Dahlia bollen planten en verzorgen

Gekleurde Dahlia's in de tuin
©LianeM – Dahlia’s

Als je jouw border of tuin van iets extra’s wilt voorzien, dan zijn dahlia’s altijd een goede keuze. Deze bollen komen voor in de meest uiteenlopende kleuren. Dahlia bollen planten en verzorgen is daarnaast ook nog eens vrij eenvoudig. De herkomst van dit knolgewas is al even interessant als de dahlia bollen zelf.

Oorspronkelijk komen ze namelijk uit Mexico waarna ze al snel ook Europa veroverde. Deze mooie bloemen danken hun naam aan Andreas Dahl. Zijn leermeester Linnaeus vernoemde de bol naar deze botanicus. Wil je zelf ook dahlia bollen planten en ze verzorgen op de juiste manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wanneer kun je dahlia bollen het beste planten?

Dahlia bollen plant je als de vorst uit de lucht én de grond is. Het is dus belangrijk om even vooruit te kijken voor wat betreft de weersvoorspelling. Een dahlia kan namelijk niet zo goed tegen lage temperaturen en vorst. Dahlia bollen planten doe je buiten tussen half en eind april.

De bollen bevatten een dikker gedeelte waaraan zich de wortels bevinden. Deze zijde plaats je in de grond. De bollen mogen nét boven de grond uitsteken als uitloper wat langer is dan normaal. Een laagje aarde van 2-3 centimeter is voldoende om de dahlia bollen mee af te dekken.

Heb je de beschikking over een serre? Dan kun je dahlia bollen ook eerder planten. Je loopt dan een aantal weken voor op de groei waarna je ook sneller van een bloemenpracht kunt genieten. Zodra er geen nachtvorst meer wordt voorspeld kunnen de uitgelopen dahlia bollen de grond in.

Dahlia trekt veel bijen, hommels en vlinders aan
©Silke – Dahlia’s trekken veel bijen, hommels en vlinders aan

Zorg ervoor dat de bodem lekker luchtig en voldoende doorlatend is. Je kunt de bodem eventueel eerst bewerken met organische mest, voordat je de dahlia bollen gaat planten. Ze zijn namelijk dol op een voedingsrijke bodem. Dahlia bollen planten doe je bij voorkeur op een zonnige plaats die voldoende bescherming biedt tegen wind.

Dahlia’s verzorgen op de juiste manier

Zodra je de dahlia bollen hebt geplant, moet je gaan nadenken over het verzorgen daarvan. Dat begint al met het controleren op ongedierte. Dahlia blad staat namelijk op de menukaart van slakken. Als je jouw dahlia’s vooral niet te hoog wilt laten worden, dan kun je de langste punt uit de bloem halen als de dahlia na een aantal weken blad heeft gevormd. De dahlia komt dan iets later in bloei, maar geeft wel volle en compacte bloemen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je regelmatig en voldoende water geeft. Zeker als de dahlia eenmaal in bloei staat. Als je dahlia’s op de juiste manier wilt verzorgen, dan moet je misschien ook nadenken over het plaatsen van stokken. Zo voorkom je dat hoge exemplaren breken. Daarnaast kan de bloem haar krachten gebruiken voor de bloei in plaats van om rechtop te kunnen blijven staan.

Als jouw dahlia eenmaal in bloei staat, dan kun je al snel een behoorlijke bloemenzee tegemoet zien. Wil je hiervan kunnen blijven genieten? Zorg er dan voor dat je uitgebloeide dahlia’s zoveel mogelijk verwijderd.

Tip: wil je volgend jaar weer kunnen genieten van jouw dahlia bollen? Haal ze dan uit de grond zodra ze zijn uitgebloeid. Houd ook nu weer de weersvoorspelling in de gaten want deze bollen zijn heel gevoelig voor nachtvorst. Knip de dorre stelen af maar laat de aarde rondom de bol zitten. Dit beschermt tegen uitdroging. Bewaar de bollen in houtkrul of zaagsel. Oprollen in een krant kan ook maar doe dit wel secuur zodat de bollen niet te veel uitdrogen.

Vorige
Bramen plukken in de tuin, moestuin of in het wild

Bramen kweken: van planten tot oogsten

Volgende
De Kerstster tijdens kerst in woonkamer

De Poinsettia of Kerstster verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.