De Bonsai verzorgen en onderhouden

Bonsai verzorgen binnen en buiten
©PAKAPORN YAMANON – Bonsai

Ben je in het bezit van een prachtige bonsai en wil je deze op de juiste manier verzorgen en onderhouden? In dit artikel vertellen we je er alles over. Met de juiste verzorging en onderhoudsmethode, behoudt jouw Bonsai zijn natuurlijke charme.

Hierbij kun je denken aan de bewatering, maar natuurlijk ook aan het bemesten en verpotten. Want hoe klein en delicaat de Bonsai ook is, de liefde voor deze miniatuur boom is groot.

Een Bonsai boom water geven op de juiste manier

Het bewateren van de Bonsai doe je door rekening te houden met een aantal factoren. Vaste hoeveelheden water bestaan er eigenlijk niet. Je kunt de Bonsai het beste water geven als de grond van de pot droog aanvoelt. Bepalen of jouw Bonsai water nodig heeft kun je het beste doen door je vinger in de aarde te steken. Blijft er aarde plakken? Dan hoef je geen water te geven.

Geef bij voorkeur lauw water zodat je de wortels van de boom niet beschadigd. Regenwater verdiend hierbij de voorkeur. Dit water is zachter en bevat geen schadelijke chemicaliën. Bewater de miniatuur boom van bovenaf en gebruik daarvoor een sproeier met fijne gaatjes.

Bemesting is belangrijk bij het onderhouden en verzorgen van de Bonsai

Een Bonsai is een miniatuur boom. Dat wil zeggen dat ze in veel gevallen ook in een kleine pot worden geplaatst. De aarde zal dus regelmatig moeten worden aangevuld met meststoffen. Als jouw Bonsai buiten staat, dan bemest je vooral vanaf het voorjaar tot aan het begin van de herfst.

Staat jouw kleine boom binnen? Dan kun je de aarde het hele jaar van voedingsstoffen voorzien. Hoewel er speciale meststof voor Bonsai bomen bestaat, moet je er rekening mee houden dat de bemesting vooral fosfor, kalium en stikstof bevat. Zo weet je zeker dat de wortels gezond blijven en de Bonsai voldoende nieuw blad blijft aanmaken.

Wat is de meest ideale standplaats voor een Bonsai?

De buiten standplaats van jouw Bonsai moet vooral vrij van wind zijn. Een plaats die de boom van half schaduw en half zon voorziet is ideaal. Als je jouw Bonsai in de woonkamer of keuken wilt plaatsen kun je dezelfde voorwaarden aanhouden.

Ideale standplaats Bonsai
©kian2018 – Ideale standplaats Bonsai

Daarbij is het wel belangrijk dat je de Bonsai vlakbij een raam plaatst, zonder dat er sprake is van tocht. Licht en een constante temperatuur zijn belangrijke elementen als je op zoek bent naar de juiste standplaats voor jouw Bonsai boom.

Kun je een Bonsai ook verpotten en wanneer doe je dat?

De Bonsai zou je zelfs een aantal keren moeten verpotten als je jouw boom gezond wilt houden. Hoe vaak je dat moet doen is afhankelijk van de soort Bonsai die je hebt. Een jonger exemplaar dat van nature snel groeit, kun je het beste elk jaar verpotten. Een oudere Bonsai neemt eens in de 3-4 jaar genoegen met een nieuw onderkomen.

Wanneer je jouw Bonsai moet verpotten kun je eenvoudig controleren door naar de groei van de wortels te kijken. Til de boom voorzichtig uit zijn pot. Groeien de wortels rondom de aarde en zijn ze duidelijke zichtbaar? Dan is het tijd voor een nieuwe pot. Door de Bonsai tijdig te verpotten kan de boom voedingsstoffen blijven opnemen wat de groei en gezondheid ten goede komt.

Bonsai verzorgen: essentiële tips voor het onderhoud

In het winterseizoen gaat jouw Bonsai in rust. Net zoals grote bomen zijn ze bestand tegen lage temperaturen. Een miniatuur boom kan vrieskou tot -10 prima hanteren. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Zo dien je de wortels van de Bonsai te beschermen tegen vrieskou wanneer deze buiten staat. Grote bomen kunnen hier tegen omdat hun wortels zich enkele meters onder de grond bevinden. Bij een Bonsai in een pot is dat natuurlijk niet het geval.

Controleer jouw kleine boom ook regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte. Vooral rupsen en wolluis is dol op de kleine bladeren van de Bonsai. Dat geldt ook voor spint en bladluis. Met deze verzorging en onderhoud tips weet je zeker dat jouw kleine Bonsai grootse dingen gaat doen.

Vorige
Druiven kweken: van planten tot oogsten

Druiven kweken: van planten tot oogsten

Volgende
Bramen plukken in de tuin, moestuin of in het wild

Bramen kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.