Echte valeriaan – Valeriana officinalis

Echte valeriaan – Valeriana officinalis

Echte kervel groeit in Azië in het wild. Oorspronkelijk komt dit schermbloemige kruid hier ook vandaan. Echte valeriaan wordt ook wel een heilig kruid genoemd. Het staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als rustgevend middel.

Echte valeriaan heeft bloemen met een sterke geur. Naast gebruik als medicatie, wordt echte valeriaan ook gebruikt als smaakmaker is soepen, sauzen en salades. Vooral de bloemen en de jonge blaadjes worden dan gebruikt.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Heilig kruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 30×40 cm
Zaaidiepte: 0 cm
Planthoogte: 120-150 cm
Bloeiperiode: Mei t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Valeriana officinalis

Bloemkleur:
Wit, Roze

Echte valeriaan zaaien en planten

Echte valeriaan kun je prima zaaien in de moestuin. Dat kan zowel in de buitenlucht, een afgedekte bak of in een pot op het balkon. In de volle grond kun je echte valeriaan het beste zaaien en planten tussen april en augustus. Als je de beschikking hebt over een verwarmde tuinkas, dan kun je echte valeriaan zaaien in de maanden maart tot en met augustus. Dat geldt ook voor het zaaien en planten van dit heilige kruid in een koude kas.

LenteMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
ZomerJunJulAug
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen echte valeriaan zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Speciale kenmerken

Echte valeriaan heeft een rustgevende werking op het zenuwstelsel. Het wordt dan ook veel toegepast als natuurlijke rustgever bij stress en spanningen. De sappen die zich in de stengel van de plant bevinden worden gebruikt om tincturen en druppels van te maken. Ook in de keuken wordt echte valeriaan gebruikt. De geurige bloemetjes kunnen prima worden verwerkt in salades en soepen. Ook de jonge bladeren van echte valeriaan worden gebruikt in diverse gerechten.

Onderhoud

Echte valeriaan groeit prima op een sobere tuingrond, maar is ook vaak te vinden op natte bodems die zeer rijk aan voeding zijn. Hoewel de bodem vochtig moet zijn, mogen de wortels van de echte valeriaan niet te nat zijn. Echte valeriaan sterft af in het winterseizoen. Om de plant in goede conditie te kunnen houden, is het verstandig om de oude uitschieters en zijtakken weg te knippen. In het voorjaar loopt echte valeriaan dan vanzelf weer uit.

Vorige
Roomse kervel – Myrrhis odorata

Roomse kervel – Myrrhis odorata

Volgende
IJsbergsla – Lactuca sativa ‘IJsla’

IJsbergsla – Lactuca sativa ‘IJsla’

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.