Effectief onkruid bestrijden zonder gif

Onkruid schoffelen
©Yingko – Onkruid schoffelen

Onkruid bestrijden zonder gif is noodzakelijk als je jouw tuin, gazon en erf in goede conditie wilt houden. Hiermee voorkom je dat je planten overwoekert wordt, of erger nog, ziet afsterven. Maak dan ook regelmatig een wandeling door je tuin en zoek bewust naar onkruid. Trek deze onmiddellijk met de wortel uit de grond.

Onkruid is feitelijk gezien een plantensoort welke te pas en te onpas de kop opsteekt. Eén ding hebben de uiteenlopende onkruidsoorten gemeen, ze zijn allemaal ongewenst. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid van onze planten en geven de bestrating rondom ons huis een ontsierende aanblik.

Als onkruid eenmaal de vrijheid krijgt om te kunnen groeien, is het behoorlijk lastig om de controle terug te kunnen krijgen. Daarnaast gaat de oorspronkelijke schoonheid van je tuin snel verloren als je niet voldoende aandacht schenkt aan onkruidbestrijding. Voor de moestuin is onkruid hoofdzakelijk een probleem omdat de voeding uit de grond wordt onttrokken. Dit gaat dan ten nadele van de groenten en kruiden planten.

Tips voor onkruid bestrijden zonder gif

Hou altijd in gedachte dat des te gezonder je tuin of erf is, des te beter je je planten en gazon tegen onkruid kunt beschermen. Zorg er dus altijd voor dat je tuin, erf en gazon in optimale conditie is. Hoewel paardenbloem en vogelmuur redelijk onschuldig lijken, is dat in de praktijk echter niet het geval. Laat je dus niet verleiden door hun mooie bloemen.

Het gebruik van goede bemesting en mulchen is een prima verdediging tegen onkruid. Het gebruik van de juiste meststoffen leveren een grote bijdrage aan het verbeteren van de gezondheid van je tuin. Zeker als je jouw tuin en gazon 3-4 keer per jaar bemest met een uitgebalanceerde combinatie van stikstof en andere belangrijke stoffen. Echter, wees niet verbaasd als hardnekkig onkruid nog steeds blijft groeien. Op dat moment is het aan te raden om andere stappen te nemen in de weg naar effectief onkruid bestrijden zonder gif.

Biologische verdelgers voor onkruidbestrijding

Wanneer je een biologische onkruidverdelger wilt gebruiken, is het van belang dat je deze gebruikt in de actieve groeiperiode van onkruid. In veel gevallen vindt dit plaats in de late lente of de vroege herfst. De temperatuur moet daarbij tussen de 15 en 25 graden liggen. Extreem hoge temperaturen verminderen de werking van de onkruidverdelger.

Anderzijds, als het product dat je wilt gebruiken een onkruidverdelger en een voeding in één is, zorg er dan voor dat je de verdelger in de ochtend verspreidt. Dit is effectiever omdat het ochtenddauw ervoor zorgt dat de onkruidverdelger en de voeding aan het onkruid blijven kleven. Daardoor neemt de effectiviteit van het product toe. Voorkom het besproeien van de tuin of het maaien van het gazon als je het product net hebt gebruikt. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het goed om kinderen en huisdieren die dag de toegang tot de tuin of het gazon te ontzeggen.

Blijf realistisch in je doelen

Blijf realistisch als het gaat om onkruid bestrijden zonder gif. Onkruid is vergelijkbaar met paddenstoelen. Het groeit enorm snel en steekt steeds weer de kop op. Onkruidbestrijding is dan ook geen simpele taak. Hou daarom een realistisch doel voor ogen als je onkruid wilt bestrijden. Zo blijf je gemotiveerd. Dit kun je doen aan de hand van een schema voor onkruid wieden. Wied elke dag een klein deel van de tuin. Je tuin opdelen in verschillende vlakken kan daarbij handig zijn. Zo ga je gemotiveerd aan de slag en zie je elke dag iets meer resultaat.

De juiste tijd om onkruid te bestrijden

Time management is van groot belang als het gaat om onkruidbestrijding. Kies voor jezelf een bepaald moment van de dag waarop je makkelijk even vrij kunt maken om aandacht te besteden aan het bestrijden van onkruid. Of je dit nu in de ochtend, middag of avond wilt doen, hou je zoveel mogelijk aan je schema. Alleen met consistentie en doorzettingsvermogen kun je de strijd tegen onkruid winnen.

Vorige
Tajerblad kweken: van planten tot oogsten

Tajerblad kweken: van planten tot oogsten

Volgende
Kinderen tuinieren

8 tips: zo vinden kinderen tuinieren wél echt leuk

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.