Echte marjolein – Origanum majorana ‘Majoraan’

Echte marjolein - Origanum majorana 'Majoraan'

De wetenschappelijke naam van echte marjolein is origanum majorana. Dat komt ook wel omdat de smaken van echte marjolein en oregano een beetje overeenkomen. Echte marjolein neigt daarbij iets meer naar munt.

Dit keukenkruid is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Azië en staat in Nederland ook wel bekend als majoraan. Echte marjolein zaai en plant je eenvoudig zelf in de moestuin. Maar, dit kruid laat zich ook prima zaaien in een kruidenbak binnenshuis.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 20×30 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-40 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Origanum majorana

Bloemkleur:
Wit, Roze, Rood

Je eigen echte marjolein zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Echte marjolein zaaien en planten

Echte marjolein zaaien en planten kun je op verschillende manieren doen. Dit keukenkruid zaai je vrij eenvoudig in een afgedekte bak. De beste maanden om dat te doen zijn maart of april. Wil je echte marjolein direct in de volle grond zaaien of planten? Doe dat dan in de maanden mei of juni.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Echte marjolein trekt veel vlinders en bijen aan in de moestuin. Ze zijn dol op de zoete smaak van dit keukenkruid. Gedroogd kun je echte marjolein gebruiken in diverse gerechten, vooral in maaltijden met worst. Het kruid wordt dan ook wel eens worstkruid genoemd. Ook bij wild en gevogelte smaakt echte marjolein heerlijk. Het kruid heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Zo werd het vroeg vooral gebruikt als desinfectiemiddel bij wonden of het bevorderen van de spijsvertering.

Onderhoud

Echte marjolein is een keukenkruid dat weinig onderhoud nodig heeft. Zorg wel voor een plaats in de zon of halfzon. Geef de plantjes regelmatig water maar voorkom dat de bodem te nat wordt. Ook moet je het keukenkruid vooral in het begin vrij houden van onkruid en controleren op de aanwezigheid van slakken. De jonge blaadjes zien ze als een lekkernij.

Vorige
kruidige kerstkoekjes bakken en versieren

Kruidige kerstkoekjes bakken en versieren

Volgende
Kaassaus maken zonder bloem

Kaassaus maken zonder bloem

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.