De top 10 gevaarlijkste oceaan dieren

10. Witte haai

De witte haai heeft een massief, spoelvormig lichaam en een stompe snuit. De bek is breed en heeft karakteristieke driehoekige tanden met gezaagde randen. De maximale lengte en het gewicht van de witte haai wordt in de media soms overdreven. Dit is te wijten aan waarnemingen die later onjuist bleken te zijn, zoals een exemplaar uit Port Fairy (Australië) dat een lengte van 11 meter zou hebben bereikt. Na een latere vergelijking met de geconserveerde schedel bleek dat de haai een lengte van ongeveer 5 meter moet hebben gehad. De witte haai wordt gemiddeld ongeveer 4 tot 5 meter lang en zo’n 680 tot 1100 kilo zwaar. De maximale afmetingen zijn ongeveer 5 tot 6 meter en het maximale gewicht bedraagt ongeveer 2000 kilo.
De maximaal vastgestelde levensduur van de witte haai loopt in diverse studies ver uiteen. Ouder onderzoek stelde de leeftijd van het oudste exemplaar vast op 23 jaar. Later onderzoek kwam uit op een leeftijd van 73 jaar voor de oudste haai.

09. Zee-egel

Zee-egels zijn meestal min of meer bolvormig, hartvormig of schijfvormig en hebben een onderstandige mond. Ze hebben een hard pantser dat meestal bedekt is met stekels. Het pantser bestaat uit kleine plaatjes waarop zich knobbels bevinden waarop de stekels beweegbaar zijn vastgehecht door middel van een kogelgewricht. De stekels dienen bij vele soorten voor de voortbeweging. Sommige soorten graven zich in met behulp van de stekels. De stekels hebben ook een beschermende functie. Enkele soorten kunnen zelfs gif uitstoten. Tussen de stekels bevinden zich kortgesteelde, uiteenlopende pedicellariën. Deze dienen ook voor de verdediging en voor het schoonhouden van de huid.

08. Koraalduivel (Lionfish)

De koraalduivel is een rifbewoner met een lengte van ongeveer 40 centimeter. Het natuurlijke leefgebied loopt van Oost-Afrika via Indonesië en Japan tot Australië. Tegenwoordig is de vis ook in het Caribisch gebied te vinden, waarschijnlijk door het vrijlaten of ontsnappen van vissen uit aquaria. Waarschijnlijk heeft hij zich van daaruit verder verspreid tot in Brazilië.
Dodelijke slachtoffers zijn nooit gerapporteerd, maar de vis kan met zijn giftige stekels zeer pijnlijke steken uitdelen. De koraalduivel kan bij provocatie agressief reageren en moet dan ook voorzichtig worden benaderd.

07. Barracuda

Deze vraatzuchtige rovers beschikken over vervaarlijke tanden in de kaken, een slank, fijngeschubd, torpedovormig lichaam en een stevige, gelobde staart gebouwd op voortstuwing. In het Indo-Pacifisch gebied komt men ze meestal met honderden tegelijk tegen. Deze scholen komen vooral voor langs de zeezijde van de wanden van het koraalrif. De soort Sphyraena sphyraenakomt ook in de Middellandse Zee voor. Op het Caraïbisch rif echter leven ze vaak solitair.
In sommige delen van de wereld worden ze meer gevreesd dan haaien, maar meestal zijn dergelijke verhalen sterk overdreven. Er zijn slechts weinig betrouwbare getuigenissen van ongevallen, al dan niet met dodelijke afloop, ten gevolge van een aanval van barracuda’s.

06. Kegelslak (Cone snail)

Deze fraaie, tot 23 cm lange slakken zijn gevaarlijke rovers. Ze hebben giftige stiletten opzij van de radula, die een verlammend toxine inbrengen, dat zelfs dodelijk kan zijn voor mensen. De schelpen hebben vaak mooie tekeningen. Het zijn carnivoren en op het menu staan wormen tot kleine vissen. De gifangel dient ter verdediging, maar ook om hun prooi te verlammen.
Het gif van de kegelslak heeft ook zijn nut in de farmaceutische industrie. Het is een belangrijk bestanddeel van een middel in de strijd tegen kanker.

05. Zeeslang

Zeeslangen jagen voornamelijk ‘s nachts, ze leven in de regel van vissen die met een snelle uithaal van de kop worden gebeten en verlamd. Het voorste deel van het lichaam is erg smal en de kop is relatief klein, hierdoor wordt de weerstand in het water verkleind bij het uithalen naar een prooi. De kop wordt bij een beet niet vooruit gestoken zoals bij andere slangen het geval is maar beweegt zich in een slaande beweging zodat de giftanden in het prooidier worden gebracht. Het gif van zeeslangen is zeer krachtig en leidt tot de onmiddellijke dood van een prooidier zoals een kleine vis. Veel zeeslangen leven van paling of andere vissen die bij koralen leven. Door de snelle dood van de prooi krijgt deze niet de kans om zich te verstoppen.

04. Blauw geringe octopus

De grote blauwring-octopus (Hapalochlaena lunulata) is een van de drie (of misschien vier) soorten blauwgeringde octopussen. Dit dier wordt amper 10 cm lang. Ze hebben een massa tussen de 10 en 100 gram hoewel de meeste exemplaren rond de 55 g zitten. De soort voedt zich met kreeftachtigen, krabben, en vis die hij met een neurotoxine, namelijk tetrodotoxine (dat geproduceerd wordt door een bacterie in de speekselklier), injecteert waardoor de prooi verlamd raakt en hij ze kan opeten.

03. Zoutwater Krokodil

Op het menu van de juvenielen staan ongewervelde dieren als insecten en kreeftachtigen, en kleine gewervelden als amfibieën, reptielen en zoogdieren. Grotere exemplaren schakelen over op grotere prooien als grotere vissen, vogels en andere gewervelden. Slechts af en toe wordt een heel grote prooi gegrepen. Dit kan uiteenlopen van buffels, apen en gedomesticeerd vee tot haaien. Ook mensen worden soms aangevallen. Bij veel soorten krokodilachtigen wordt de agressiviteit jegens mensen overdreven, maar de zeekrokodil wordt terecht als een van de gevaarlijkste soorten beschouwd, omdat jaarlijks een aantal mensen wordt aangevallen en gedood. De meeste menselijke slachtoffers waren niet oplettend, bijvoorbeeld feestende jongeren onder invloed van alcohol, toeristen die onbekende wateren betraden om te zwemmen.

02. Steenvis

De steenvis (Synanceia verrucosa), ook bekend als de rifsteenvis, is een vleesetende vis met giftige stekels op de rug, die leeft op de zeebodem, gecamoufleerd als een steen. De gemiddelde lengte van de volwassen steenvis ligt tussen de 35 en 50 centimeter, de kleur is meestal donkergroen tot bruin waardoor het dier een goede schutkleur heeft. Het voedsel van de steenvis bestaat voornamelijk uit kleine visjes en garnalen. De rugvin bevat 14 stekels met daarin een bijzonder sterk neurotoxine. Hierdoor is de steenvis de gevaarlijkste giftige vis: het gif veroorzaakt zeer hevige pijn die ervoor kan zorgen dat iemand die gestoken is in een shock kan raken, of deels verlamd.

01. Pijlstaartrog

De pijlstaartrog staat er niet om bekend dat hij agressief is of zichzelf actief verdedigt. Wanneer het dier zich bedreigd voelt, is wegzwemmen doorgaans de eerste reactie. Wanneer de pijlstaartrog echter wordt aangevallen door een roofdier of iemand op hem stapt wordt de lange staart omhooggezwaaid met aan het eind daarvan een scherpe stekel. Deze actie heeft doorgaans weinig nut als verdediging tegen de belangrijkste vijand van de pijlstaartrog, de haai.
Mensen worden doorgaans in de voet gestoken, of – hoewel de kans aanzienlijk kleiner is – worden per ongeluk gestoken door langs de stekel te vegen. Contact met de stekel veroorzaakt plaatselijk lichamelijk letsel door de snee zelf, pijn en opzwelling door het gif, en mogelijk een infectie door de delen van de stekel die in de wond zijn achtergebleven en van het zeewater dat de wond is binnengekomen.
Fatale gevallen zijn zeldzaam maar kunnen optreden wanneer de steek niet op de juiste manier behandeld wordt, een belangrijke slagader geraakt heeft, of terechtgekomen is in het gebied van de romp of het bekken.

Vorige

Tropische preischotel met kerrie en ananas

Volgende

Zoete koekjes bakken met jam en havermout

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Kaassaus maken zonder bloem

Kaassaus maken zonder bloem

Zelf kaassaus maken zonder bloem is erg makkelijk en snel. Met dit basisrecept kun je dan ook echt alle kanten mee op. Na lang proberen heb ik eindelijk een recept voor een perfecte veganistische kaassaus. Gemaakt van uitsluitend onbewerkte ingrediënten.
Lees verder
Pitabroodjes bakken

Zelf pitabroodjes bakken

Wist je dat je ze heel makkelijk zelf pitabroodjes kunt bakken? Het enige wat je nodig hebt is meel, zout, water en gist. Het recept voor deze pitabroodjes is heel erg simpel en het resultaat is zo ontzettend lekker! Niet te vergelijken met pitabroodjes uit de supermarkt.
Lees verder
Plantaardige brownies met kokosmelk en bosbessen

Smeuïge vegan brownies met kokosmelk

Vegan brownies zonder olie, boter en geraffineerde suiker, dat kan dus gewoon. Ik maak deze plantaardige brownies een paar keer per jaar als we iets te vieren hebben. Of gewoon als iemand zin heeft in chocola (dat overkomt iedereen natuurlijk wel eens).
Lees verder

Luchtige citroencake met maïsmeel

Deze luchtige citroencake met maismeel was een experiment. Maar is nu al favoriet! Door het gebruik van maïsmeel krijgt de cake een lichte, zachte structuur. En de citroen zorgt ook nog eens voor een heerlijke frisse smaak. Neem van deze citroencake gerust twee stukjes (of meer).
Lees verder
Glas met sap voor een gezonde levensstijl

8 onmisbare tips voor gezond eten en drinken

Gezond eten en drinken zijn de basis voor een gezond leven. Net zoals bewegen een belangrijke rol speelt in ons leven. Helaas bestaan er geen magische voedingsmiddelen waardoor je honderd procent gezond bent en blijft. Maar als je zorgt dat de basis in orde is zal je lichaam veel weerbaarder zijn tegen ziekten.
Lees verder
Luchtige pannenkoeken zonder melk en ei

Luchtige pannenkoeken zonder melk en ei

Pannenkoeken worden bij ons thuis veel gebakken. Ze worden gegeten als lunch, ontbijt of zelfs hartig met een lekkere groente vulling. Deze luchtige pannenkoeken zonder ei en melk zijn helemaal niet zoveel anders dan de 'traditionele' versie. Voornamelijk vervangen we de koemelk voor een plantaardige variant.
Lees verder
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.