Boerenkool kweken: van zaaien tot oogsten

Boerenkool plant in de moestuin
©Pixefy – Boerenkool

Boerenkool is échte winterkost. Hoewel deze groente qua uiterlijk niet op een kool lijkt, behoort boerenkool toch tot de koolsoorten. Oorspronkelijk komt boerenkool uit Azië, maar ook de Grieken claimen deze eer op. Op dit moment wordt deze koolsoort in vrijwel elk Europees land gekweekt. Boerenkool heeft een uitgesproken kool smaak en wordt veel als stamppot gegeten.

Zelf boerenkool kweken, zaaien én oogsten in de moestuin is niet moeilijk. Sterker nog, deze kool is prima bestand tegen vorst. Boerenkool is ook vrij resistent tegen ziekten en plagen. Een goede verzorging is natuurlijk altijd van belang. In dit artikel vertellen we je precies wat je moet weten als je zelf boerenkool wilt zaaien en planten. Ook geven we je handige verzorgingstips en vertellen we je hoe je boerenkool moet oogsten en bewaren.

Boerenkool kweken

Als je zelf boerenkool wilt kweken dan kun je kiezen tussen een vroege en een late oogst. Je kiest eenvoudig een ras dat past bij jouw keuze. Boerenkool kweken in de volle grond doe je in de maanden mei tot en met augustus. Wil je late boerenkool? Zaai of plant dan pas in de maand juli of augustus. Boerenkool kweken kan ook onder glas of in een verwarmde kas. Je kunt de planten dan in mei of juni zaaien. In een koude kas kun je boerenkool kweken van mei tot en met augustus.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 60×70 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 50-150 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea var. sabellica

Bloemkleur:
Geel

Boerenkool zaaien en planten

Boerenkool is een typisch koolgewas. De bladeren groeien aan een dikke steel en hebben niet de herkenbare vorm van een kool. Boerenkool houdt van een standplaats in de zon. Kies dus een lichte plaats in de moestuin. De plantafstand is ideaal als deze c.a. 60×70 cm is. De zaden van de boerenkool gaan 1 centimeter diep in de grond. Boerenkool planten kunnen flink groot worden. Ze kunnen een hoogte van tussen de 50-150 cm bereiken.

MeiJunJulAug
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen boerenkool zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf boerenkool kweken

Als je jouw moestuin wilt verrijken met boerenkool, dan wil je natuurlijk het liefst een mooie volle oogst. Toch is dit afhankelijk van een aantal factoren. Met het onderstaande stappenplan sla je geen belangrijke fase over. Boerenkool kweken wordt dan een stuk eenvoudiger.

 1. Zorg voor een zonnige plaats in de moestuin. De bodem is bij voorkeur goed bemest en voedingsrijk.
 2. Zet vlakken uit van 60×70 centimeter. Zo weet je zeker dat jouw boerenkoolplanten straks ruimte genoeg hebben om uit te kunnen groeien. Maak vervolgens gaatjes van 1 cm diep.
 3. Plaats de zaden van de boerenkool in de gaatjes en dek deze direct af met een laagje aarde. Vogels en muizen zijn dol op zaden, maar ook een regenbui kan de zaadjes onverhoopt wegspoelen.
 4. Zodra de plantjes opkomen is het goed om ze dagelijks te controleren op plagen. Vooral vogels hebben het gemunt op de jonge sappige koolbladeren. Span desnoods een net over de jonge planten. Regelmatig onkruid wieden en water geven mag natuurlijk ook niet vergeten worden.

De boerenkoolplant verzorgen

Hoewel boerenkool makkelijk zelf te kweken is, heeft het wel een goede verzorging nodig. Je wilt immers kunnen rekenen op een volle oogst. We hebben de belangrijkste verzorgingstips voor boerenkool voor je op een rij gezet:

 • Zorg dat de bodem goed bemest is voordat je de jonge boerenkool planten uitplant of de zaden zaait. Eventueel kun je een week voordat je plant nog wat organische mest toevoegen aan de bodem.
 • Dek de jonge planten af met een net als je vermoedt dat vogels je moestuin bezoeken. Ze zijn dol op de jonge blaadjes. Als de planten oud genoeg zijn wordt het blad taaier, waardoor je geen last meer hebt van vogelvraat.
 • Controleer de boerenkool regelmatig op de aanwezigheid van ziekten en plagen. Hoewel boerenkool hier redelijk resistent voor is, worden de planten vaak wel geteisterd door witte vlieg. De eieren vind je aan de onderzijde van het koolblad.
 • Geef de planten regelmatig water. Zeker als de buitentemperatuur hoog is. Doe dat bij voorkeur in de avonduren of vroeg in de ochtend als de zon nog niet volop schijnt. Ook moet je om de paar dagen onkruid weghalen zodat de bodem voldoende voedingsrijk blijft.

Boerenkool oogsten en bewaren

Het is algemeen bekend dat boerenkool lekkerder smaakt als de vorst eroverheen is geweest. Al is dit wetenschappelijk nooit aangetoond. Je kunt boerenkool oogsten tot eind februari. Je kunt deze koolsoort vers oogsten, maar je kunt boerenkool ook prima invriezen om later te gebruiken. Tijdens het oogsten kun je de plant in zijn geheel uit de grond halen, maar je kunt de koolbladeren ook voorzichtig van de steel afsnijden. Zo maakt de plant ook steeds nieuwe bladeren aan om te blijven oogsten.

Boerenkool kun je dus prima bewaren, mits je het invriest. Boerenkool direct van het land is het lekkerst vers. Je kunt het wel een aantal dagen bewaren, maar dat doe dat dan op een koele en donkere plaats. Boerenkool een aantal dagen bewaren kan prima voor het maken van een lekkere stamppot, een pasta of een roerbak schotel met boerenkool.

Populaire boerenkool rassen

Boerenkool kent veel soorten en rassen. Je kunt kiezen voor boerenkool die je al vroeg kunt eten, maar je kunt ook de meer traditionele rassen zaaien. Deze zijn het lekkerst tijdens de koude winterperiode. We hebben de meest populaire boerenkool rassen voor je op een rij gezet:

 • Westlandse herfst: deze boerenkool soort is prima geschikt om vroeg te zaaien. Je kunt dan in de late herfst al genieten van een heerlijk smakende boerenkool.
 • Westlandse winter: dit ras is heel geschikt voor koude temperaturen en smaakt prima als de vorst eroverheen is geweest. De planten krijgen een gemiddelde hoogte en bladeren met een fijne krul.
 • Reflex F1: als je jouw boerenkool het liefst in de winter wilt oogsten, dan is de Reflex F1 een goede keuze. Deze boerenkool is namelijk bestand tegen hele koude temperaturen.
 • Redbor F1: dit ras heeft opvallende rood-paarse bladeren en heeft een fijne boerenkool smaak. Redbor F1 kan geoogst worden in de herfst, maar is ook bestand tegen vrieskou.

Ziekten en plagen bij boerenkool

Hoewel boerenkool niet echt gevoelig is voor ziekten en plagen, is het toch goed om hier regelmatig op te controleren. Zeker als de planten nog jong zijn moet je ze beschermen tegen vogels in de moestuin. Dit zijn de meest voorkomende ziekten en plagen bij boerenkool:

 • Koolvlieg: de koolvlieg is een bedreiging voor de boerenkoolplant. Deze vlieg legt haar eieren aan de voet van de stronken. De maden zijn vraatzuchtig en kunnen de oogst behoorlijk verpesten.
 • Witte vlieg: ook de witte vlieg is dol op boerenkool. Deze kleine witte vlieg is met het oog nauwelijks waarneembaar, en legt haar eieren graag aan de onderkant van de boerenkoolbladeren.
 • Koolwitje: het koolwitje legt haar eieren op de bladeren van de boerenkool. Haar rupsen vreten zich een weg door het blad van de kool, waardoor de oogst flink verpest kan worden.
 • Vogels: jonge boerenkool planten zijn een delicatesse voor vogels. Zeker als er in de winterperiode niet voldoende voedsel voorhanden is. Vogels voeden zich het liefst met jonge plantjes. Het is daarom goed om de boerenkool de eerste weken van de groei te beschermen met een net.

Boerenkool en gezondheid

Net zoals veel andere koolsoorten is ook boerenkool erg gezond. Het bevat veel vitaminen zoals A, B en C. Ook ijzer en foliumzuur is volop terug te vinden in boerenkool. Het bevat veel antioxidanten en houdt je lichaam vrij van schadelijke chemicaliën. Deze koolsoort heeft tevens een ontstekingsremmende werking.

Boerenkool in de keuken

Boerenkool is heel veelzijdig te gebruiken in de keuken. De meeste mensen gebruiken deze koolsoort voor het maken van een stamppot, maar ook gebakken, gestoomd of geblancheerd smaakt boerenkool heerlijk. Het wordt steeds vaker gebruikt als ingrediënt voor de pasta of diverse roerbak schotels. Ook rauw kun je boerenkool eten. Bijvoorbeeld door het te versnijden in een groene salade.

Vorige
Prei kweken in de moestuin

Prei kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Rode kool in de moestuin

Rode kool kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.