Bladluizen bestrijden en voorkomen

Bladluizen bestrijden in de tuin
©Kriste Sorokaite – Bladluizen

Bladluizen zien we natuurlijk liever gaan dan komen in onze geliefde tuin of moestuin. Ze kunnen onze prachtig bloeiende groene oase flink verpesten. Het bestrijden van bladluizen kan een frustrerende klus zijn. Wanneer ze eenmaal de overhand krijgen is het nog erg lastig om de plaag onder controle te krijgen.

Bladluizen zijn vrij makkelijk op een natuurlijke manier te bestrijden. Een bladluis is een insect dat zich tegoed doet aan de cellen van een plant. Hij heeft daarbij een flinke voorkeur voor het groeipunt. De bladluis is dan ook in de meeste gevallen te vinden in de toppen van de plant en aan de onderzijde van het blad.

Bladluis herkennen

De bladluis komt voor in verschillende soorten. Zo kennen we de meest bekende groene bladluis, maar ze zijn er ook in het paars, geel, wit, rood en zwart. Alle soorten zijn zeer bedreven in het opzuigen van de voedingsstoffen van de plant. Dit doen ze door in de plant te bijten en laten hiermee hun speeksel achter in de sapstroom van de plant. Zo ontstaat er een infectie en raakt de plant verzwakt.

De aanwezigheid van bladluis is te herkennen aan een plakkerig substantie op het blad. Dit zijn de uitwerpselen van de bladluis en wordt ook wel honingdauw genoemd. Honingdauw is bovendien een smakelijke delicatessen voor andere insecten en vormt ook een goede bodem voor diverse schimmels. Je kunt bladluis in je planten ook herkennen doordat de plant geel kleurt en niet tot nauwelijks nog groeit.

Schade door bladluizen

De schade die door bladluizen wordt veroorzaakt is niet gering. Zo geniet je het ene moment van een prachtig bloeiende tuin, en zo heb je een dag later een verdrietig groen hoopje ellende. Deze schade wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een virusoverdracht door de bladluis. Dit virus maakt de bouwstoffen van de plant kapot waardoor een gezonde groei belemmerd wordt.

Ook de honingdauw die de bladluis achterlaat op het blad zorgt voor schade. Deze zoete substantie dient voor zwart kleurende schimmels als perfecte bodem. Dit wordt ook wel roetdauw genoemd. Zo heb je niet alleen last van een bladluizen plaag, maar ook schimmels nemen dan de overhand. In de meeste gevallen is de plant dan niet of nauwelijks nog te redden. Voorkomen is daarom altijd beter dan genezen wanneer je te maken krijgt met bladluizen in je tuin.

Natuurlijke vijanden van de bladluis

Het mag duidelijk zijn dat bladluizen niet echt iets is waar je op zit te wachten. Toch zijn ze eenvoudig te bestrijden zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit doe je door het aantrekken of uitzetten van natuurlijke vijanden.

Afrikaantjes in je tuin of moestuin planten heeft altijd een voordelig effect. Deze trekken insecten aan die helpen bladluis op een natuurlijke manier te bestrijden. Deze insecten helpen je de bladluis weg te jagen en belangrijker nog, uit te roeien. Hierbij kun je denken aan lieveheersbeestjes, de gaas- en zweefvlieg, oorwormen en de sluipwesp.

  • Het lieveheersbeestje is niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens bijzonder nuttig in de strijd tegen bladluis. Het is namelijk hun favoriete en meest belangrijke voedselbron. Zo eet een volwassen exemplaar wel 100 bladluizen per dag, terwijl een larve wel goed is voor 600 stuks. Je nodigt de lieveheersbeestjes uit in je tuin door speciale lokhuisjes te plaatsen. Ook kun je overwegen om een doosje lieveheersbeestjes larven vrij te laten in je tuin.
  • De gaasvlieg staat aan je zijde als het gaat om het bestrijden van bladluizen in je tuin. Zeker de larven van de gaasvlieg zijn behoorlijk vraatzuchtig en kunnen per dag tot wel 50 bladluizen opeten. Ook deze larven kun je eenvoudig kopen en uitzetten in je tuin. Daarbij hoef je niet lang te wachten op resultaat want de larven gaat direct op zoek naar voedsel.
  • Larven van de zweefvlieg zijn dol op de bladluis. Waar de volwassen exemplaren het vooral bij nectar en pollen houden, zijn de larven verzot op alle soorten bladluis. Deze natuurlijke vijand slaat ook een maaltijd met spint en trips niet af. De larve van de zweefvlieg eet tot wel 200 bladluizen per groeicyclus.
  • Oorwormen zijn echte alleseters. Naast bladluizen eten ze ook de eieren van insecten, parasieten en kleine soorten rupsen. Ook als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen algen is de oorwurm prima in te zetten. Hou er daarbij wel rekening mee dat je ze niet uitzet nabij fruitbomen die vrucht geven. Zeker als het om pruimen gaat kan de oorworm deze aantasten.
  • De sluipwesp is een prima natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen bladluizen. Met name de soorten Aphidius Colemani en de Aphidius Ervi gaat bladluis effectief te lijf. Ze doorboren de bladluis nog voordat de larven met het blote oog gezien kunnen worden en leggen vervolgens een eitje in de bladluis. De bladluis overlijdt terwijl het eitje uitgroeit tot een jonge sluipwesp. Zo hou je jouw leger natuurlijke vijanden dus altijd op peil.

Bladluizen bestrijden met natuurlijke middelen

Als je niet direct aan de slag wilt met de levende vijanden van de bladluis, kun je de bestrijding ook aangaan met middelen op natuurlijke basis. Dit is veel eenvoudiger dan gedacht. Daarnaast heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig die schade kunnen toebrengen aan het gewas.

  • Je kunt bladluis preventief en handmatig bestrijden in de moestuin met een aftreksel van zeepsop. Dit doe je door een plantenspuit te vullen met lauw water en doe daar een goede scheut groene zeep bij. Goed schudden en spuit hiermee de plant in. Herhaal dit zo vaak als mogelijk, minimaal 2 à 3 keer per week.
  • Wanneer je last hebt van bladluizen in een kamerplant, dan helpt het plaatsen van gepelde teentjes knoflook rondom de plant. Ook kun je enkele gesneden knoflookteentjes en uien een paar uur in water laten trekken. Waarna je de plant vervolgens inspuit.

Je kunt in beide gevallen; zowel binnen als buiten ook brandnetelgier gebruiken. Dit doe je door jonge brandnetel bladeren enkele dagen in water te wellen. Het ‘geschifte’ water gebruik je om de plant te bespuiten. Bij het bespuiten geef dan bijzonder veel aandacht aan de onderkant van de bladeren en de top van de plant. Dit zijn de favoriete plekjes van de bladluis.

Brandnetelgier geeft een onaangename geur af, dit is dus niet aan te raden om binnenshuis te gebruiken. Een goed alternatief is jonge brandnetel bladeren in een pan te koken voor ongeveer 10 minuten. Laat het water vervolgens goed afkoelen. Daarna spuit je de plant hiermee in. Let hierbij op dat je goed de onderkant van de bladeren raakt. Het bestrijden van bladluis op een natuurlijke manier is dus vrij simpel en ook nog eens enorm milieubewust.

Vorige
Hartig pompoenbrood

Hartig pompoenbrood met appel en dadel

Volgende
Bananenbrood met havermout

Gezond bananenbrood met havermout

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.