Citroenmelisse – Melissa officinalis

Citroenmelisse – Melissa officinalis

Citroenmelisse is een geurig kruid en is makkelijk zelf te kweken. Zaaien en planten kun je buiten doen, maar ook binnen in een pot. Citroenmelisse heeft diverse bijzondere eigenschappen. Zo wordt het in gedroogde of verse vorm gebruikt als natuurlijke rustgever en koorts verlagende middel. Bijvoorbeeld door thee te zetten van de bladeren of er honing van te maken. Het kruid wordt ook als smaakmaker verwerkt in diverse gerechten.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 40×60 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 40-80 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Melissa officinialis

Bloemkleur:
Wit, Roze

Citroenmelisse zaaien en planten

Zelf citroenmelisse zaaien en planten in de moestuin of kruidenbak is niet moeilijk. Dit doe je in de volle grond tussen april en mei. Als je citroenmelisse binnen wilt kweken of in een verwarmde kas, dan kun je dit het beste tussen maart en april doen. In een afgedekte bak zaai en plant je citroenmelisse van maart tot en met mei.

MrtAprMei
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen citroenmelisse zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Speciale kenmerken

Citroenmelisse is een geneeskrachtig kruid. Het verlaagt de koorts en is tevens effectief bij het wegnemen en verminderen van angsten en depressies. Citroenmelisse wordt ook in theevorm gedronken als slaapmiddel. Als je citroenmelisse zaait of plant in de moestuin, dan kun je tevens rekenen op de aanwezigheid van bijen.

Onderhoud

Citroenmelisse heeft niet veel onderhoud nodig. Wel is het belangrijk om te voorkomen dat de bodem waarin de citroenmelisse staat niet te nat is. Als je wilt dat de citroenmelisse plant compact qua vorm blijft, dan moet je het kruid regelmatig snoeien. Dit doe je het beste in augustus als het plantje is uitgegroeid.

Vorige
Lavas – Levisticum officinale ‘Maggikruid’

Lavas – Levisticum officinale ‘Maggikruid’

Volgende
IJSbergsla in de moestuin plantent

Sla kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.