Broccoli kweken: van zaaien tot oogsten

Broccoli kweken in de moestuin
©OlinEJ – Broccoli

Broccoli komt van origine uit Zuid-Azië, maar ook Italië claimt de oorsprong van broccoli. Deze koolsoort is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens veelzijdig te gebruiken in de keuken én gezond. Reden te meer om zelf aan de slag te gaan met het kweken van broccoli. Dat doe je natuurlijk bij voorkeur in je eigen moestuin.

Zelf broccoli kweken vergt enige kennis en ervaring, maar aan de hand van deze gids ben je vrijwel zeker van een geslaagde oogst. In dit artikel vertellen we je niet alleen op welke manieren je deze koolsoort zelf kunt kweken, maar geven we je ook nog enkele handige tips op het gebied van verzorging. Ook vertellen we je wat de meest populaire broccoli rassen zijn om zelf te kweken in de moestuin.

Broccoli kweken

Broccoli kun je vroeg in het jaar zaaien. Maar ook in de zomer, herfst én winter kun je zelf broccoli kweken. Vroege broccoli zaai je onder glas in de maand februari en maand. In een afgedekte bak doe je dat in maart of april.

Wil je jouw vroege broccoli direct in de volle grond zaaien? Doe dit dan in de maand april. Zomer broccoli zaai je van april tot en met juni in de volle grond of in een koude kas. In de herfst doe je dat van juni tot en met augustus. Dat geldt ook wanneer je broccoli als winterteelt wilt kweken in de moestuin.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 50×50 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 40-60 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea var. italica

Bloemkleur:
Geel

Broccoli zaaien en planten

Broccoli doet het heel goed op een zonnige of half zonnige plaats in de moestuin. Dit koolgewas heeft een plantafstand van 50×50 cm nodig. Broccoli blijft tijdens de groei vrij compact. De planthoogte varieert dan ook vaak tussen de 40-60 centimeter. De zaaidiepte is ideaal als deze 1 centimeter bedraagt. Deze heerlijke groente komt tot bloei in de maanden juni tot en met september.

VroegFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZomerAprMeijun
Volle grond
Onder glas
HerfstJunJulAug
Volle grond
Onder glas
WinterJunJulAug
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen broccoli zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf broccoli kweken

Met het onderstaande stappenplan kun je zelf broccoli kweken. Je vergeet geen belangrijke punten, waardoor je niets aan het toeval overlaat als het gaat om een gezonde broccoli oogst uit eigen moestuin.

 1. Ga in de moestuin op zoek naar een plaatsje in de zon of halfzon. Zorg dat de bodem van voldoende meststoffen en voeding is voorzien. Broccoli doet het goed in een licht vochtige grond, maar mag zeker niet te nat staan. Een goede drainage is dus belangrijk.
 2. Zorg voor een luchtige bodem en verdeel deze op in vlakken van 50×50 centimeter. Maak vervolgens ondiepe gaatjes in het midden van de vlakken. 1 centimeter is in veel gevallen voldoende.
 3. Leg de broccoli zaden in de gaatjes die je hebt gemaakt en dek deze direct af met een laagje aarde. Ze kunnen dan niet wegwaaien of wegspoelen na een forse regenbui. Ook blijven de zaden beschermt tegen vogels.
 4. Houd de bodem waarin de broccoli staat voldoende vochtig maar nooit nat. Controleer de jonge plantjes regelmatig op ongedierte en plagen. Vooral konijnen zien de jonge blaadjes als een lekkernij.

De broccoli plant verzorgen

Als je een beginnend tuinder bent, dan is het goed om de onderstaande verzorgingstips in acht te nemen als je zelf broccoli wilt kweken in de moestuin. Je weet dan zeker dat je niets aan het toeval overlaat en straks kunt genieten van een mooie oogst.

 • Houd de bodem tussen de koolplanten lekker los en luchtig van structuur. Overtollig water kan op deze manier beter worden afgevoerd.
 • Haal onkruid regelmatig weg. Je kunt dit het beste met de hand doen. Zo voorkom je dat er onnodige voedingsstoffen uit de bodem worden gehaald.
 • Controleer de bladeren van de broccoli regelmatig op sporen van knaagdieren. Span desnoods een net om te voorkomen dat je oogst wordt opgegeten door muizen of konijnen.
 • Voeg halverwege de kweek wat extra kalium toe aan de bodem waarin de broccoli groeit. Deze koolsoort heeft een behoorlijke behoefte aan voeding. Het toevoegen van kalium zorgt straks voor een mooie gezonde oogst.

Broccoli oogsten en bewaren

Het oogsten van broccoli komt vrij nauwkeurig. Als je merkt dat de oogst eraan zit te komen, dan is het goed om de koolsoort elke dag even te controleren. Binnen 1-2 dagen kan de broccoli namelijk al doorschieten. Dit heeft een negatief effect op de smaak. Snij de stronk van de broccoli af met een scherp mes. Door de plant op de juiste manier te blijven verzorgen, kun je straks ook nog roosjes oogsten die aan de zijscheuten van de plant groeien.

Broccoli kun je een aantal dagen bewaren in de koelkast of op een andere koele en donkere plaats. Bewaar de roosjes niet langer dan 2-3 dagen als je wilt blijven genieten van de echte kool smaak. Bij voorkeur eet je deze groente natuurlijk direct vers van het land. Invriezen kan ook. Je kunt de roosjes dan rauw in de vriezer stoppen om ze eventueel later te gebruiken in diverse gerechten.

Populaire broccoli rassen

Of je nu kiest voor vroege, zomer, herfst of winterteelt. Elke teelt kent zijn eigen populaire broccoli rassen. Van diepgroene roosjes tot aan prachtig paarskleurige broccoli met een zachte smaak. We hebben de populairste broccoli rassen voor je uitgezocht:

 • Calabrese Calabria: een klassiek ras met een traditionele broccoli smaak. Dit ras geeft middelgrote roosjes en kan prima als vroege teelt worden gebruikt.
 • Calabrese Natalino: een echt Italiaans broccoli ras met mooie licht groene roosjes. De smaak is herkenbaar en heerlijk zacht. Dit ras is ook geschikt om middellaat te kweken. Natalino kan vrij lang geoogst worden.
 • Premium Crop F1: een prima en sterk ras dat vrij snel groeit en al na 55 dagen geoogst kan worden. De roosjes zijn middelgroot van formaat en hebben een prachtig diepgroene kleur en een milde smaak.
 • Summer Purple: een prachtig paarskleurig ras waarvan je vooral de roosjes van de zijscheuten kunt oogsten. Dit ras is mild van smaak en is ook nog eens heel mooi om te zien. Summer Purple is lekker lang oogstbaar, ook in de herfst en winter.

Ziekten en plagen bij broccoli

Broccoli is een koolsoort en heeft dus ook last van vrijwel dezelfde ziekten en plagen. Als je jouw oogst niet wilt laten verpesten door invloeden van buitenaf, dan is het goed om je wat meer te verdiepen in de verschillende aandoeningen:

 • Koolvlieg: de koolvlieg is misschien wel de meest bekende plaag van koolsoorten, en dus ook van broccoli. Deze vlieg legt haar eitjes in de aarde dichtbij de stam van de broccoli. De maden kunnen de oogst verwoesten. Het plaatsen van koolkragen rondom de stam is dus aan te raden.
 • Valse meeldauw: als de onderzijde van het broccoli blad is bedekt met schimmel, dan heeft jouw teelt last van valse meeldauw. De aangetaste bladeren moet je zo snel mogelijk verwijderen.
 • Echte meeldauw: deze schimmelvorming bevindt zich op de bovenzijde van het blad. De vlekken zijn wit en duidelijk te herkennen. Haal het aangetaste blad zo snel mogelijk weg, voordat de broccoli helemaal wordt bedekt met echte meeldauw.
 • Vogelvraat en knaagdieren: zeker als de broccoli plantjes nog jong zijn, kun je te maken krijgen met vogelvraat. De sappige bladeren worden aangepikt en opgegeten zodat er niets, of in ieder geval vrij weinig, van de oogst overblijft. Ook konijnen zien de broccoli plantjes als een delicatesse. Span vroegtijdig een net over de jonge plantjes om dit te kunnen voorkomen.

Broccoli en gezondheid

Broccoli is niet alleen heel erg lekker, maar voorziet je ook nog eens van een aantal gezondheidsvoordelen. De roosjes, en dus de bloemknoppen van broccoli, bevatten heel veel vitamine C. Daarmee is broccoli één van de meest gezonde groentes en koolsoorten.

Ook vezels zijn volop aanwezig in broccoli. Deze vezels hebben een positief effect op onze darmflora en dragen bij aan een goede spijsvertering. Calcium in broccoli zorgt voor een sterk gestel en draagt bij aan een gezond afweersysteem.

Broccoli in de keuken

Er is vrijwel geen koolsoort die zo veelzijdig is als broccoli. Je kunt deze smakelijke groente namelijk niet alleen koken, maar ook stoven, smoren en roerbakken.Broccoli smaakt tevens heerlijk in diverse wokgerechten en ovenschotels. Maar, ook rauw kun je broccoli gebruiken in de keuken. Bijvoorbeeld door er een gezonde smoothie van te maken.

Vorige
Aubergine kweken in de moestuin of kas

Aubergine kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Sopropo of balsempeer in de moestuin

Sopropo kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.