De Chlorophytum of Graslelie verzorgen

De Chlorophytum of Graslelie verzorgen als kamerplant
©FeelPic – Graslelie

De graslelie verzorgen en onderhouden is eenvoudig. Dat maakt haar ook een geschikte kamerplant voor mensen zonder groene vingers en behoort tot de lijst van veilige kamerplanten voor huisdieren. De roots van de graslelie of chlorophytum comosum liggen in Zuid-Afrika.

Tegenwoordig is ze flink ingeburgerd binnen de Europese huiskamers. Natuurlijk kun je de graslelie eenvoudig online bestellen en wil je je nieuwe aanwinst goed kunnen verzorgen. Op deze manier blijft ze namelijk gezond en mooi. In dit artikel voorzien we je graag van enkele tips waarmee je jouw graslelie op een perfecte manier kunt verzorgen en onderhouden.

Hoeveel water heeft de graslelie nodig?

Een graslelie heeft niet zoveel water nodig. In de warmere perioden is de behoefte aan vocht wat groter. Daarom kun je een graslelie in het voorjaar en de zomer het beste 2-3 keer per week bewateren. Een klein scheutje is voldoende. In de winterperiode neemt ze genoegen met 1 waterbeurt per week.

De Chlorophytum of Graslelie water geven
©Simplylesia – Graslelie water geven

Laat in ieder geval de bovenste laag van de potgrond goed opdrogen. Daarmee voorkom je wortelrot. Een graslelie beschikt over een klein waterreservoir bij de wortels. Het is dus helemaal niet zo erg om een keertje over te slaan. Een hoge luchtvochtigheid is wel gewenst. Je kunt de plant dus prima af en toe benevelen met een plantenspuit.

Welke eisen stelt de graslelie aan de bodem?

Graslelies goed verzorgen doe je op een standaard potgrond. Ze stelt niet zoveel eisen aan haar bodem, zolang deze maar niet te nat blijft. Zorg er dus voor dat de pot voorzien is van gaatjes om overtollig water uit de bodem af te kunnen voeren. In de zomerperiode kun je de graslelie van wat vloeibare plantenvoeding voorzien. Dit doe je bij voorkeur om de week. In de winter heeft de plant geen extra bemesting nodig omdat ze dan in rust is.

De ideale standplaats voor een graslelie

De Chlorophytum of Graslelie in pot
©dropStock – Graslelie (links) in pot

Graslelies hebben veel behoefte aan licht, maar hebben een hekel aan direct zonlicht. Je zet haar dus het beste op een lichte plaats, maar niet in de felle zon. Op een donker plekje doet de graslelie het overigens ook prima. De kleur van het blad wordt dan effen groen. Ook een te droge plaats is niet goed. Het blad kan dan bruine punten krijgen. Vermijd dus een standplaats dichtbij de kachel of de verwarming.

Graslelie verzorgen: 3 handige tips voor een gezonde plant

Het verzorgen en onderhouden van de graslelie doe je ook aan de hand van de onderstaande tips. Daarbij kun je denken aan het stekken of verpotten van graslelies.

  • Vermeerderen: als je ook iemand anders blij wilt maken met een graslelie stek, dan doe je dat op een hele eenvoudige manier. Je kunt de plant bijvoorbeeld met kluit en al scheuren en in nieuwe potten zetten. Je kunt jonge scheuten ook van de graslelie afknippen. Dit kun je het beste doen als de wortels tussen de 1-2 centimeter groot zijn.
  • Verpotten: zorg om het jaar voor een grotere pot. De graslelie groeit namelijk behoorlijk snel waardoor de wortels mogelijk te weinig ruimte krijgen. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minimaal 20% groter is dan de oude.
  • Snoeien: de graslelie snoeien hoort ook bij een goede verzorging en onderhoud. Te lang geworden bladeren knip je eenvoudig bij de basis af. Zo houd je de plant ook nog eens mooi in model. Om ziektes te voorkomen is het raadzaam om goed en schoon gereedschap te gebruiken.
Vorige
De Tradescantia of Vaderplant verzorgen als kamerplant

De Tradescantia of Vaderplant verzorgen

Volgende
De Pilea of Pannenkoekplant verzorgen als kamerplant

De Pilea of Pannenkoekplant verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.