Dagoeblad kweken: van zaaien tot oogsten

Dagoeblad of waterspinazie in de moestuin
©Pixefy – Dagoeblad

Dagoeblad is een tropisch gewas. Van origine komt het dan ook uit tropische landen. Dagoeblad groeit bijvoorbeeld in het wild in Zuidoost-Azië en Afrika. Binnen Europa wordt het ook wel kangkong of waterspinazie genoemd. Dagoeblad wordt dan ook meer dan eens aangemerkt als waterplant.

Zelf dagoeblad kweken in de moestuin of de tuinkas is niet moeilijk. Zeker niet als je deze kweekgids in acht neemt. Zo weet je zeker dat de verzorging van dagoeblad niets te wensen overlaat, en je altijd kunt rekenen op een gezonde oogst. Want dagoeblad of waterspinazie uit eigen tuin is nog gezonder en smaakt nog malser en zachter.

Dagoeblad kweken

Dagoeblad kun je op twee manieren kweken. Dit kan in de tuinkas of een afgesloten bak, maar je kunt dit kruidige gewas ook direct in de volle grond zaaien of planten. Als je ervoor kiest om dagoeblad in een afgesloten bak of kas te zaaien, dan kun je in de maanden april tot en met juli beginnen met kweken. In deze zelfde maanden kun je dagoeblad ook in de volle grond zaaien of planten in de moestuin.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bladgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 30-80 cm
Bloeiperiode: Mrt t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Ipomoea aquatica

Bloemkleur:
Wit, Paars

Dagoeblad zaaien en planten

Als vanzelfsprekend heeft dagoeblad behoefte aan een plekje in de zon. Mede omdat het een tropisch gewas is, is warmte en zonlicht belangrijk voor een goede groei. Je kunt vlakken uitzetten van 30 x 30 centimeter. De zaden of de voorgekweekte plantjes gaan 1 centimeter diep in de grond. Dagoeblad kan tussen de 30 en 80 centimeter hoog worden. Waterspinazie, zoals dagoeblad ook wordt genoemd, staat in bloei in de maanden maart tot en met augustus.

AprMeiJunJul
Volle grond
Onder glas

Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen dagoeblad zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf dagoeblad kweken

Als je voor het eerst dagoeblad gaat kweken in de moestuin, dan kan dat best spannend zijn. Je wil namelijk zeker weten dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet. Aan de hand van dit stappenplan maak je de juiste keuzes en weet je zeker dat jouw oogst slaagt.

 1. Dagoeblad is een tropisch gewas. Zorg dus in de eerste plaats dat je een zonnig en beschut plekje uitkiest in de moestuin.
 2. Kangkung, of waterspinazie, houdt van een bodem die luchtig is en niet te zuur. Zorg dus dat de Ph-waarde van de bodem op peil is. Maak de bodem lekker los voor het zaaien, en zorg ervoor dat deze lekker vochtig is maar niet doornat.
 3. Verdeel de uitgekozen plaats op in vakken van 30×30 centimeter. Dagoeblad wordt niet zo breed dus 30 cm afstand is voldoende om goed tot ontwikkeling te kunnen komen. Maak gaatjes van 1 centimeter diep en plaats hierin de zaden van het dagoeblad. Dek ze af met een laag aarde zodat ze niet wegspoelen na een regenbui.
 4. Bescherm de jonge plantjes tegen knaagdieren en vogels. Die zijn dol op de sappige blaadjes. Eventueel kun je een net spannen. Geef regelmatig water, zeker in droge perioden.

De dagoeblad plant verzorgen

Dit tropische en kruidige gewas heeft een goede verzorging nodig. Vooral water en warmte is daarbij van belang. We hebben een aantal praktische verzorgingstips voor je op een rij gezet als je zelf kangkong of waterspinazie wilt kweken in de moestuin:

 • Houd de bodem lekker luchtig en los. Het fragiele plantje doet het goed in deze lichte bodems. Bescherm de plantjes als er nog sprake is van (late) vorst aan de grond.
 • Dagoeblad heeft veel water nodig. Laat de bodem dus niet te droog worden en voorzie dit tropische gewas regelmatig van vocht, zeker op droge dagen.
 • Haal het onkruid tussen de planten regelmatig weg met de hand. Zo voorkom je dat je de tere bladeren van het plantje beschadigd. Onkruid haalt onnodig veel vocht en voedingsstoffen uit de bodem.
 • Zeker als de plantjes net zijn opgekomen is het goed om de aanwezigheid van konijnen en andere knaagdieren in de gaten te houden. Ze kunnen de plantjes in één nacht kaalvreten. Span desnoods een net over de planten om ze te kunnen beschermen.

Dagoeblad oogsten en bewaren

Dagoeblad oogst je het liefst zo vaak mogelijk. Zo voorkom je dat de stengels taai worden, want naast de bladeren kun je ook die eten. Snijd de steeltjes zo dicht mogelijk bij de grond af. Kangkung blijft zich dan lekker vermeerderen zodat je meerdere keren kunt oogsten.

Waterspinazie oogst je bij voorkeur zo vers mogelijk. Je kunt dagoeblad wel bewaren, maar niet zo heel erg lang. Als je dit toch wilt doen dan kun je de bladeren en stengels het beste in een stukje krant of keukenpapier rollen. Bewaar de waterspinazie een aantal dagen in de koelkast.

Populaire dagoeblad rassen

Natuurlijk wil je kunnen rekenen op een mooie oogst van waterspinazie uit eigen tuin. Belangrijk is dan dat je begint met een sterk en fijn dagoeblad ras. We hebben de meest populaire rassen daarom voor je op een rij gezet:

 • Yangtze: dit ras voelt zich heel goed thuis in het Nederlandse klimaat. Deze waterspinazie geeft mooie groene bladeren met weinig nerven. Smakelijk en zeer zacht van smaak.
 • Liao: de bladeren van dit ras hebben witte nerven. De stengels zijn stevig en vol sappig van smaak. Het blad van dit ras is zacht van smaak en geschikt om te verwerken in diverse gerechten.

Ziekten en plagen bij dagoeblad

Dagoeblad lijkt veel op spinazie en kan daarom last hebben van dezelfde ziekten en plagen. Toch is waterspinazie redelijk resistent. De meest voorkomende ziekten zijn:

 • Stengelaaltje: als de oogst wordt aangetast door het stengelaaltje, dan ontstaan er bulten in de oksels van de bladeren. Ook de bladeren van het gewas worden gelig van kleur en zullen afsterven.
 • Bietenvlieg: de maden van de mineervlieg maken gaatjes in de tere bladeren van de waterspinazie. Daardoor wordt het sap uit de gangen gezogen. De oogst raakt achter in ontwikkeling en kan zelfs worden verwoest.
 • Konijnen: konijnen komen af op de sappige bladeren van dit gewas. Niet alleen als de plantjes nog jong zijn, maar ook volwassen planten worden aangevreten. Een net of een andere afscheiding biedt uitkomst.

Dagoeblad en gezondheid

Net zoals dat bij spinazie het geval is, is ook dagoeblad een gezond gewas. Het gewas zit bomvol met ijzer en calcium. Dagoeblad bevat veel antioxidanten die ons lichaam gezond houden. Evenals de grote hoeveelheden vitamine A en C in waterspinazie. Het zorgt voor een sterk afweersysteem en houdt onze huid gezond. Daarnaast bevat dagoeblad weinig tot geen calorieën waardoor het ook een verantwoorde groente is om te eten als je aan de lijn wilt denken.

Dagoeblad in de keuken

Dagoeblad kun je op dezelfde manieren bereiden als spinazie. Je kunt dit kruidige bladgewas koken, maar natuurlijk ook roerbakken en stoven. Ook rauw over een pizza of in een salade smaken de malse blaadjes heerlijk. Ook de stengeltjes van dagoeblad kun je roerbakken of wokken. Ze geven een knapperige bite en een milde smaak aan vrijwel ieder gerecht.

Vorige
Amsoi of bladmosterd in de moestuin

Amsoi kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Sjalot – Allium ascalonicum ‘Eslook’

Sjalot – Allium ascalonicum ‘Eslook’

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.