Dwergiris planten en verzorgen

Dwergiris planten en verzorgen
©Trebor22 – Blauwe dwergiris

De dwergiris planten en verzorgen? Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk. Zeker niet als je weet wanneer je de dwergiris moet planten, welke eisen ze stelt aan de grondsoort en hoeveel water ze nodig heeft. De wetenschappelijke naam van de dwergiris is Iris Reticulata. Ze bloeit uitbundig in felle kleuren blauw, paars, geel en wit. Dat doet ze in maart en april.

De dwergiris is een bolgewas. Oorspronkelijk komt deze vrolijke bloeier uit de Kaukasus in Turkije. Dwergirissen voorzien jouw border, tuin of bloempotten al vroeg in het seizoen van een uitbundige bloemenzee in de meest vrolijke kleuren. Daarnaast ruiken haar bloemen ook nog eens heel aangenaam en zoet. Hoe moet je een dwergiris planten en verzorgen? In dit artikel leggen we je het graag uit.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bollen en Knollen
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 5×10 cm
Plantdiepte: 5-10 cm
Planthoogte: 10-20 cm
Bloeiperiode: Mrt t/m Apr
Wintergroen: Nee

Wetenschappelijke naam:
Iris reticulata

Bloemkleur:
Wit, Geel, Paars, Blauw

Dwergiris planten

De bollen van de dwergiris kun je het beste aan het einde van het jaar planten. In de maanden oktober en november kunnen de bollen de grond in. De dwergiris planten doe je in de tuin of border. In bloembakken kan natuurlijk ook. Zorg in ieder geval voor een standplaats in de zon of halfzon. Daar voelt dit vrolijke bloemetje zich het meest thuis.

Dwergiris bollen
©Max_555 – Dwergiris bollen

Als je een geschikte standplaats hebt gevonden, dan zorg je ervoor dat je de bollen op de juiste diepte plant. Voor een dwergiris ligt de ideale plantdiepte tussen de 5 en 10 centimeter. Houd hier rekening mee als je de bollen in een bloempot wilt planten. De plantafstand is perfect bij 5×10 cm. Ook de grondsoort is iets dat aandacht verdiend.

Dwergirissen houden van een bodem die lekker luchtig van structuur is. De bodem moet tevens over waterdoorlatende eigenschappen beschikken. Een goede afwatering is zeker tijdens de zomerperiode belangrijk. De dwergiris houdt namelijk van een droge grond die wel voldoende voedingsstoffen bevat. Een keertje extra bemesten kan dus zeker geen kwaad.

Dwergiris verzorgen

Als je de dwergiris in de tuin of border wilt planten, dan is een goede verzorging natuurlijk van belang. Want niet alleen een goede vochtdoorlatende en luchtige bodem zijn van belang. De dwergiris in de tuin of border behoeft weinig verzorging. Zodra de bollen zijn uitgebloeid sterft het loof af. Deze kun je afknippen. De bollen laat je in de grond zitten.

Blauwe dwergiris in het voorjaar
©ollab – Blauwe dwergiris in het voorjaar

Een goede onderhoud is natuurlijk ook belangrijk voor dwergirissen die in een bloempot staan. De verzorging in een pot is niet moeilijk. Als de bollen zijn uitgebloeid, kun je ze uitplanten in de tuin. Je hoeft het afgestorven blad alleen maar af te knippen. Volgend jaar komen ze vanzelf weer op. Je kunt dan wederom genieten van haar kleurenpracht.

Ook water geven is belangrijk als je jouw dwergiris van een goede verzorging wilt voorzien. Deze bol heeft niet veel water nodig en heeft de voorkeur aan een goed gedraineerde bodem. Geef de dwergiris alleen water in droge perioden. Bijvoorbeeld tijdens een droog voorjaar of zomer. De bol moet het water direct absorberen. De grond mag niet nat blijven.

Dwergirissen houden van een goed bemeste bodem. Ook na de bloei kun je de bodem van wat extra meststoffen voorzien. De bollen kunnen deze voeding namelijk heel goed opslaan en gebruiken voor het volgende seizoen. Dwergirissen bemesten doe je natuurlijk alleen als je de bollen in de grond wilt laten zitten om er volgend jaar weer van te kunnen genieten.

Dwergiris vermeerderen

De dwergiris vermeerderen wordt ook wel stekken genoemd. Je kunt hiervoor kiezen als je de ruimte in de border wat meer op wilt vullen of als de iris niet meer zo sterk bloeit als voorheen. Meestal is dit nodig na een periode van 4 jaar. De dwergiris vermeerderen is niet moeilijk. Je kunt dit het beste doen na de bloei in de maanden juni tot en met augustus.

Uitgebloeide dwergiris
©BRANKOBJOVANOVIC – Uitgebloeide dwergiris

De dwergiris vermeerderen doe je dus nadat de bollen volledig zijn uitgebloeid. Het scheuren doe je niet eerder dan medio juni. Neem de bol uit de aarde en scheur de jonge scheuten behoedzaam van de plant. Vervolgens kun je de jonge dwergirissen na het vermeerderen direct planten. Voorkom afgestorven blad om plagen en ongedierte te kunnen voorkomen.

Wees ook voorzichtig met vorst. Dek de jonge scheuten af met stro of blad. Jonge scheuten dek je tijdens de vorstperiode dus af met een goede bodembedekker. Dat is niet nodig bij meerjarige planten. Ook de bollen kunnen prima overwinteren in de grond. Tenminste als je in het voorjaar weer wilt kunnen genieten van een mooie bloemenzee.

Vorige
Luchtzuiverende kamerplanten in huis

Deze wil je écht: 5 luchtzuiverende kamerplanten

Volgende
Sneeuwklokjes planten en verzorgen

Sneeuwklokjes planten en verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.