Bosui kweken: van zaaien tot oogsten

Bosui kweken: van zaaien tot oogsten

Bosui heeft al heel veel harten verovert. Het kleine uitje wordt ook wel stengel-ui genoemd, mede omdat ook het steeltje eetbaar is. Bosui komt van origine uit Azië. Met dank aan de Romeinen, mocht ook Europa al snel kennis maken met deze smaakmaker. Zelf bosui of lente-ui kweken in de moestuin is heel erg simpel. Ook als je geen of weinig ervaring hebt met het kweken van groenten kun je rekenen op een mooie oogst.

Bosui vergt namelijk geen specifieke kweek kennis, en daarnaast groeit ze lekker snel. Bosui heeft een milde en zachte smaak. Deze is vergelijkbaar met die van prei. In dit artikel vertellen we je precies hoe je zelf bosui kunt kweken, welke verzorging ze nodig hebben en waar je extra aandacht aan moet besteden.

Bosui kweken

Lente-ui, bosui of stengel-ui kun je prima kweken in de volle grond. Ook als je de beschikking hebt over een koude kas of een afgesloten bak kun je aan de slag met het kweken van deze smaakmaker. Je kweekt bosui buiten in de moestuin in de maanden april, mei en juni. Wil je liever kweken in een koude kas of bak? Dan kun je bosui het beste van maart tot en met juni kweken.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Wortelgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 3×10 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 50-70 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Allium fistulosum

Bloemkleur:
Wit, Geel

Bosui zaaien en planten

Met een plaatsje in de zon maak je bosui echt gelukkig. En dat is nodig, want zo kun je rekenen op een mooie oogst. Het wortelgewas neemt niet veel ruimte in beslag. De plantafstand is namelijk al ideaal als deze 3×10 centimeter is. Bosui wordt tussen de 50 en 70 centimeter hoog. Je stopt de zaden ongeveer 0.5 centimeter in de grond. Lente-ui komt tot bloei in de maanden juni, juli en augustus.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen bosui zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf bosui kweken

Als je jouw moestuin wilt verrijken met bosuien, dan is het belangrijk dat je een goede volgorde aanhoudt tijdens het zaaien. Zo ben je zeker van een geslaagde oogst. Het onderstaand stappenplan kun je hiervoor gebruiken.

 • Zoek een zonnige plaats uit in de moestuin. Bewerk de bodem goed voordat je bosui gaat zaaien. Maak de grond lekker luchtig en los. Voeg ook wat extra voeding toe en vergeet vooral geen kalium en stikstof.
 • Maak kleine vlakken van 3×10 centimeter. Je kunt de bosui redelijk dicht op elkaar zaaien, maar houdt daarbij wel altijd de aanbevolen plantafstand aan.
 • Plaats de zaden van de bosui in de gaatjes van 0,5 centimeter diep. Dicht de gaatjes direct weer met wat aarde. Zo blijven ze netjes op hun plaats liggen.
 • Bosui wortelt redelijk diep. Houd de bodem dus goed los en luchtig zodat vocht en water de wortels van de bosui goed kan bereiken. Als vanzelfsprekend haal je regelmatig onkruid weg, geef je water als dat nodig is en controleer je de jonge plantjes op ziekten en plagen.

De bosui plant verzorgen

Hoewel bosui geen specifieke verzorging nodig heeft, is het toch goed om de oogst goed in de gaten te houden. Zo weet je zeker dat het kweekproces naar behoren verloopt en je tijdig kunt ingrijpen als dat nodig is.

 • Bosui houdt van een bodem met een losse structuur. Maak de aarde dus regelmatig los met een kleine schoffel of handhark.
 • Controleer regelmatig op de aanwezigheid van onkruid. Haal dit weg met de hand want de wortels van de bosui beschadigen eenvoudig.
 • Geef de bosui alleen water als dat nodig is. Bijvoorbeeld als je bosui in de zomer wilt kweken en het een aantal dagen flink droog is.
 • Bosui is gevoelig voor een aantal plagen, zoals bijvoorbeeld de preimineervlieg. Kijk de jonge stengels dan ook regelmatig na en neem tijdig maatregelen als dat gewenst is.

Bosui oogsten en bewaren

Bosui of lente-ui kun je het beste oogsten als je het wilt verwerken in een gerecht. De stengels zijn dan nog lekker knapperig en vol van smaak. Je kunt de plantjes voorzichtig uit de bodem trekken en zowel de ui zelf als de stengels verwerken in diverse gerechten.

Stengelui kun je niet zo lang bewaren. Een aantal dagen op een koele en donkere plaats zal gaan, maar de stengels verliezen dan wel hun stevigheid. Vers zijn ze natuurlijk ook het lekkerst om te eten.

Populaire bosui rassen

Bosui kent behoorlijk wat verschillende rassen. Zo kun je ervoor kiezen om zelf witte bosuien te gaan kweken, maar er bestaan ook varianten met rode uien. Ze smaken vrijwel hetzelfde maar geven toch net wat meer kleur aan een gerecht. We hebben de meest populaire bosui rassen om zelf te kweken voor je op een rij gezet:

 • White Lisbon: deze lente-ui komen we het meeste tegen in de moestuin. De uien zijn middelgroot met diepgroene stengels. Dit ras heeft een milde en zachte smaak.
 • Purplette: dit ras geeft bosuien met een paars knolletje. De uien zijn ovaal van vorm en kunnen zowel rauw als bewerkt gebruikt worden in diverse soepen, salades en andere gerechten.
 • Parade: dit ras is zeer sterk en geeft stevige stengels. De uien zelf zijn ovaalvormig en hebben een echte bosui smaak. Mild genoeg om ook rauw te kunnen eten.
 • Performer: dit bosui ras kun je heel makkelijk zelf kweken in de moestuin. De ranke stelen zijn sappig en stevig. Daarnaast is de performer makkelijk schoon te maken.

Ziekten en plagen bij bosui

Bosui is een wortelgewas en ondervindt hinder van vrijwel dezelfde ziekten en plagen als prei en andere ui soorten. Het is daarom belangrijk om de plantjes tijdens de groei goed in de gaten te houden en te controleren op de aanwezigheid van ongedierte en andere ziekten. De meest voorkomende zijn:

 • Uienmineervlieg: deze vlieg doet zich tegoed aan het weefsel van de stengels en legt hierin tevens haar eieren. Het blad wordt aangetast door de larven waardoor de bosui oogst flink verpest kan worden.
 • Valse meeldauw: deze schimmel manifesteert zich aan de onderzijde van het blad, maar bevindt zich in het geval van bosuien op de gehele steel. Verwijder de aangetaste stengels met valse meeldauw zo zorgvuldig en snel als mogelijk.
 • Botrytis: dit wordt ook wel koprot genoemd. Het is een schimmelziekte die de bol van de bosui aantast. Botrytis kan ook voorkomen als de bladvlekkenziekte. Je ziet dan witte puntjes op de stengels van de bosui welke worden veroorzaakt door een schimmel.
 • Stengelaaltje: deze plaag bij bosuien zorgt voor misvormde planten. Stengelaaltjes veroorzaken ook wel een ziekte die kroefziekte wordt genoemd. De stengels van de ui zijn vaak afwijkend van vorm en gedraaid.

Bosui en gezondheid

Bosui is erg gezond en zit bomvol met antioxidanten. Ze helpen ons lichaam om chemicaliën op de juiste manier af te kunnen voeren. Daarnaast bevat bosui ook veel essentiële mineralen. Voorbeelden daarvan zijn calcium en fosfor. Ze houden ons immuunsysteem gezond en zorgen voor een sterke afweer. Bosui bevat ook veel vezels. Deze vezels hebben een positief effect op de spijsvertering. Stengelui heeft tevens een bloedzuiverende werking.

Bosui in de keuken

Er is bijna geen gerecht waarin bosuien niet verwerkt kunnen worden. Zowel het knolletje als de stelen kun je rauw verwerken in salades, soepen en dressings. Maar, ook gebakken, gewokt of gegrild op de barbecue smaakt bosui heerlijk.

Het is een echte smaakmaker met een milde smaak. Dat is precies de reden waarom veel mensen dol zijn op bosui, ook als ze geen liefhebber zijn van de typische uiensmaak. Natuurlijk leent bosui zich ook prima voor een mooie garnering. Mede door zijn frisse groene en witte kleuren.

Vorige
Honingmeloensalie – Salvia elegans ‘Honey Melon’

Honingmeloensalie – Salvia elegans ‘Honey Melon’

Volgende
Genovese basilicum – Ocinum basilicum

Genovese basilicum – Ocinum basilicum

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.