Courgette kweken: van zaaien tot oogsten

Courgette plant met bloem en vrucht in de moestuin
©Azgek – Courgette

In deze gids vertellen we je alles over het kweken van courgettes. Natuurlijk geven we je ook enkele belangrijke tips voor de verzorging, ziekten en plagen, maar ook een handig stappenplan die je zelf kunt doorlopen. Zo kun je binnen korte tijd genieten van deze gezonde krachtpatser uit eigen moestuin.

Courgette kweken in je moestuin is erg leuk om te doen. Daarnaast kun je ze natuurlijk gebruiken in allerlei heerlijke gerechten. De courgette is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika en Mexico. Tegenwoordig ook in Europa een zeer geliefde groente om zelf te kweken.

Courgette kweken

Courgette is een vruchtgewas dat dol is op een standplaats in de volle zon. De courgette staat van juni tot en met oktober in bloei. De planthoogte kan daarbij oplopen van 70 tot wel 100 cm. Als je zelf courgette wilt kweken dan plant je de zaadjes het beste 2.5 cm onder de grond. Je houdt daarbij een plantafstand aan van ongeveer 100×100 cm. Courgette bestaat zowel uit mannelijke als vrouwelijke bloemen. Je herkent de vrouwelijke bloem als de steel verdikt en uitgroeit tot een courgette.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 100×100 cm
Zaaidiepte: 2.5 cm
Planthoogte: 70-100 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Cucurbita pepo

Bloemkleur:
Geel

Courgette zaaien en planten

Je kunt courgette op verschillende manieren zaaien en planten. Dit kan zowel in de volle grond, tuinkas of in potten op het balkon. Zelf courgette zaaien in de volle grond doe je in mei en juni. Wil je liever iets eerder van start? Dan zaai je de courgettes in maart en april al in de tuinkas of binnen in de vensterbank. Courgette voorzaaien doe je dan ook het beste van maart tot en met april en later vanaf mei plant je de courgette plantjes uit in de volle grond of tuinkas.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen courgette zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf courgette kweken

Als je zelf courgette wilt kweken in de moestuin, dan laat je natuurlijk het liefste niets aan het toeval over. Courgette is een veelzijdige groente die je kunt gebruiken in verschillende gerechten. Van pasta tot aan lekkere ovenschotels. In het onderstaande stappenplan lees je precies hoe je zelf courgette kunt kweken in de moestuin. 

 • Zaai courgette in de kas of onder glas in de maand maart of april. Direct in de volle grond zaaien kan natuurlijk ook. Dat doe je bij voorkeur in mei of juni.  
 • Zorg voor een voedingsrijke bodem die goed bemest is. Dat doe je bij voorkeur voor dat je courgette gaat zaaien op een zonnige plaats in de moestuin. 
 • De courgette zaden hebben een zaaidiepte nodig van 2,5 cm. De plantafstand die je daarbij het beste kunt aanhouden is 100 x 100 cm. 
 • Let erop dat de bodem goede drainerende eigenschappen bezit. Courgette staat namelijk niet graag in een te natte bodem. Eventueel kun je de bodem rondom de courgette ook voorzien van een bodembedekker zoals bijvoorbeeld stro. 

De courgette plant verzorgen

Zelf courgette kweken in je eigen moestuin vereist natuurlijk een goede verzorging. Zo ben je namelijk altijd gegarandeerd van een prachtige en volle oogst. Hieronder lees je enkele belangrijke tips met de betrekking tot de verzorging van de courgette.

 • De courgette heeft behoefte aan veel water. Zeker met een standplaats in de zon is dit geen overbodige luxe. Zorg er dus voor dat je de plant regelmatig van voldoende water voorziet.
 • Courgettes houden van een voedingsrijke bodem. Dit is essentieel om tot een optimale groei en bloei te komen. Voeg dus regelmatig wat compost toe aan de bodem.
 • Oogst regelmatig. Dit bevorderd de aanmaak van nieuwe vruchten zodat je wel tot in het najaar kunt oogsten. De kleinere vruchten van de courgette zijn ook bijzonder smaakvol.
 • Hou de bodem vooral bij een natte periode in de gaten. Dit kan de vruchten die op de grond hangen beschadigen. Leg wat stro onder de courgettes om rotting of schimmels tegen te kunnen gaan.

Courgette oogsten en bewaren

Binnen ongeveer 6 weken na het zaaien van de courgette kun je deze vrucht al oogsten. Als je dit tijdig doet, kun je zelfs in het najaar nog een keer oogsten van je courgette plant. Wanneer de courgette een lengte hebben van 15-20 centimeter kun je beginnen met oogsten. Je kunt de vruchten ook langer laten worden, de zoete smaak zal dan wel afnemen en je zult zaden aantreffen in de vrucht.

De courgette kun je direct verwerken in allerlei lekkere maaltijden, maar je kunt ze ook prima bewaren als je kiest voor inleggen. Als ze vers zijn bewaar je ze het beste op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Ze kunnen dan nog een beetje narijpen waardoor ze nog zoeter zullen smaken.

Populaire courgette rassen

Er zijn verschillende soorten courgettes die je zelf kunt kweken in je moestuin. We hebben de meest bijzondere én populaire courgette rassen voor je op een rij gezet:

 • Black Beauty: een heerlijke courgette om zelf te kweken in de moestuin. Ze zijn zacht van smaak en kunnen zelfs meerdere keren geoogst worden.
 • Ambassador F1: deze courgette is geschikt om vroeg te zaaien in de moestuin. De plant geeft mooie grote vruchten waarvan tevens de jonge bloemen eetbaar zijn. Dit ras is tevens resistent tegen plagen zoals meeldauw.
 • Soleil F1: dit betreft een lekkere courgette ras met een gele kleur. Dit ras is resistent tegen meeldauw en heeft wit vruchtvlees met een milde smaak.
 • Patio Star F1: een leuke courgette soort die je prima zelf kunt kweken op het balkon of terras. Ze voelen zich thuis in een grote pot. Deze courgettes moeten wel zo jong mogelijk geoogst worden.

Ziekten en plagen bij de courgette plant

De courgette plant kan bij een verkeerde verzorging geteisterd worden door ziekten en plagen. De meest voorkomende is de meeldauw. Ze veroorzaken een vertraagde groei en tasten de stengels en bladeren aan met witte vlekken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig wel veel courgette rassen die hier resistent voor zijn. Ook voetrot komt regelmatig voor bij het kweken van courgette. De stengel van de plant vertoont aan de voet rotte plekken waar zich later pluizige schimmel op kan vormen waardoor de courgette plant afsterft.

Courgette en gezondheid

Courgettes zijn zeer gezond. Ze bevatten veel foliumzuur én vitamine A, B, C en K. Dit is effectief in de bescherming tegen diverse zenuw en bloedvataandoeningen. Daarnaast bevatten courgettes ook veel antioxidanten die je lichaam zuiveren doordat ze afvalstoffen effectief af kunnen voeren.

Courgette in de keuken

Courgettes kunnen veelzijdig gebruikt worden in de keuken. Je kunt ze bakken, grillen, koken én rauw verwerken in allerlei gerechten. Ook courgette lasagne is een echte aanrader om te maken als je zelf courgettes hebt gekweekt. In elk pasta gerecht kun je wel courgette gebruiken. Ook gevulde courgette met kaas, gehakt en pijnboompitten uit de oven is een aanrader. Ook leent courgette zich perfect voor een lekkere frittata. Alle reden dus om zelf courgette te kweken en te oogsten in je moestuin.

Vorige
Wortelen kweken: van zaaien tot oogsten

Wortelen kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Snijbiet kweken in de moestuin

Snijbiet kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.