Buxus in pot verzorgen en snoeien

Buxus in pot
©Cora Mueller – Buxus in pot

Ben je de trotse eigenaar van een buxus in een pot? Dan wil je natuurlijk wél dat deze in perfecte conditie blijft. In dit artikel vertellen we je dan ook precies hoe je jouw buxus moet verzorgen, verplanten én snoeien. De buxus sempervirens in een pot heeft namelijk een andere verzorging nodig dan wanneer ze in de tuin of border worden geplaatst.

Een buxus in pot kopen doe je als je jouw terras, tuin of balkon van groen wilt voorzien. Want deze typische haagplant blijft ook in de winter mooi op kleur. Zo kun je er elk jaargetijde van genieten. Buxus in een pot kun je tevens verplanten. Maar wanneer kun je dat het beste doen? We leggen het je graag uit.

Een buxus in pot kopen

De buxus sempervirens is misschien wel één van de bekendste buxus soorten die we kennen. Hij wordt gebruikt als afscheiding in tuinen, maar voelt zich ook thuis in een pot. Als je een buxus sempervirens in een pot wilt kopen, kun je rekenen op nog een leuke bijkomstigheid. Deze plant laat zich namelijk in allerlei prachtige vormen snoeien. Wat dacht je van een spiraal of bolvormige buxus in een mooie pot of kuip? Een groen stukje kunst op jouw terras of balkon dus.

Hoe kun je een buxus in pot het beste verzorgen?

Hoewel de buxus sempervirens niet veel eisen stelt voor wat betreft zijn verzorging, zijn er toch een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo houd je jouw haagplant gezond én mooi. Allereerst is het belangrijk dat je jouw plant in een pot zet die ruim genoeg is. Hoewel de buxusplant misschien nog klein is bij aankoop, zal dit snel veranderen. De wortels van de plant hebben voldoende ruimte nodig om zich op de juiste manier te kunnen ontwikkelen.

De buxus water geven en een standplaats kiezen

Een buxus in een pot heeft meer en vaker water nodig dan een haagplant die in de border wordt geplaatst. Het groene plantje kan redelijke hoeveelheden water in één keer verdragen, maar zorg er wel voor dat de onderzijde van de pot voorzien is van drainagegaten. Eventueel kun je ook wat grind onderin de pot doen voor een betere waterafvoer. Hoewel de buxus sempervirens veel water nodig heeft, mag er geen water in de pot blijven staan. Is dat wel het geval, dan kun je te maken krijgen met wortelrot.

Een buxus in een pot op de juiste manier verzorgen doe je ook door hem een goede standplaats te geven. Deze winterharde haagplant geeft de voorkeur aan een plaats in de halfschaduw. Af en toe een klein briesje bevorderd de groei maar zet jouw buxus niet in de volle wind. Daar kan hij niet zo goed tegen. De buxus in pot kun je in de winter rustig buiten laten staan. Hij blijft groen en kan een sneeuwbuitje op zijn tijd best waarderen.

Een buxus in een pot verplanten

Een buxus kun je prima verplanten of verpotten. Sterker nog, het is aan te raden om dit elke 2-3 jaar te doen. Een buxus in een pot verplanten is niet alleen nodig om hem van nieuwe voedingsstoffen te voorzien, maar ook omdat de wortels meer ruimte nodig hebben. Jouw buxus sempervirens in pot kan namelijk behoorlijk hard groeien.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wanneer je dat doet. Ook dat is een voordeel van een buxus in een pot. Is jouw haagplant wat dof van kleur of blijft de groei wat achter? Overweeg dan om de aarde te verrijken met wat kalk.

De buxus snoeien in een vorm van een bol, spiraal of piramide

Als je een buxus in een pot wilt kopen, dan mag je hem tussen mei en september snoeien. Zeker als je jouw haagplant een creatieve look wilt geven is het aan te raden om dit bij te houden. Zo hoef je niet teveel in één keer te knippen. Snoei de buxus als een chique bol, een opvallende spiraal (met behulp van ijzerdraad) of zelfs in een piramidevorm.

De buxus snoeien doe je bij voorkeur op een bewolkte dag. Zorg er in ieder geval voor dat de plant tijdens het knippen niet in de volle zon staat. Zo voorkom je brandwonden en bruine blaadjes. Een buxus knippen doe je natuurlijk met een scherpe én schone schaar.

Vorige
Groenten zaaien in maart

10 makkelijke groenten zaaien in maart

Volgende
Lavendel snoeien in de tuin

Lavendel snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.