Echte Kervel – Anthriscus cerefolium

Echte Kervel - Anthriscus cerefolium

Echte kervel komt van origine voor in het zuiden van Europa, maar ook in het westen van Azië. Het keukenkruid werd al in de oudheid gebruikt om zijn geneeskrachtige werking op het lichaam. Het had daarbij vooral een reinigende functie. Echte kervel heeft een uitgesproken smaak, is licht pittig waarbij de smaak doet denken aan die van anijs. Echte kervel kun je prima gebruiken voor het marineren van vlees en vis, maar ook voor het maken van een saus of dressing.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 30×20 cm
Zaaidiepte: 1.5 cm
Planthoogte: 40-60 cm
Bloeiperiode: Mei t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Anthriscus cerefolium

Bloemkleur:
Wit

Je eigen echte kervel zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Echte kervel zaaien en planten

Als je zelf echte kervel wilt zaaien of planten in de kruidentuin, dan doe je dat bij voorkeur direct in de volle grond of in een koude kas. Als je in echte kervel in de grond wilt zaaien of planten, dan kun je dat doen van maart tot en met juni. Dat geldt ook voor het zaaien en planten van echte kervel in een afgesloten bak of koude kas.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Echte kervel is een gezond keukenkruid. De Romeinen gebruikten het kruid vooral om het lichaam te kunnen reinigen. Ook werd met echte kervel de ziel van het lichaam rein gemaakt tijdens de paastijd. Echte kervel bevat veel ijzer en vitamine C. Omdat het veel antioxidanten bevat, gaat echte kervel ook de strijd aan met de vrije radicalen in ons lichaam. Dit keukenkruid wordt ook gebruikt om de bloeddruk te verlagen, zwellingen af te laten nemen en keel ontstekingen te verlichten. Echte kervel wordt daarbij vooral gedronken als thee.

Onderhoud

Echte kervel is een makkelijk keukenkruid om zelf te zaaien of te planten in de kruidentuin. Zorg voor een plaats in de halfzon en voorzie de bodem regelmatig van compost of voeding. Echte kervel moet je tijdens de groei voldoende vochtig houden. Regelmatig water geven is dus een must. Voorkom dat de bodem te snel uitdroogt. Je kunt dit voorkomen met een laagje mulch.

Vorige
Rode biet oogsten in de moestuin

Rode biet kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Amarant – Amaranthus

Amarant – Amaranthus

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.