Coloradokever bestrijden en voorkomen

Coloradokever bestrijden bij aardappelen
©skorchanov – Coloradokever

De coloradokever kan een behoorlijke plaag zijn. Zeker als je aardappelen verbouwd in de moestuin. Deze kleine kever is zelfs in staat om de aardappelplant met de grond gelijk te maken. Daarom is het verstandig om de coloradokever te bestrijden of beter nog, voorkomen.

Tot 1850 kwam de coloradokever alleen voor in Amerika. Om precies te zijn in het meest zuidelijke deel van Noord-Amerika. Toen de export van aardappelen in een vogelvlucht terecht kwam, was het slechts een kwestie van tijd voordat de kever zich ook in Europa zou vestigen. De coloradokever werd omstreeks 1930 ontdekt in Europese landen.

Coloradokever herkennen

De kever is zeker geen onaardig diertje om te zien. Een Coloradokever lijkt qua vorm op een lieveheersbeestje. Ze zijn eenvoudig te herkennen aan het gele pantser met duidelijke zwarte strepen. In de meeste gevallen zijn dat er 10. De kop is vaak rood of donkergeel van kleur. Ze hebben een bol achterlijf en worden ongeveer 1 cm groot.

De Coloradokever herkennen in de moestuin is dus niet moeilijk. Het diertje heeft een vrij uitgesproken uiterlijk en valt goed op als hij zich tegoed doet aan het loof van de aardappelplant. Als je jouw oogst toch gezond wilt houden, is het van belang dat je de kever vroegtijdig bestrijd. Voorkomen heeft altijd de voorkeur, maar dat is in het geval van de Coloradokever niet altijd even eenvoudig.

Levensloop van de Coloradokever

De kever legt tot wel 800 eitjes per jaar. De larven verstoppen zich in de bodem van de moestuin. Dit kan tot wel 40-50 cm diep zijn. Zodra de temperatuur in het voorjaar stijgt, gaan de jonge larven poppen. De larven hebben ongeveer 14 dagen nog om te kunnen transformeren in een coloradokever. Vervolgens vliegen ze uit en vinden ze hun weg naar jouw aardappelplanten.

Als het warm genoeg is, kan dit al in april plaatsvinden. Zodra de kever zijn weg heeft gevonden naar het aardappelloof, begint het met het leggen van eieren. Deze worden verstopt aan de onderzijde van het blad. De eitjes hebben een oranje kleur en zijn makkelijk te herkennen. De kever eet graag van het sappige loof. Let op, want de larven die na +/- 10-20 dagen uit het ei komen zijn nog veel vraatzuchtiger. Ze verdwijnen pas weer in de bodem als ze zich goed volgegeten hebben. In veel gevallen is er dan weinig meer over van de aardappelplant.

De natuurlijke vijanden van de coloradokever

De natuurlijke vijanden van de kever zijn onder andere vogels en spinnen. Maar, ook andere insecten zoals de wesp en de weekschildkever lusten op zijn tijd best een volwassen exemplaar, een larve of een ei. Dit laatste voedingsmiddel is het favoriete kostje van lieveheersbeestjes.

Toch bestaan er ook 2 diersoorten waarvan het menu alleen uit deze kevers, hun larven en eieren bestaat. Dit zijn de loopkever en de roofwants. De loopkever richt zich tijdens de jacht het meest op de eieren van de coloradokever. De roofwants valt juist de volwassen kever én haar larven aan. De mijt voedt zich ook met de coloradokever, maar gebruikt daarvoor een andere tactiek. Dit dier nestelt zich onder het schild en doet zich daar tegoed aan de lichaamssappen van de kever.

Coloradokever bestrijden met natuurlijke middelen

Gelukkig is de coloradokever goed te bestrijden én voorkomen met natuurlijke middelen. Gelukkig maar, want zo kun je blijven genieten van een goede oogst die niet is aangetast door chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kun je heel goed doen met aaltjes. Zij bezitten een bacterie die dodelijk is voor de kever. Met aaltjes kun je zowel het loof als de besmette bodem van de moestuin behandelen. Iets meer werk maar werkt wel: het vangen van de kevers die zich op het blad bevinden. Elke gevangen kever betekent immers 800 eitjes minder.

Ook het uitzetten van lieveheersbeestjes is een natuurlijk middel om coloradokevers mee te kunnen bestrijden. Deze insecten zijn dol op de eieren van de kever. Door bovenstaande maatregelen in acht te nemen kun je de coloradokever niet alleen herkennen, maar weet je ook hoe je deze op een natuurlijke manier moet bestrijden én voorkomen.

Vorige
Oranje havikskruid – Hieracium aurantiacum

Oranje havikskruid – Hieracium aurantiacum

Volgende
Hoe en wanneer een appelboom snoeien

Hoe en wanneer een appelboom snoeien

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.