sushi. De vele gerechten die de Japanners serveren zijn van bijzonder hoge kwaliteit. Ieder gerecht heeft zijn eigen unieke smaak en wordt altijd perfect geserveerd.

De meest populaire gerechten worden bereid met verschillende soorten vis, schaaldieren en inktvis. Maar ook rund, kip, varken en zeewier zijn populair onder de Japanners.

Bij een reguliere Japanse maaltijd zijn meestal drie bijgerechten opgenomen. Dit worden ook wel okazu’s genoemd. Een okazu kan bijvoorbeeld bestaan uit een soep, rijst of groenten. Traditioneel wordt elk van deze drie okazu’s op een andere manier bereid. Ze kunnen rauw of gegrild worden geserveerd maar ook gestoofd, gestoomd of gefrituurd.

Een maaltijd met één okazu wordt ichiju-issai genoemd. Een goed voorbeeld hiervan is het traditionele Japanse ontbijt. Deze bestaat uit miso-soep, rijst, gegrilde vis en gepekelde groente.

Ondanks het feit dat Japanners geen zware vleeseters zijn, zul je toch nauwelijks vegetariërs tegenkomen. Waarschijnlijk vanwege de diepgewortelde liefde voor zeevruchten.

Obesitas komt zeer weinig voor in Japan. Naast het feit dat Japanners erg hard werken, vinden ze het erg belangrijk om hun rust te vinden. Ze genieten doorgaans meer van de natuur en doen veelal aan mediatie. Dit gecombineerd met het Japanse dieet is de levensverwachting hoger dan van andere samenlevingen. Volgens een groot onderzoek is aangetoond dat Japans eten en gezondheid duidelijk verband met elkaar hebben.

Japans koken voor beginners

Het is natuurlijk erg intimiderend zoals Japanners hun eten serveren. De smaken zijn zorgvuldig geselecteerd en de opmaak laat je alleen al watertanden. Maar laat je dit niet weerhouden om thuis een Japans gerecht te maken. Met de juiste ingrediënten en simpele basistechnieken tover je zelf een eenvoudig, gezond en heerlijk Japans gerecht op tafel.

Rijst in Japan

Rijst is een belangrijk hoofdingrediënt van iedere Japanse maaltijd. De witte kortkorrelige rijst is het populairst in de Japanse keuken. Deze kleeft lichtelijk na het koken, is aromatisch en heeft een rijke nootachtige smaak. En de bruine kortkorrelige rijst bevat geen vlies, en heeft een licht taaie en milde nootachtige smaak.

Voor iemand die geregeld rijst eet is de aanschaf van een rijstkoker altijd aan te raden. De prijs van een rijstkoker varieert tussen de €20 en €300 euro, afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Je bent op deze manier gegarandeerd van de perfect gekookte rijst.

Misopasta

Het meest bekende gerecht gemaakt van Miso is natuurlijk Miso-soep. Gemaakt van verschillende ingrediënten, waaronder Misopasta. Misopasta wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen.

Er bestaat een rode en gele Miso variant, beide met hun eigen rijke smaak. Je kunt Miso-pasta voor veel soorten gerechten gebruiken, niet alleen voor soep. Je kunt de Miso-pasta ook toevoegen aan verschillende roerbakgerechten of vlees in marineren. Miso is dus niet alleen geschikt voor Japanse gerechten.

Vis en vlees

Vis is zonder enige twijfel een zeer belangrijk ingrediënt van het van het Japanse dieet. Maar dat betekent niet dat vis het enige is wat wordt bereid in de Japanse keuken. Kip, rund en varkensvlees zijn allemaal populaire keuzes, evenals tofu en eieren.

Vlees gebakken in teriyaki saus is ook favoriet. Je kunt deze gerechten serveren op rijst of noedels zoals soba. Dit is een makkelijk en gezond alternatief voor gefrituurd voedsel.

Leestip! Recepten uit Tokyo

Tokyo, de mystieke Japanse hoofdstad, kent een schat aan fantastische eettentjes, sushibars en streetfood. Wie Tokyo zegt, zegt lekker eten. De in Japan geboren en getogen Maori Murota neemt je mee en voert je dwars door culinair Tokyo. Eindbestemming? Tokyo op je bord!

Recepten uit Tokyo‘ is meer dan een kookboek alleen, door de fantastische sfeerfoto’s snuif je als het ware de geuren uit de keukens van eettentjes en restaurants op, om vervolgens direct in de keuken aan de slag te gaan. Stel je eigen bentobox (lunchbox) samen, maak perfecte onigiri (rijstballetjes), miso en leer dankzij de vele tips en trucs om perfecte sushi, sashimi en dashi bouillon te maken. Verlekker je aan hartige, zoete en hartverwarmende gerechten en verras je gasten met geweldig eten uit Tokyo.

Daarnaast geeft ‘Recepten uit Tokyo‘ je goede uitleg over producten, ingrediënten, de voorraadkast en technieken. Als bonus krijg je in dit kookboek ook de leukste en lekkerste adresjes van de stad.

Credits en copyright
Beeld header: –