Blauwe bessen kweken: van planten tot oogsten

Blauwe bessen kweken planten in de moestuin of tuin
©Mikola249 – Blauwe bessen

Als je zelf blauwe bessen wilt gaan kweken, dan verander je jouw moestuin in een snoepwinkel. Deze bessen zijn namelijk heerlijk zoet van smaak. Blauwe bessen worden nogal eens verward met andere bessen in dezelfde kleur of met een identiek uiterlijk. Een goed voorbeeld daarvan is de bosbes. Deze twee blauw gekleurde bessen zijn dus niet hetzelfde.

Van origine komen blauwe bessen uit het Noord-Amerika. Tegenwoordig worden ze ook in Europa volop gekweekt. Als je zelf blauwe bessen wilt kweken, dan wil je natuurlijk wel weten waar je op moet letten. Daarbij kun je denken aan de manier van kweken, de verzorging én de meest voorkomende ziekten en plagen bij blauwe bessen.

Blauwe bessen kweken

De botanische naam van de blauwe bes is vaccinium corymbosum. Deze bessen met een donkerblauwe kleur kweek je bij voorkeur in een zure bodem. De bodem moet een goede structuur hebben en voldoende vocht kunnen vasthouden. Je kunt de bodemstructuur voor blauwe bessen eventueel verbeteren door het toevoegen van mulch of turf. Planten doe je bij voorkeur in oktober en november of van februari tot maart.

Blauwe bessen planten

Als je zelf blauwe bessen wilt gaan planten, dan is een lichtzure bodem die voldoende structuur heeft van belang. Voeg de eerste jaren geen verse meststoffen of andere voeding toe. De wortels van de blauwe bes zijn namelijk heel gevoelig en kunnen door de verse mest eenvoudig beschadigen.

Blauwe bessen kweken in potten
©NmewahanG – Blauwe bessen in pot

Meststoffen voor de moestuin die de zuurgraad van de bodem intact houden, zijn wel het overwegen waard. Als je blauwe bessen wilt kweken, dan doe je dat in een gat van ongeveer 50×50 centimeter. Omdat de struik behoorlijk fors kan worden, moet je ook rekening houden met een plantafstand van ongeveer 1 tot 1,5 m.

Stappenplan zelf blauwe bessen kweken

Door het volgen van het onderstaande stappenplan, kun je zelf op een eenvoudige manier blauwe bessen kweken in de moestuin. Daarmee geef je jouw blauwe bessenstruik een vliegende start naar een mooie oogst:

 1. Blauwe bessen staan graag op een zonnige plaats. Dit zorgt ervoor dat de struik voldoende kan ontwikkelen waardoor je straks kunt genieten van zoet smakende blauwe bessen.
 2. Zorg ervoor dat de bodem voldoende structuur heeft. Eventueel kun je wat turf of mulch toevoegen aan de bodem. Plant de blauwe bessen in een ruim gat van ongeveer 50×50 centimeter.
 3. Blauwe bessen staan het liefst in een zure bodem. Pas dus op met kalk welke de zuurtegraad kan verstoren. Geef daarom regelmatig water dat niet afkomstig is uit de kraan. Regenwater verdiend hier de voorkeur.
 4. Houd de bodem rondom de blauwe bessenstruik vrij van onkruid. Dit doe je door regelmatig te wieden of door het aanbrengen van een mulchlaag.

De blauwe bessenstruik verzorgen

Een blauwe bessenstruik heeft natuurlijk de juiste verzorging nodig. Zo laat je niets aan het toeval over als je straks wilt kunnen genieten van zoete blauwe bessen. De verzorging van blauwe bessen richt zich op een aantal belangrijke aandachtspunten:

 • De bodem waarin de blauwe bessenstruik staat mag niet te zuur zijn. Pas dus op met verse mest of voedingsstoffen die de zuurtegraad van de bodem aantasten.
 • Geef de blauwe bessen regelmatig water. De bodem mag vast van structuur zijn en licht vochtig, maar moet overtollig water wel af kunnen voeren. Een te natte bodem kan weer allerlei ziekten en plagen veroorzaken.
 • Blauwe bessen snoei je alleen als je dode takken opmerkt of als de struik veel afhangende takken heeft. Zo weet je zeker dat jouw blauwe bessen voldoende zonlicht krijgen. Snoeien doe je bij voorkeur als de struik ouder is dan 2-3 jaar.
 • Let goed op de aanwezigheid van vogels en ander ongedierte. Ze zijn namelijk dol op de smaak van blauwe bessen, zeker als ze bijna klaar zijn om geoogst te worden. Scherm de struik daarom tijdig af met een net.

Blauwe bessen oogsten en bewaren

Het is niet moeilijk om te bepalen wanneer jouw blauwe bessen klaar zijn om te oogsten. De bessen zijn dan groot genoeg en hebben een donkerblauwe, en soms bijna paarse, kleur. De bes is voorzien van een wit waslaagje. Pluk de rijpe blauwe bessen voorzichtig van de struik. Dat doe je bij voorkeur elke dag. Zo kun je oogsten wat je nodig hebt en eet je jouw zelfgekweekte blauwe bessen altijd vers.

Blauwe bessen oogsten van rijp tot onrijp
©Potztausend – Blauwe bessen in ontwikkeling

Je kunt blauwe bessen ook bewaren. Vers van de struik lukt dat 2-3 dagen op een koele plaats. Het is dan wel raadzaam om de blauwe bessen uitgespreid te bewaren. Dus niet in een bakje. Blauwe bessen kun je ook bewaren door ze in te vriezen of te verwerken als jam. Ook invriezen kun je het beste in kleine hoeveelheden doen. De bessen behouden dan hun mooie ronde vorm, ook als ze uit de vriezer komen.

Populaire blauwe bessenrassen

Er zijn behoorlijk wat blauwe bessenrassen die je zelf kunt kweken in de moestuin. Doe je dit voor het eerst, dan is het belangrijk om te kiezen voor de meest populaire rassen. Vaak zijn ze zelfbestuivend, ziekteresistent en kun je met de juiste verzorging genieten van een oogst vol met donkerblauwe en zoete bessen.

 • Duke: dit ras geeft grote blauwe bessen en een redelijk grote oogst. Het is een vroeg ras dat je vaak al in de maand juli kunt oogsten. De bessen hebben een diepblauwe kleur en zijn stevig van structuur.
 • Brigitta Blue: deze blauwe bessen zijn fris zoet van smaak. Net als andere rassen, geeft ook de Brigitta Blue de voorkeur aan een zure grond. De blauwe bessen zijn mooi donker van kleur en redelijk ziekteresistent.
 • Heidelbeere: een oud ras dat geschikt is voor zowel een vroege als late oogst. Natuurlijk afhankelijk van wanneer je de struik plant. De bessen zijn wat kleiner van formaat, maar hebben wel een zoete smaak met lekkere structuur.
 • Goldtraube: als je graag blauwe bessen wilt kweken maar niet teveel last wilt hebben van ziektes, dan kun je het beste kiezen voor Goldtraube. Het ras is resistent en voorziet je daarnaast van volle rijke oogsten. De bessen smaken uitstekend en zijn middelgroot van formaat.

Ziekten en plagen bij blauwe bessen

Ziekten en plagen in of rondom de blauwe bessenstruik wil je natuurlijk voorkomen. Dat is mogelijk door de struik van de juiste verzorging te voorzien. Ook oplettendheid tijdens de groei en bloei kunnen schade, veroorzaakt door ziekten en plagen, voorkomen. De blauwe bes is het meest gevoelig voor de onderstaande aandoeningen:

 • Bladluis: de bladeren van de blauwe bessen kunnen worden aangevallen door bladluis. Het blad wordt omhuld met een plakkerige laag. In een later stadium kun je dus ook te maken krijgen met honingdauw. Dit zijn de uitwerpselen van de bladluis.
 • Grauwe schimmel: jouw blauwe bessenstruik heeft last van grauwe schimmel als de bladeren voorzien zijn van donkere vlekken. Pas later ontstaat er ook pluizige schimmel die de gehele struik kan bedekken.
 • Verbrande wortels: de wortels van de blauwe bessenstruik zijn heel gevoelig en teer. Als je teveel verse mest geeft, kunnen de bladeren en de wortels verbranden. Ze worden bruin, krijgen omgekrulde randen en vallen af.
 • Vogels: ook vogels vormen een bedreiging voor de blauwe bes. Zeker als de bessen zo goed als rijp zijn. Vogels zijn namelijk dol op de zoete smaak van blauwe bessen. Bescherm de struiken daarom zeker richting de oogst met netten.

Blauwe bessen en gezondheid

Blauwe bessen zijn heel gezond. Ze zitten vol met belangrijke mineralen, vitaminen en antioxidanten. Dit zorgt voor een gezonde celdeling in ons lichaam. Ook is de blauwe bes rijk aan calcium en foliumzuur. De anthocyanen in blauwe bessen hebben een positieve invloed op onze hersenfunctie. Foliumzuur houdt ons hart gezond terwijl de aanwezige vezels zorgen voor een goede stoelgang. Blauwe bessen hebben tevens een cholesterolverlagend effect.

Blauwe bessen in de keuken

Blauwe bessen kun je prima verwerken in allerlei gerechten. Natuurlijk kun je ze zo vers van de struik snoepen, maar ze smaken ook heerlijk op de pannenkoek of door de yoghurt. Als je ze invriest, kun je er later ook taarten mee bakken of gelei van maken. En wat dacht je van blauwe bessen jam? Door hun zoete smaak, zijn ze ook een prima combinatie met hartige of pittige vleesgerechten.

Vorige
ellenplant of Fuchsia planten en verzorgen in de tuin

Bellenplant of Fuchsia planten en verzorgen

Volgende
Kaapse jasmijn of Gardenia planten en verzorgen in de tuin of als kamerplant

Kaapse jasmijn of Gardenia planten en verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.