Engelse Bulldog kopen? Lees dan eerst deze tips

Engelse Bulldog kopen? Lees dan eerst deze tips

Een Engelse Bulldog kopen doe je niet zomaar. Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn op de komst van jouw nieuwe familielid. Dat doe je op basis van deze tips. We vertellen je namelijk niet alleen wat de raskenmerken zijn, maar ook of dit hondenras bij je past en waar je op moet letten bij de aanschaf. De Engelse Bulldog is oorspronkelijk afkomstig van de Britse Eilanden. Daar werden ze vooral ingezet tijdens stieren- en hondengevechten.

Het ras stond toen vooral bekend als moordlustige vechtmachine. Hoe anders is dat nu. De Engelse Bulldog is de goedheid zelf. Ze hebben een rustig en zachtaardig karakter met een voorliefde voor slapen en luieren. Dit hondenras heeft wel een consequente opvoeding nodig. Mede omdat ze soms wat eigenwijs kunnen zijn. Al met al is de Engelse Bulldog een heer van stand die op zijn tijd ook zo behandeld wenst te worden.

De raskenmerken van een Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog heeft een aantal typische raskenmerken en zal daardoor eenvoudig te herkennen zijn. Zijn kop is breed en vierkant. Ook de borst is indrukwekkend. De neus is vrij kort en rimpelig. De poten zijn recht en kort, maar beperken de hond niet in zijn vrijheid tot bewegen.

Engelse Bulldog buiten in het gras
©tanyxa333 – Engelse Bulldog buiten in het gras

Het lichaam van de Engelse Bulldog is vrij compact. De staart ligt als een krul tegen de huid en mag niet ingroeien. De vacht is kort en komt voor in de kleuren beige, rood, gestreept of bont. Een volwassen Bulldog kan een gemiddeld gewicht van 25 kilo bereiken.

Is een Engelse Bulldog een geschikte hond voor mij?

Als je een liefhebber bent van lange wandelingen, dan is de Engelse Bulldog geen geschikte hond voor jou. Lichaamsbeweging is natuurlijk prima, maar liever niet te intensief. Zeker niet bij warm weer. De Engelse Bulldog is namelijk warmtegevoelig. Daarnaast kunnen ze prima overweg met andere honden. Heb je katten? Dit kan nog wel eens botsen. 

De Engelse Bulldog heeft ook een dagelijkse verzorging nodig. Zeker voor wat betreft de rimpels om zijn ogen en neus. Deze moeten elke dag worden schoongemaakt om een ophoping van huidvet en vuil te kunnen voorkomen. Ben je op zoek naar een gezellig huisdier met een middelmatige behoefte aan beweging én een zachtaardig karakter? Dan is de Engelse Bulldog een hond die bij je past.

Waar op letten bij de aanschaf van een Engelse Bulldog?

Engelse Bulldog pups
©ots-photo – Engelse Bulldog pups

Als je zelf een Engelse Bulldog wilt kopen, dan is de gezondheid van de pups echt iets waar je aandacht aan moet besteden. Erkende fokkers passen de richtlijnen van de rasvereniging toe. Daardoor kunnen ernstige erfelijke aandoeningen voorkomen worden. Ook het fokken van te korte neuzen is verboden. Koop je pup dus altijd via een betrouwbaar adres. Andere belangrijke dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een Engelse Bulldog zijn: 

  • Koop alleen bij een erkend Engelse Bulldog fokker
  • Koop geen pups in een kleur die niet is toegestaan (bijvoorbeeld zwart) 
  • Worden de pups afgeleverd met vaccinaties, chip en paspoort?
  • Hebben de pups geen ”cherry eyes”? (aandoening derde ooglid)
  • Is de hond ontwormt volgens het schema en met welk product?

Let tijdens de bezichtiging van de pups ook op de lengte van de snuit. Als deze te kort is, kunnen er ernstige ademhalingsproblemen ontstaan. Daardoor kan de Engelse Bulldog niet alleen kortademig zijn bij inspanning, maar ook snurken. Engelse Bulldog pups mogen ook geen cherry eyes vertonen. Het derde ooglid is dan zichtbaar. Dit kan op latere leeftijd ernstige oogafwijkingen veroorzaken.

Is een Engelse Bulldog  gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Ja, een Engelse Bulldog kan gevoelig zijn voor ziekten en aandoeningen. Zeker als de honden niet volgens de rasstandaard en richtlijnen worden gefokt. Zo is een Engelse Bulldog gevoelig voor cherry eyes, maar ook voor ademhalingsproblemen. Vaak veroorzaakt doordat de neuzen en snuit te kort zijn waardoor het ademhalingsapparaat niet voldoende is ontwikkeld. Ook heupdysplasie (HD), epilepsie en allergieën komen veelvuldig voor.