Echte salie – Salvia officinalis

Echte salie – Salvia officinalis

Oorspronkelijk komt echte salie uit Zuid-Europa. Daar heeft het een belangrijke rol vervuld in de bestrijding van ziektes zoals cholera. Tegenwoordig wordt echte salie vooral gebruikt als smaakmaker in gerechten met vlees, kip en kalkoen. Toch wordt dit keukenkruid ook nog medicinaal gebruikt. Bijvoorbeeld bij verkoudheden of infecties aan de luchtwegen. In veel gevallen wordt er dan thee gezet van de gedroogde blaadjes. Als je de blaadjes vers plukt, dan smaken ze ook voortreffelijk bij visgerechten en in pasta’s.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 40×40 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-90 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Salvia officinalis

Bloemkleur:
Blauw, Rood

Je eigen echte salie zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Echte salie zaaien en planten

Echte salie zaaien of planten is niet moeilijk. Ze groeit makkelijk in de moestuin en zelfs in een plantenbak. Als je echte salie in de volle grond wilt zaaien, dan doe je dat in de maanden mei tot en met juli. In een verwarmde kas of de vensterbank kun je al in april en mei echte salie zaaien. Echte salie zaai je van april tot en met juli in een koude kas of afgedekte bak.

AprMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

De bladeren van echte salie kun je zowel vers als droog gebruiken. Je brengt er vis, vlees en kip gerechten mee op smaak. Als je echte salie om medische redenen wilt gebruiken, dan kun je de blaadjes het beste drogen. Je kunt er dan een geurende thee van zetten die verlichting geeft bij verkoudheden, hoesten en luchtweginfecties. Ook zorgt een kop thee van echte salie voor ontspanning en een goede nachtrust.

Onderhoud

Echte salie is een zonaanbidder. Zorg dus voor een plekje in de zon met een goed gedraineerde bodem. Dit kruid houdt niet van een bodem die te nat is. Als je de bodem goed doorlatend wilt maken, kun je wat grind in de bodem verwerken. Controleer de jonge plantjes op de aanwezigheid van ongedierte en haal regelmatig het onkruid weg.

Vorige
Veldsalie – Salvia pratensis

Veldsalie – Salvia pratensis

Volgende
Guavesalie – Salvia darcyi ‘Mexicaanse salie’

Guavesalie – Salvia darcyi ‘Mexicaanse salie’

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.