Chinese Lantaarn of Abutilon planten en verzorgen

Chinese Lantaarn of Abutilon planten en verzorgen in de tuin
©LFO62 – Abutilon

De Chinese lantaarn is een prachtige sierheester die je verwelkomt met grote kleurrijke bloemen. Haar botanische naam is abutilon en ze komt voor in de kleuren rood, roze, oranje, wit en geel. De abutilon staat lang in bloei en kan een aanzienlijke hoogte bereiken. Een hoogte van 2 meter is dan ook zeker geen uitzondering.

De Chinese lantaarn komt van origine uit Zuid-Amerika en is een absolute must have in de tuin of border. Zeker als je een liefhebber bent van kleurrijke bloeiers. Maar wanneer kun je de abutilon het beste planten en welke verzorging eist ze? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het planten en verzorgen van de Chinese lantaarn of abutilon.

Wanneer kun je Abutilon of Chinese lantaarn het beste planten?

De abutilon planten doe je bij voorkeur in februari of maart. Vanaf mei kan de jonge plant naar buiten. De Chinese lantaarn is namelijk niet winterhard waardoor ze niet zo goed bestand is tegen koude temperaturen.

Zorg voor een voedingsrijke bodem met een neutrale pH-waarde. De grond waarin je de abutilon gaat planten, moet voldoende los van structuur zijn. Een standplaats op een beschutte plaats met deels zon en schaduw heeft de voorkeur.

Chinese lantaarn groeit heel graag tegen een muur of een schutting. Een aanrader, want ze kan behoorlijk de lucht in schieten qua lengte. Hoewel de meeste exemplaren een hoogte van tussen de 70 centimeter en 2 meter bereiken, bestaan er ook abutilon sierheesters die richting de 2.5-3.5 meter gaan.

Chinese Lantaarn of Abutilon bloemen in ontwikkeling
©Hans – Abutilon bloemen in ontwikkeling

Bij het planten van de abutilon, moet je er rekening mee houden dan deze sierheester veel water nodig heeft. De grond mag dan ook nooit te droog aanvoelen, zeker niet in de zomerperiode. Zorg wel voor een goede drainage.

Abutilon verzorgen op de juiste manier

Zodra je de Chinese lantaarn of abutilon hebt geplant, komt het aan op een goede verzorging. Hoewel deze mooie heester niet veel eisen stelt, zijn er toch een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je de Chinese lantaarn regelmatig van een grotere pot voorzien om de wortels voldoende ruimte te geven om te ontwikkelen.

Abutilon planten betekent ook dat je moet snoeien als je de heester compact van formaat wilt houden. Dat doe je in februari tot uiterlijk medio maart. De abutilon overwinterd dan binnen op een warme plaats. Snoeien mag rigoureus. Door goed terug te snoeien, weet je zeker dat er voldoende nieuwe scheuten worden aangemaakt. Zo kun je in de zomer weer genieten van een kleurrijke bloemenzee.

De Abutilon stekken

Je kunt de abutilon ook prima stekken. Bijvoorbeeld als je ook de buurman of een vriendin blij wilt maken met deze prachtige sierheester. Dat doe je in het vroege voorjaar of als de zomer voorbij is. Stek de scheuten onder de knoop tot op een lengte van 7-10 centimeter.

De jonge abutilon stekken kun je prima samen in een ruime pot zetten, mits je ze regelmatig water geeft. Voorzie ze tijdens de groei van een lichte en warme (6+) graden standplaats.

Vorige
Abrikozenboom snoeien inde moestuin of tuin

Abrikozenboom snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Volgende
Alocasia of Olifantsoor verzorgen als kamerplant

De Alocasia of Olifantsoor verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.