Bloembollen planten: hoe en wanneer doe je dat?

Bloembollen planten
©sSanddebeautheil – Bloembollen

Bloembollen planten in je tuin kun je eenvoudig zelf. Maar hoe en wanneer kun je dat het beste doen? Je wilt immers niet te laat én liever niet te vroeg beginnen met het planten van deze vrolijke bloeiers. In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je zelf bloembollen wilt planten in de tuin, terras of balkon.

Wat is het verschil tussen voorjaarsbollen en zomerbollen?

Deze kleurrijke bloeiers kennen we zowel als de zogenaamde voorjaars- en zomerbollen. De naam doet eigenlijk al vermoeden wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten bloembollen. Voorjaarsbollen bloeien in het vroeg voorjaar. Je plant ze tussen de herfst én winter voordat er sprake is van nachtvorst. Enkele voorbeelden van voorjaarsbollen zijn:

Zomerbollen plant je het beste in het voorjaar zodat ze in de zomer volop tot bloei kunnen komen. Deze bloembollen plant je als de koud van de laatste nachtvorst uit de grond is verdwenen. Enkele voorbeelden van zomerbollen zijn: anemonen, calla’s, begonia’s, gladiolen en de natuurlijk altijd kleurrijke dahlia.

Wanneer bloembollen planten?

Wanneer je bloembollen moet planten is dus afhankelijk van de keuze die je hebt gemaakt. Als je hebt gekozen voor voorjaarsbollen, dan kun je deze bloembollen het beste in de herfst planten. Ideaal is de periode tussen september en eind november. Plant de bollen wel voor de eerste nachtvorst.

Zomerbollen, die we ook wel eens liefkozende knollen noemen, plant je het beste in het voorjaar na de vorstperiode. Doe dit niet later dan medio of eind mei. Als je beide soorten met elkaar afwisselt, kun je voor een lange periode genieten van een kleurrijke tuin of border.

Je eigen bloembollen planten?
Wij hebben de mooiste soorten voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo heb jij ook een bijzonder kleurrijke tuin!

Ja, bekijk bloembollen

Stappenplan zelf bloembollen planten

Nu je precies weet wat het verschil is tussen deze twee soorten bloembollen, is het tijd om ze aan de hand van dit stappenplan zelf te gaan planten. Zo weet je zeker dat je jouw bloembollen de start geeft die ze nodig hebben om volop te kunnen bloeien.

  1. Zorg voor een losse bodem. Bloembollen zijn dol op een losse bodem. Als je ervoor kiest om ze in de tuin te planten, maak de bodem dan lekker luchtig en los met een spade of hark.Je kunt eventueel ook wat potgrond door de bodem mengen voor wat extra voeding.
  2. Hou de bollenplanter in de aanslag. Als je zelf bloembollen wilt planten is het gebruik van een bollenplanter aan te raden. Hier kun je mooie gaten mee maken. Hou een diepte aan van ongeveer driemaal de dikte van de bloembol. Deze berekening gebruik je ook om de juiste afstand tussen de bloembollen te berekenen.
  3. Het planten van de bloembollen. Haal de bloembollen uit de verpakking en leg ze met de bolle kant naar beneden in het gat. Het puntje van de bol steekt dus als vanzelfsprekend omhoog.
  4. Voorzichtig afdekken en eventueel markeren. Maak de gaten zorgvuldig dicht met de losse aarde. Iets aandrukken mag, maar niet te stevig. Bij beide soorten bloembollen is het belangrijk om ze direct van voldoende water te voorzien. De zomerbollen hebben daarbij iets meer nodig dan de voorjaarsbollen.
  5. Plaats eventueel kleine naambordjes. Zet deze bij de gaten zodat je straks nog precies weet op welke plaats je de verschillende bloembollen hebt geplant. Wil je liever verrast worden? Laat ze dan weg.

Plant en verzorgingstips voor bloembollen

Als je bloembollen wilt planten, dan moet je ze natuurlijk ook voorzien van een goede verzorging. Niet alleen ten tijde van het planten, maar natuurlijk ook zodra ze in de grond of de bloempot zitten. Met deze verzorgingstips kun je volop genieten van een mooie en gezonde bloei.

  • Voorzie de bodem eventueel van voedzame potgrond voordat je gaat planten in de tuin. Dit komt de groei en de aanmaak van wortels ten goede. Daarnaast houdt potgrond beter water vast dan zandgrond.
  • Geef de bloembollen regelmatig water. Juist als ze nog niet tot bloei zijn gekomen. Zo voorkom je dat de bollen verdrogen en niet opkomen. Maar overdrijf het niet, de grond moet vochtig zijn.
  • Als je zelf bloempotten wilt planten in manden of potten, zorg er dan voor dat je de bodem van wat potscherven voorziet. Zo kan het water beter weglopen waardoor de bollen niet gaan rotten als ze teveel water ineens krijgen.

Goed voorbereid aan de slag met bloembollen

Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten als je zelf bloembollen wilt gaan planten. Je weet wat het verschil is tussen voorjaars- en zomerbollen én wanneer je deze in de grond moet stoppen. Zo kun je al vanaf het vroege voorjaar genieten van een kleurrijke tuin, border of terras.

Vorige

Tuinkalender november: ook nu is er nog genoeg te doen

Volgende
Planten beschermen tegen vorst

Hoe planten beschermen tegen vorst?

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.