Druiven snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

hoe en wanneer druiven snoeien in de tuin of moestuin
©Nelly Senko – Druiven snoeien

Druiven snoeien is een belangrijke taak. Maar hoe en wanneer doe je dat? Een druif snoeien doe je om de struik in topconditie te kunnen houden. Je wilt immers mooie en smaakvolle trossen kunnen oogsten. De snoeibeurten vinden plaats in de zomer en winterperiode. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het snoeien van druiven.

Druiven snoeien in de zomer of winter

Druiven moet je van een flinke snoeibeurt voorzien in de zomer én de winter. Het snoeien in de zomer doe je om de druiven zo goed mogelijk te kunnen laten rijpen. Deze snoeibeurt wordt ook wel rijpingsnoei genoemd. Druiven snoeien in de winter doe je om de vorm van de plant te behouden.

Wanneer je zelf druiven kweekt weet je dat deze plant een enthousiaste groeier is, een wintersnoei is dan ook geen overbodige luxe. In het voorjaar is het tijd om de druif van onderhoud te voorzien. Het onderhouden van de druif in de lente bestaat vooral uit het aanbinden van de leggers (hoofdtakken).

Wanneer en hoe moet je druiven snoeien?

Zoals gezegd snoei je een druif dus in de zomer en de winter. Beide snoeibeurten hebben hun eigen specifieke doel en werkwijze. Met goede snoeibeurten voorkom je vervelende ziektes zoals valse meeldauw, maar geef je de druif ook meer lucht waardoor de rijping en de groei van de druif wordt bevorderd. Hieronder lees je precies hoe je druiven in de zomerperiode én winterperiode moet snoeien, en op welke manier je te werk moet gaan.

Stappenplan druiven snoeien in de winter:

  1. In de winter snoei je een druif voor 21 december. Dat is de kortste dag van het jaar. Dat doe je omdat de druif in deze periode in rust is. Dat geldt ook voor de sapstroom van een nieuw aangekochte druivenplant. Door de druif voor de laatste week van december te snoeien, voorkom je dat de druif gaat bloeden.
  2. Snoei de takken die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen terug tot twee ogen. Zorg ervoor dat je beschikt over goed gereedschap dat schoon is. Zo voorkom je vervelende ziektes in je druivenplant.
  3. Is jouw druif nog jong en bestaat deze uit één tak? Dan mag je de plant tot ongeveer 65 centimeter vanaf de grond terugsnoeien.

Stappenplan druiven snoeien in de zomer:

  1. Eind eind mei tot half juni is het tijd om de druif van zijn zomersnoei te voorzien. Je begint met het snoeien van de eenjarige uitlopers. Deze mag je flink terugsnoeien. Dat geldt ook voor de jonge zijtakken.
  2. Als jouw druif meer gesteltakken heeft, dan is het belangrijk om een tussenruimte van 30-40 centimeter aan te houden. Aan deze takken kun je volgend jaar nieuwe vruchten verwachten.
  3. Let er tijdens de snoei op dat je niet verder terug snoeit dan 2-3 centimeter boven het oog van de tak. Zo voorkom je namelijk uitdroging.

Druiven onderhouden in het voorjaar

Nu je precies weet hoe en wanneer je druiven moet snoeien, geven we je graag een aantal tips voor het onderhoud. Dat doe je namelijk in het voorjaar, maar ook tijdens het uitlopen. In het vroege voorjaar pleeg je onderhoud door de hoofdtakken van de druif aan te binden. Dat kun je doen door de takken tegen een rek op te laten groeien, maar een muur volstaat ook. Je kunt de hoofdtakken vastzetten met daarvoor geschikt bindmateriaal.

Druiventak opbinden aan hek in de tuin of moestuin
©2xWilfinger – Druiventak opbinden

Als de druif gaat uitlopen, is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel trossen de plant ontwikkelt. Zorg ervoor dat er om de 20-25 centimeter niet meer dan één druiventros ontstaat. De overige scheuten kun je wegknippen. Zo kan de druif zijn energie aan de andere trossen geven, waardoor je kunt genieten van volle en zoete druiven.

Vorige
Kamperfoelie planten en verzorgen

Kamperfoelie planten en verzorgen

Volgende
Zinnia zaaien en verzorgen in de tuin

Zinnia zaaien en verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.