Citroenbasilicum – Ocimum × citriodorum

Citroenbasilicum – Ocimum × citriodorum

Citroenbasilicum heeft een heerlijke smaak en heeft daarnaast ook nog eens een heilzame werking. Het kruid draagt namelijk bij aan een goede nachtrust en het verminderen van stress en spanningsklachten. Dat komt omdat citroenbasilicum rustgevende eigenschappen heeft. Citroenbasilicum is te gebruiken bij diverse visgerechten, maar smaakt ook prima bij kip en gevogelte. Ook wordt het veel gebruikt om de smaak van Aziatische gerechten mee te kunnen verfijnen.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 10×15 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-80 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Ocimum × citriodorum

Bloemkleur:
Wit, Roze

Je eigen citroenbasilicum zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Citroenbasilicum zaaien en planten

Zelf citroenbasilicum zaaien en planten kun je makkelijk binnenshuis doen, maar natuurlijk ook direct in de volle grond. In een verwarmde omgeving zaai je citroenbasilicum het beste in de maand april. Als je dit keukenkruid wilt zaaien en planten in een koude kas, dan zijn de maanden april en mei het meest geschikt Als je citroenbasilicum direct in de volle grond van de moestuin wilt zaaien, doe dat dan in de maanden mei of juni.

AprMeiJun
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Citroenbasilicum heeft een sterke citroensmaak. Het keukenkruid kun je het beste vers gebruiken in gerechten, omdat het dan zijn smaak behoudt. Citroenbasilicum werk krampwerend en wordt daarom ook veel gebruikt bij menstruatieklachten. Het keukenkruid wordt dan vooral als thee gedronken. Citroenbasilicum heeft een rustgevende werking. Het is daarom in te zetten bij slaapstoornissen en stressgerelateerde klachten.

Onderhoud

Citroenbasilicum is een echte zonaanbidder. Zorg dus voor een plaats in de zon die toch voldoende beschermd is tegen de wind. Controleer de jonge plantjes dagelijks op de aanwezigheid van slakken, deze zijn namelijk gek op de sappige blaadjes van citroenbasilicum. Zorg ervoor dat de bodem goed los blijft zodat overtollig water makkelijk weg kan vloeien. Ook regelmatig onkruid wieden en water geven is vooral in het beginstadium van de groei belangrijk.

Vorige
Wilde marjolein – Origanum vulgare ‘Oregano’

Wilde marjolein – Origanum vulgare ‘Oregano’

Volgende
Rucola planten in de moestuin

Rucola kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.