Tips voor een engelse pointer kopen

Engelse pointer kopen? Lees dan eerst deze tips

Zou je graag een Engelse pointer kopen? Dan wil je natuurlijk alles weten over zijn karakter, en waar je op moet letten bij de aanschaf van een pup? In dit artikel vertellen we je er alles over. De Engelse pointer is een rashond die van origine afkomstig is uit Engeland.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft de Engelse pointer Spaanse voorouders. Pas later is de Engelse pointer gekruist met de Foxhound. Engelse pointers zijn geweldige gezelschapsdieren, maar worden ook ingezet voor de jacht. Het gaat dan voornamelijk om het opjagen en apporteren van vogels. Bijvoorbeeld op akkers die net zijn ingezaaid of beschermd dienen te worden.

De raskenmerken van een Engelse pointer

De Engelse pointer is dus eigenlijk een kruising, maar dat maakt dit ras niet minder leuk. Engelse pointer honden staan bekend om hun fantastische reukvermogen en snelheid. Deze snelheid en wendbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door hun asymmetrische bouw. De schofthoogte van de Engelse pointer varieert van 60 tot en met 66 centimeter. 

Reuen zijn meestal wat groter en forser van postuur. Het lichaamsgewicht ligt tussen de 20 en 25 kilo. Engelse pointers hebben een adellijke uitstraling en soepele bewegingen. Ze zijn intelligent, lenig én sterk. De vacht van de pointer kan diverse kleursamenstellingen hebben zoals zwart-wit, maar ook wit met bruin of leverkleurig. Ook pointer honden in één kleur komen voor.

Is een Engelse pointer een geschikte hond voor mij?

Engelse pointers zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Een ommetje of korte wandeling is voor de Engelse pointer niet altijd voldoende om zijn energie kwijt te kunnen. Dat komt omdat deze vriendelijke viervoeter oorspronkelijk is gefokt voor de jacht.

Raskenmerken van de Engelse pointer
©iLiramaigums – De Engelse pointer is zeer elegant

Van nature zijn Engelse pointer honden harde werkers. Voldoende beweging en uitdaging is dus een must. Woon je klein of in een stedelijk gebied maar heb je wel de mogelijkheid om dagelijks een lange wandeling te kunnen maken?  Dan is de Engelse pointer misschien het geschikte ras voor jou.

Engelse pointers aarden natuurlijk ook prima in landelijke omgevingen met voldoende bewegingsvrijheid. Bijvoorbeeld op het erf van een boerderij op vrijstaande woning. De Engelse pointer hond heeft daarnaast een groot aanpassingsvermogen. Hij schikt zich graag binnen het gezin en kan goed met kleine kinderen of andere huisdieren overweg.

Waar op letten bij de aanschaf van een Engelse pointer pup?

Engelse pointer op jonge leeftijd
©krasnenkon – Engelse pointer op jonge leeftijd

Engelse pointers worden in Nederland heel selectief gefokt. Kies je voor een pup van een erkende fokker, dan kan het dus voorkomen dat je te maken krijgt met een wachtlijst. Een Engelse pointer pup mag het nest verlaten bij een leeftijd van 8-12 weken. Vaak is er al een eerste contact geweest met de fokker. Natuurlijk wil je een gezonde hond. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een pup. Belangrijke punten zijn:

  • De pup heeft schone en heldere ogen die niet ontstoken zijn
  • De neus is vochtig en schoon
  • De vacht is glanzend en het haar ligt plat
  • De oren zijn schoon en ruiken niet
  • De pup is nieuwsgierig en alert

Naast de bovenstaande punten is het ook belangrijk om de fokker naar meer informatie te vragen. Bijvoorbeeld of deze bijzonderheden heeft kunnen ontdekken bij de pup. Dit kunnen gebitsproblemen zijn (dubbele rij, onder- of bovenbeet), maar ook fouten in de staart zoals een knik.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te vragen of de pup ontwormt en ingeënt is. Deze inentingen vind je terug in het bijbehorende paspoort. Daar kun je ook het chipnummer van de pup controleren. Koop je een Engelse pointer pup met stamboom? Dan is het belangrijk om de fokker te vragen naar het bijbehorende document. Deze worden uitgegeven door de Raad van Beheer.

Is een Engelse pointer gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Over het algemeen is de Engelse pointer hond een gezond hondenras. De lijnen blijven zuiver omdat er vooral selectief wordt gefokt. Engelse pointers kunnen wel gevoelig zijn voor specifieke aandoeningen. Voorbeelden daarvan zijn heupdysplasie (hd) en afwijkingen aan de ogen zoals cataract (staar). Ook huidallergie, epilepsie en hersenvliesontsteking kan voorkomen bij Engelse pointer honden.