Druiven kweken: van planten tot oogsten

Druiven kweken: van planten tot oogsten
©peterleabo – Druiven

Denk je dat druiven kweken alleen kan in een tropische klimaat of een tuinkas? Dan heb je het mis. Zelf druiven kweken doe je namelijk eenvoudig vanuit jouw eigen moestuin. Er zijn namelijk tal van druivensoorten die zich prima thuis voelen in ons klimaat.

Aan de hand van deze kweekgids kun je zelf druiven kweken, planten en oogsten met een stappenplan. Dat is misschien helemaal niet zo moeilijk als je dacht. Zelf druiven kweken in de tuin of moestuin, doe je met druivensoorten die bestand zijn tegen ons redelijk koude klimaat. Dan ben je in combinatie met onze verzorgingstips altijd zeker van een mooie oogst.

Druiven kweken

Druiven kweken doe je bij voorkeur in de volle grond. Dit kan tegen een muur zijn, maar natuurlijk ook tegen een pergola of een schutting. Zolang de druif maar voldoende steun heeft. Druiven kweken kun je het beste doen door ze te planten tussen september en maart. Houd er wel rekening mee dat het niet mag vriezen zodra je de struik in de grond zet.

Druiven planten

Druiven planten doe je in een bodem die rijk is aan humus en voldoende kalk of klei bevat. Druiven kunnen niet zo goed tegen nattigheid. Zorg dus dat de grond is voorzien van een goede drainage zodat overtollig water weg kan lopen. Zorg daarnaast ook voor een zonnige plaats.

Jonge druiven in ontwikkeling in de tuin
©webandi – Druiven in ontwikkeling

De plantafstand voor druivenstruiken ligt op 2 meter. Mits je meerdere druiven wilt planten natuurlijk. Het is belangrijk dat het gat waarin je de druif plaatst voldoende diep en breed is. Zo kunnen de wortels zich goed ontwikkelen. Hou hiervan de breedte en diepte aan van de kluit, zorg dat deze volledig bedekt is met aarde.

Stappenplan zelf druiven kweken

Wil je jouw tuin of moestuin verrijken met het kweken van druiven? Dan kun je het onderstaande stappenplan volgen. Je weet dan zeker dat je niets aan het toeval overlaat waardoor je jouw druivenstruik een vliegende start kunt geven.

 1. Ga op zoek naar een plaats die voldoende steun kan bieden als de druivenstruik gaat groeien. Bijvoorbeeld een plekje tegen een muur of een schutting. Natuurlijk kun je ook zelf een scherm plaatsen om de takken van de druif straks aan vast te kunnen maken.
 2. Druiven houden van een zonnige standplaats in een bodem die goed gedraineerd is. Er mogen dus na een regenbui geen plassen water op blijven staan. Een bodem die rijk is aan kalk is prima, maar druiven kun je ook planten in zandgrond met voldoende humus.
 3. Maak het gat voor de druivenstruik diep genoeg. Ook de breedte moet voldoende toereikend zijn. Zo voorkom je beschadigingen aan de wortels en geef je ze alle kans om goed te kunnen ontwikkelen. Plaats de druiven ongeveer 2 meter uit elkaar. Zo houd je voldoende ruimte over om de takken straks op te kunnen binden.
 4. Voorzie de druivenstruik zeker in het begin van voldoende water, maar overdrijf het niet. Het water moet volledig worden geabsorbeerd zodat de wortels niet in het nat staan. Controleer ook regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte en vogels. Deze zijn namelijk dol op de jonge druiven.

De druivenstruik verzorgen

Opgebonden druiven in de moestuin
©Georges – Opgebonden druiven

Druiven hebben een goede verzorging nodig. Zo moet je rekening houden met het opbinden van jonge takken, maar ook met het dieven en toppen van de jonge scheuten. We geven je een aantal handige verzorgingstips die het kweken van druiven nog eenvoudiger maakt.

 • Voor je in maart overgaat tot het opbinden van de zijtakken, moet je de druivenstruik in januari of maart al van zijn eerste snoeibeurt voorzien. Dit wordt ook wel wintersnoei genoemd. Dieven doe je bij voorkeur in de maand mei. Het vastbinden van de jonge scheuten, het toppen daarvan en het verwijderen van overtollig blad is een werkje voor de maand juli.
 • Blijf controleren op de aanwezigheid van vogels en muizen. Ook slakken zijn dol op de jonge bladeren van de druivenstruik. Doe je dit niet, dan kan dit de oogst flink verpesten. De struik wordt kaalgegeten of het blad loopt schade op door de vraatzucht van slakken. Eventueel kun je jouw druivenstruik voorzien van een net.
 • Regelmatig onkruid wieden is een must als je jouw druivenstruik gezond wilt houden. Zo voorkom je dat het onkruid de bodem onttrekt van vocht. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de bodem rondom de struik te voorzien van mulch.
 • Geef jouw druiven regelmatig mater. Dat is zeker van belang als je de druivenstruik net geplant hebt. Naarmate de groei en bloei vordert, kun je langzaam wat minder water geven.

Druiven oogsten en bewaren

Druiven oogsten doe je altijd voordat de eerste vorst zich aankondigt. Doorgaans kun je de meeste druivensoorten oogsten vanaf eind augustus tot en met de maand oktober. Dat is uiteraard ook afhankelijk van de druivensoort die je kweekt. Er bestaan namelijk vroege en late druivenrassen.

Druiven oogsten doe je als de tros mooi vol en voldoende zacht aanvoelt. Met zacht bedoelen we niet overrijp, dus houd goed in de gaten wanneer jouw druiventrossen klaar zijn om geoogst te worden. Je knipt de gehele tros eenvoudig los van de struik met een scherpe en schone schaar.

Vers geoogste druiven uit de tuin
©MLARANDA – Druiven in ontwikkeling

Druiven bewaren doe je bij voorkeur niet in de koelkast. Deze koude temperaturen hebben invloed op de structuur van de druif, maar ook op de smaak. Leg ze in plaats daarvan op een schaal in de keuken of huiskamer.

Wil je druiven toch wat langer kunnen bewaren? Bewaar ze dan op een plek waar het iets koeler is dan in de huiskamer, maar nog altijd warmer aanvoelt dan de koelkast. De garage of kelder is het meest ideaal in dit geval.

Populaire druivenrassen

Er zijn gelukkig heel wat druivenrassen die je zelf kunt kweken. Elk ras heeft zijn eigen unieke kleur, smaak en textuur. Wil je zelf druiven kweken op een makkelijke manier en kunnen genieten van een mooie oogst? Maak dan een keuze uit onze selectie van meest populaire druivenrassen om zelf te kweken.

 • Bianca: een makkelijk druivenras dat smakelijke witte druiven geeft. De smaak is zoet en de textuur sappig. Dit druivenras geeft mooie volle oogsten.
 • Himrod: ben je niet zo’n liefhebber van pitjes? Dan kun je het beste kiezen voor dit witte druivenras. Ze hebben een volle zoete smaak en groeien zonder pit.
 • Aurora: dit ras laat zien dat druiven heel goed kunnen groeien in ons klimaat. De Aurora geeft witte druiven die vol zijn van smaak. Je kunt ze tevens gebruiken voor het maken van wijn.
 • Frankenthaler: dit ras staat ook wel bekend onder de naam druivelaar. De druiven zijn donkerblauw van kleur en hebben een intens zoete smaak.

Ziekten en plagen bij druiven

Hoewel sommige druivenrassen behoorlijk resistent zijn tegen ziektes, geldt dat niet voor alle rassen. Het is daarom belangrijk om de druivenstruik regelmatig te controleren op de aanwezigheid van ziekten en plagen. Ook opvallende bijzonderheden die je in de gaten te houden. Dit is meestal een voorbode van een ziekte of plaag.

 • Botrytis: dit wordt ook wel vruchtrot genoemd en wordt veroorzaakt door een overmaat aan vocht, veroorzaakt door bijvoorbeeld regen. De vruchten zitten bedekt onder een laagje schimmelpluis.
 • Dopluis: deze luizen leggen hun eieren op de takken van de druif. Ze zien eruit als bruine doppen. Nadat de jonge larven zijn uitgekomen, worden de druiven leeggezogen. Door de afscheiding van honingdauw kun je in een latere fase ook te maken krijgen met roetdauw.
 • Bladziekte: zowel de bladeren als de jonge scheuten van de druivenstruik worden aangevreten door vogels of raken beschadigd door invloeden van buitenaf. Hagel is hiervan een voorbeeld. De scheuten krijgen een dorre bruine of soms gele kleur.
 • Wespen: wespen zuigen de rijpe druiven leeg waarna ze verdrogen en onbruikbaar zijn. Bescherm de trossen dus goed, zeker in de zomer als het oogstseizoen voor de deur staat.

Druiven en gezondheid

Druiven zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Ze bevatten veel vezels, koper en vitamine K. Daarnaast houden druiven onze cellen gezond omdat ze veel antioxidanten bevatten. Ze verwijderen dus ook nog eens de afvalstoffen uit je lichaam.

Wist je dat rode druiven je ook beschermen tegen de uv-straling van de zon? Ze bevatten namelijk resveratrol dat onze huid beschermt. Druiven hebben ook een bloedzuiverende werking én dragen bij aan de verlichting van vermoeidheidsklachten en allergieën.

Druiven in de keuken

Druiven zijn heel veelzijdig te gebruiken in allerlei gerechten. Je kunt ze natuurlijk zo van de tros eten, maar ze smaken ook lekker in allerlei soorten smoothies en salades. Ook warm smaken ze lekker bij onder andere varkensvlees of paté. Natuurlijk kun je zoete blauwe druiven ook prima verwerken in een cake of taart.

Vorige
Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Volgende
Bonsai verzorgen binnen en buiten

De Bonsai verzorgen en onderhouden

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.