Compost maken voor de moestuin

Compost maken voor de moestuin
©Grahamphoto23 – Compostvat

Zelf compost maken voor je moestuin levert je een aantal fijne voordelen op. Je draagt niet alleen bij aan een beter milieu en het reduceren van de afvalberg, je denkt ook aan je eigen portemonnee. Met je eigen compost hoef je namelijk geen dure bodemverbeteraars meer aan te schaffen.

Voordat je begint met zelf composteren, is het belangrijk dat je weet hoe en op welke manier je zelf compost moet maken. Daarnaast is het goed om je te verdiepen in wat wel of juist niét op de composthoop mag. In dit artikel vertellen we je niet alleen waarom zelf compost maken voor je moestuin een aanrader is. We laten je ook een aantal effectieve manieren zien om zelf te kunnen composteren.

Waarom compost maken voor de moestuin

Je maakt zelf compost voor de moestuin of de tuin om de bodem te kunnen verbeteren. Daarnaast ben je op een milieuvriendelijke manier bezig. Je kunt namelijk direct beschikken over perfecte compost zonder dat dit bewerkt, verpakt of vervoerd hoeft te worden. Uiteindelijk ga je dit natuurlijk ook voelen in je portemonnee. Compost bestaat grofweg uit twee soorten materiaal.

  1. Groen afval is vooral rijk aan stikstof en vochthoudend. Voorbeelden daarvan zijn afval uit de keuken of tuin, maar ook het maaisel van het gazon en pure mest. (bijvoorbeeld van de koe, de geit of het konijn).
  2. Bruin afval is rijk aan koolstof en heeft een luchtige structuur. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan afgevallen bladeren, stro of (puur) zaagsel uit de stal dat als bodembedekking wordt gebruikt. Ook versnipperd hout en dode takken vallen onder bruin afval.

Wat mag wel en niet op de composthoop

Niet al het groente, tuin en fruitafval mag zomaar op de composthoop. Bij verkeerd composteren kun je de bodem namelijk infecteren met ziektes, of zelfs broeikasgas verspreiden. We hebben een uitgebreide lijst voor je opgesteld zodat je precies kunt zien wat wel of juist niet thuishoort op de composthoop voor jouw moestuin:

  • Wel op de composthoop: biologische citrus en aardappelschillen*, afgevallen blad*, snoeigroen uit de tuin, eierschalen en notendoppen, houtsnippers en fijngemalen takken, maaisel van het gazon*, schillen van onbewerkte groenten, koffiedik, mest van herbivoor huisdieren, stro en puur zaagsel*.
  • Niet op de composthoop: broodresten, botten en visgraten, bewerkte etensresten, kattenpoep en korrels**, koffiepads, papier, houtskool en sigaretten, vet zoals jus, geïnfecteerde planten.

* Deze resten mag je beperkt toevoegen aan de composthoop voor je moestuin. Zorg er altijd voor dat dit afval goed gemengd wordt en in kleine hoeveelheden wordt toegevoegd.

** Kattenpoep en kattenbakkorrels mogen absoluut niet op de composthoop. Hoewel mest in veel gevallen een positieve invloed heeft op het composteringsproces, kan kattenpoep geïnfecteerd zijn met schadelijke bacteriën die bijvoorbeeld toxoplasmose kunnen veroorzaken. De korrels remmen het proces van het composteren juist.

5 effectieve manieren om zelf te composteren

Niet iedereen heeft de beschikking over een grote moestuin of een riante tuin. Juist dan is het fijn als je op verschillende manieren kunt composteren. Als je deze gratis bodemverbeteraar bijvoorbeeld alleen nodig hebt voor het vullen van de bakken op het balkon, heb je geen grote composthoop nodig. Je zou dan ook voldoende hebben aan een emmer of zelfs een plastic zak. We laten je 5 manieren zien waarmee je zelf compost kunt maken:

  1. Compost maken in de tuin. Als je zelf compost wilt maken in de tuin, dan doe je dat bij voorkeur in een composthoop. Deze kun je eenvoudig zelf maken. Houd er daarbij rekening mee dat je de composthoop minimaal 5-10 meter uit de buurt van oppervlaktewater bouwt.
  2. Compost maken in een compostvat. Deze vaten zijn heel handig als je niet over al te veel ruimte beschikt. Bijvoorbeeld als je een kleine tuin of balkon hebt. Een compostvat kun je kant en klaar kopen en zijn in de meeste gevallen gemaakt van hout of kunststof.
  3. Compost maken in een emmer. Als je zelf compost wilt maken om jouw bakken en bloempotten mee te kunnen vullen, dan kun je ervoor kiezen om compost te maken in een emmer. Een goedkope oplossing welke ook nog eens weinig ruimte in beslag neemt. De emmers zijn luchtdicht waardoor je ze ook op het balkon kunt plaatsen.
  4. Compost maken in een vuilniszak. Zelf compost maken in een vuilniszak is verreweg de meest voordelige optie. De vuilniszak is een aanrader als je compost wilt maken van droge bladeren. Vergeet niet om de zak van een aantal gaatjes te voorzien, en laat het afval gedurende 6 maanden lekker composteren.
  5. Compost maken met wormen. Zelf compost maken met wormen doe je in een zogenaamde wormenbak. Hiervoor kun je het beste de rode compostworm zijn werk laten doen. Ook de tijgerworm voelt zich prima thuis is een wormenbak. Deze dieren kun je zelf “opwippen” uit de grond of een andere composthoop. Je kunt ze ook online bestellen.

Zelf de perfecte bodemverbeteraar maken voor de moestuin

Natuurlijk beslis je zelf op welke manier je zelf wilt gaan composteren. Of dat nu een compostvat, een composthoop of een wormenbak is. Als je dit op een verantwoorde en succesvolle manier wilt doen, dan is het belangrijk dat je rekening houd met voldoende verluchting en een goed vochtgehalte.

Ook moet je voldoende variëren met het afval dat je op de composthoop of in de bak gooit. Als je al het bovenstaande in acht neemt, dan is zelf compost maken voor de moestuin juist een leuke klus in plaats van een vies karweitje!

Vorige
Tuinkalender december

Tuinkalender december: goed voorbereid op volgend seizoen

Volgende
Valse meeldauw bestrijden bij planten

Valse meeldauw bestrijden en voorkomen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.