Het Chinees lantaarnplantje verzorgen

Chinees lantaarnplantje verzorgen als kamerplant
©Lana_M – Chinees lantaarnplantje

Wat zijn ze leuk! Reden te meer om het Chinees lantaarnplantje op de juiste manier te verzorgen. Zo heb je nog langer plezier van zijn lange en groene strengen. Het Chinees lantaarnplantje verzorgen is niet moeilijk. Dat komt omdat het eigenlijk een vetplant is. Veel water hebben ze dus niet nodig.

De botanische naam van deze leuke kamerplant is ceropegia woodii. Ze zijn een aanwinst binnen ieder interieur en geven net dat beetje extra aan jouw inrichting. Je kunt het Chinees lantaarnplantje ophangen, maar ook wat hoger zetten. Bijvoorbeeld op de hoek van een kast of op de schouw. Hem op de juiste manier verzorgen doe je heel eenvoudig aan de hand van de tips in dit artikel.

Hoeveel water heeft het Chinees lantaarnplantje nodig?

Omdat je eigenlijk hebt te maken met een vetplant, kun je het Chinees lantaarnplantje op de juiste manier verzorgen door hem subtiel water te geven. Deze kamerplant heeft namelijk de beschikking over een waterreservoir in de vorm van een knol. Geef dus pas water als de aarde helemaal is opgedroogd. Zo voorkom je dat jouw plant last krijgt van wortelrot. In warme perioden volstaat het om het Chinees lantaarnplantje 1x per week water te geven.

Welke eisen stelt het Chinees lantaarnplantje aan de bodem?

Deze plant stelt geen bijzondere eisen aan zijn bodem. Het Chinees lantaarnplantje doet het prima op een normale potgrond, maar aarde die speciaal bestemd is voor vetplanten verdiend de voorkeur. Deze aarde is namelijk goed vochtdoorlatend en los van structuur. Hiermee voorkom je natte voeten en uiteindelijk rottende wortels.

Hartvormig blad van het Chinees lantaarnplantje als kamerplant
©Exsodus – Chinees lantaarnplantje hartvormig blad

Wist je trouwens dat het Chinees lantaarnplantje niet giftig is? Het is zelfs een veilige kamerplant in de buurt van huisdieren, zoals honden of katten. Als ze een hapje van het blad nemen, dan is dat helemaal niet erg!

De ideale standplaats voor het Chinees lantaarnplantje

Het Chinees lantaarnplantje heeft een mooie tekening op zijn blad. Hoewel hij ook overleeft op een donkere plaats, verliest hij deze structuur op den duur wel. Wil je dat voorkomen? Dan is een lichte plek de meest ideale standplaats voor het Chinees lantaarnplantje.

Ook zonlicht is iets wat deze plant kan waarderen, zolang het maar niet direct is of lang achtereen. Zet hem ook op een plaats waar de temperatuur niet beneden de 10 graden duikt. Alhoewel dat in de meeste huiskamers geen probleem zal zijn.

Chinees lantaarnplantje verzorgen: 3 essentiële tips

Natuurlijk wil je niets aan het toeval overlaten als het aankomt op de verzorging van deze bijzondere plant. Nu je alles weet over water geven, bodemeisen én standplaats, is het tijd om je van nog een aantal praktische verzorgingstips te voorzien. Zo houd jij het Chinees lantaarnplantje niet alleen mooi en blij, maar ook nog eens gezond.

1. Het Chinees lantaarnplantje verpotten

Deze kamerplant groeit niet extreem snel. Je hoeft de eerste 2-3 jaar dan ook niet aan verpotten te denken. Ontgroeid hij de pot toch? Dan kun je het Chinees lantaarnplantje verhuizen naar een groter onderkomen.

Chinees lantaarnplantje verpotten in de huiskamer
©Maryviolet – Chinees lantaarnplantje verpot

Geef hem dan direct wat verse aarde. Een laag van een aantal centimeters volstaat, maar je doet hem een groter plezier door alle aarde te verversen. Dat kun je doen met een standaard potgrond of een aarde voor vetplanten.

2. Snoeien houdt de plant gezond

Het Chinees lantaarnplantje kun je ook snoeien. Dat doe je bij voorkeur met een schone plantenschaar. Je kunt stengels die het blad zijn verloren eenvoudig afknippen tot aan de basis. Je kunt de strengen ook halverwege afknippen als dat nodig is. Onder de juiste omstandigheden groeien ze gewoon weer vrolijk verder.

3. Vermeerderen en stekken

Wil je ook iemand anders blij maken met deze leuke plant? Dan kun je het Chinees lantaarnplantje ook vermeerderen en stekken. Wacht wel tot de plant wat ouder is. Je kunt dan een deel van het knolletje loshalen en in een potje met vochtige aarde zetten, tot er wortels ontstaan. Stekken kan ook door de ranken af te knippen en in een glas met water te zetten. Met een beetje geluk lopen ze vanzelf uit en kun je er iemand anders mee verrassen.

Vorige
De Pilea of Pannenkoekplant verzorgen als kamerplant

De Pilea of Pannenkoekplant verzorgen

Volgende
Amandelboom kweken: van planten tot oogsten in de tuin

Amandelboom kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.