Doperwten kweken: van zaaien tot oogsten

Doperwten zaaien in februari
©Maksims Grigorjevs – Doperwten

Doperwten kweken in eigen moestuin is altijd leuk om te doen. De doperwt komt van dezelfde plant als de peul. Met peultjes wordt dus vooral het omhulsel van de doperwten bedoeld. Toch is er een verschil in rassen. Als je doperwten wilt kweken, dan wil dat niet zeggen dat je van deze plant ook lekkere peultjes kunt halen. Dit is per ras verschillend. Doperwten komen van origine uit het Midden-Oosten.

Ze zijn goed bestand tegen ons koele klimaat en zijn daarom heel geschikt om zelf te kweken in de moestuin. Doperwten zijn rijk van smaak, sappig én knapperig tegelijk. Deze gezonde groente smaakt heel goed bij diverse soorten vis, vlees en roerbakschotels. In dit artikel vertellen we je precies hoe je zelf doperwten kunt kweken in eigen tuin, welke ziekten en plagen er zijn maar ook waar je tijdens de kweek rekening mee moet houden.

Doperwten kweken

Doperwten kun je op verschillende manieren kweken. Dit kan in een tuinkas, maar je kunt ze ook in een afgesloten bak of in de volle grond zetten. Voorzaaien onder glas kun je al in de maanden januari en februari doen. Heb je de beschikking over een koude kas of een afgedekte bak? Dan kun je doperwten het beste kweken van januari tot en met april. Wil je ze liever direct in de volle grond zaaien? Dan zijn de maanden maart en april het meest geschikt.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Peulgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 10×15 cm
Zaaidiepte: 2-5 cm
Planthoogte: 70-130 cm
Bloeiperiode: Apr t/m Juli

Wetenschappelijke naam:
Pisum sativum

Bloemkleur:
Wit

Doperwten zaaien en planten

Doperwten doen het goed als je ze een mooie plaats in de zon geeft. Hoewel het gewas bestand is tegen ons koele klimaat, zijn het toch echte zonaanbidders zonder dat het te warm hoeft te zijn. Doperwten groeien in een peul. Dat wil zeggen dat ze tot de peulgewassen behoren.

Afhankelijk van het ras dat je kiest kan de plant tussen de 70-130 centimeter hoog worden. Enige ondersteuning is dan ook gewenst. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld oude, maar stevige takken in de grond steken. Dit noemen we ook wel rijshout. De plantjes zullen dan zelf omhoog kunnen ‘klimmen’, wel is enige begeleiding gewenst. De plantafstand voor doperwten ligt op 10×15 centimeter. De zaaidiepte ligt op 2-5 cm. Het peulgewas bloeit in de maanden april, mei, juni en juli.

JanFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen doperwten zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf doperwten kweken

Doperwten kweken in de moestuin is niet moeilijk. Toch is het fijn als je kunt terugvallen op een overzichtelijk stappenplan. Zo weet je zeker dat je niets aan het toeval overlaat en wordt de kans op een rijke en gezonde oogst vele malen groter.

 • Zoek een mooie zonnige plaats uit in de moestuin. Doperwten zijn zonaanbidders maar hebben daarentegen niet veel warmte nodig. De zon maakt de erwten nog zoeter en smaakvoller.
 • Doperwten hebben behoefte aan een bodem die licht vochtig is maar nooit te nat. Een goede drainage of afvoer van regenwater is dus een must. Het is verstandig om de plek in jouw moestuin hierop te selecteren.
 • Hoewel doperwten niet veel eisen stellen aan de bodem, is het toch goed om eventueel wat voeding toe te voegen als de grond in je moestuin wat arm is. Verdeel de ruimte vervolgens op in vlakken van 10×15 centimeter en maak gaten van 2-5 centimeter diep om in te zaaien. Hou er met het uitzetten van de vlakken rekening mee dat je straks een hek moet plaatsen waar de planten tegenaan kunnen groeien. Dit kun je natuurlijk ook doen voordat je gaat zaaien.
 • Leg de doperwten voorzichtig in de gaten en dek deze af met wat aarde. Zo voorkom je dat vogels ze als lekkernij gaan zien. Water geven doe je regelmatig maar wel gedoseerd. De bodem mag nooit te nat blijven. Ook het weghalen van onkruid is een belangrijk werkje als je zelf doperwten wilt kweken in de moestuin.

De doperwtenplant verzorgen

De doperwt is vrij makkelijk in de verzorging. Dat betekent dat je geen specifieke kennis hoeft te hebben om zelf voor een mooie oogst te kunnen zorgen. Toch is een goede verzorging belangrijk. Dit doe je als volgt:

 • Controleer de bodem waarin de erwten staan regelmatig op hoe nat of droog deze is. Licht vochtig is het meest gewenst.
 • Dit peulgewas heeft niet veel water nodig. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer de plant in bloei staat. Geef dan wat extra water. Dit stimuleert de groei en de aanmaak van sappige erwten.
 • Zorg voor een stabiel hekwerk. Dit kan een simpel raster met gaas zijn waar de planten tegenop kunnen groeien. Mochten ze erg de hoogte in schieten, dan kun je de planten ook nog voorzichtig vastzetten met touwtjes.
 • Houd de bodem waarin de doperwten groeien lekker los en luchtig. Controleer dit regelmatig als je het onkruid tussen de planten weghaalt. Vergeet de plant ook niet na te kijken op de aanwezigheid van ongedierte en plagen.

Doperwten oogsten en bewaren

Doperwten oogsten doe je het liefst zo snel mogelijk maar natuurlijk wel wanneer de peul voldoende volgroeid is. Als je op het juiste moment oogst, zijn de doperwten knapperig en zoet. Wacht je te lang, dan heeft dat invloed op de smaak en de structuur. Oogsten doe je door de peul voorzichtig van de plant te trekken. De peul maak je via de zijkant open om zo de doperwten te oogsten. Je kunt het beste twee handen gebruiken.

Doperwten kun je tevens goed bewaren. Natuurlijk is een verse oogst het lekkerst. De doperwten zijn dan niet alleen zoet van smaak, maar ook lekker knapperig. Heb je een flinke oogst en wil je jouw doperwten het liefst bewaren? Kies er dan voor om ze rauw in te vriezen. Ze behouden dan hun volle smaak.

Populaire doperwt rassen

Hoewel de peul en de doperwt van dezelfde plant komen, zit er toch verschil in. Sommige rassen geven lekkere peulen en minder smakende doperwten, of andersom. Maak dus de juiste keuze als je zelf doperwten wilt kweken in de moestuin. Dit zijn de meest populaire doperwten rassen:

 • Marktveroveraar: dit ras geeft middellange peulen met middelgrote doperwten. Ze zijn vol van smaak en knapperig.
 • Kelvedon Wonder: dit ras kun je het beste wat later in het seizoen kweken. De plant geeft medium peulen met mooie ronde en zoete doperwten.
 • Wonder van Amerika: dit is een vrij laagblijvend ras. Ideaal als je niet veel tijd wilt steken in het bouwen van een hekwerk. De erwten zijn gekreukt maar vol zoet van smaak.
 • Meikoningin: als je lekker vroeg wilt kunnen oogsten, dan is dit een geschikt ras. Meikoningin groeit graag tegen een hekwerk en geeft ranke peulen met vol zoete doperwten.

Ziekten en plagen bij doperwten

Doperwten zijn een peulgewas en hebben van nature niet veel last van ziekten en plagen. Natuurlijk is het wél zaak om dit goed in de gaten te houden. Zeker als je wilt kunnen rekenen op een gezonde groei en oogst. De meest voorkomende ziekten en plagen bij doperwten zijn:

 • Erwtenpeulboorder: deze kleine kevertjes zijn dol op het sap van de peulen. Ze maken kleine gaatjes in de vrucht waardoor ook de doperwten worden aangetast.
 • Erwtenkever: in tegenstelling tot de erwtenpeulboorder, vreet de erwtenkever het omhulsel van de doperwten, en dus de peulen, aan. De peulen krijgen kleine bruine stippen en ook de doperwt zelf kan aangetast worden.
 • Knaagdieren in de moestuin: dit sappige peulgewas is een lekkernij voor konijnen, hazen en muizen. Het gaat dan vooral om jonge zaailingen. In een korte tijd kunnen ze jouw hele moestuin kaalvreten. Het spannen van een net is dus geen overbodige luxe.
 • Grauwe schimmel: de plant waaraan de doperwten in hun peul groeien, is gevoelig voor grauwe schimmel. Dit kun je zien door de vorming van grijze schimmel, maar ook de peul zelf kan vlekken gaan vertonen. Grauwe schimmel treedt in veel gevallen op als je te veel water geeft of als de bodem te nat blijft.

Doperwten en gezondheid

Doperwten zijn kleine gezonde bommetjes vol met vezels, vitaminen en mineralen. Een kleine waarschuwing: doperwten kun je beter niet rauw eten. In rauwe toestand bevatten ze namelijk een toxische stof die bij het verhitten verdwijnt. Doperwten bevatten veel kalium en foliumzuur.

De voedingsvezels houden onze darmflora op peil. Ook hebben doperwten een positieve invloed op de hartgezondheid. Dit komt door de hoge concentratie aan luteïne. Dit is een antioxidant die de cellen in ons lichaam beschermt.

Doperwten in de keuken

Doperwten zijn heel veelzijdig te gebruiken in de keuken. Door hun zoete smaak zijn ze niet alleen favoriet bij kinderen, maar je kunt er ook de meest lekkere snacks en maaltijden mee maken. Doperwten kun je koken, kort blancheren voor in de salade en roerbakken. Ook doperwten met feta in bladerdeeg zijn een lekkere snack voor bij de borrel.

Vorige
Ontspannen Duitse herder pup in hondvriendelijke tuin

5 tips voor een hondvriendelijke tuin aanleggen

Volgende
Bladeren van kamerplant schoonmaken met vochtige doek

De bladeren van je kamerplanten schoonmaken

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.