De bladeren van je kamerplanten schoonmaken

Bladeren van kamerplant schoonmaken met vochtige doek
©SeventyFour – Blad kamerplant schoonmaken

Net zoals onze huiskamer dat heeft, hebben ook de bladeren van kamerplanten af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Maar hoe kun je het blad van jouw planten het beste schoonmaken? Je wilt immers niet dat ze onnodig beschadigen.

Je kamerplanten schoonmaken is natuurlijk niet alleen hygiënisch voor jouw leefomgeving, maar heeft ook gezondheidsvoordelen voor de kamerplanten zelf. Hoe je dat doet? In dit artikel lees je precies hoe je de bladeren van jouw kamerplant schoonmaakt en waarom dat zo belangrijk is.

Waarom het belangrijk is om het blad van een kamerplant schoon te maken

Kamerplanten kunnen flinke bladeren hebben. Net zoals de vaasjes op jouw kast én het vloerkleed op de vloer, zijn het behoorlijke stofvangers. Ook al denk je dat jouw woonkamer kraakhelder en stofvrij is, er zijn altijd rond dwarrelende deeltjes stof te vinden. Deze landen vervolgens op het blad van de kamerplant.

Omdat zich hier nou juist de poriën bevinden waarmee de plant ademt, ligt verstikking dus op de loer. Dit gebeurt niet in één dag, maar als je de bladeren van jouw kamerplanten niet regelmatig schoonmaakt, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Omdat de plant geen zuurstof meer tot zich kan nemen, zal deze uiteindelijk steven.

Kamerplant besproeien tegen spint
©Simplylesia – Kamerplant (Graslelie) besproeien

Nog een reden om je kamerplant van een opfrisbeurt te voorzien is de voorkoming van ziekten en plagen. Deze zijn niet altijd met het blote oog zichtbaar, maar hechten zich maar wat graag aan het blad van de kamerplant. Spint kun je bijvoorbeeld voorkomen en bestrijden door je kamerplanten regelmatig te besproeien met water.

Blad van kamerplanten schoonmaken op 3 verschillende manieren

Gelukkig zijn er een aantal makkelijke manieren om het blad van jouw plantjes lekker fris en schoon te kunnen houden. Uiteraard gebruik je daarvoor géén schoonmaakmiddelen. Lauwwarm water is voldoende. Hoe je te werk gaat? We leggen de verschillende methoden aan je uit:

1. Blad reinigen onder de douche

Zoals wij ook een verfrissende douche nemen, kun je jouw kamerplanten dit ook gunnen. Enige voorzichtigheid is wel geboden natuurlijk. Zo mag de waterstraal vooral niet te hard zijn, maar moet deze wel krachtig genoeg zijn om het stof te kunnen verwijderen. Met een redelijke straal lauw water voorkom je dat de bladeren breken of schade oplopen.

Stoffige kamerplanten douchen en schoonmaken
©Jasmina81 – Stoffige kamerplanten douchen

Zet de planten onder de douche en besproei ze voorzichtig. Dek de aarde af met wat plastic, want je wilt jouw kamerplanten immers niet verdrinken. Na een korte douche zijn de bladeren van jouw kamerplanten weer vrij van stof en dierlijke restjes.

2. Bladeren schoonmaken met een vochtige doek

Het blad van jouw planten kun je ook prima reinigen met een schone vochtige doek. Een theedoek van katoen is daarvoor het meest geschikt. Let op! Heb je meerdere planten die je van een schoonmaakbeurt wilt voorzien? Gebruik dan voor elk plantje een andere doek.

Mocht je namelijk last hebben van ongedierte dat je met het blote oog niet hebt gezien, dan breng je het op deze manier in ieder geval niet over op de andere kamerplanten. Pak het blad vast en leg het op je handpalm. Veeg het stof er voorzichtig af en doe dit ook bij de onderkant.

3. Gebruik een penseel of kwastje

Zijn de bladeren van jouw kamerplanten vooral klein? Gebruik dan een (schone) oude make-up kwast. Ook een penseel kan wonderen doen op plaatsen waar je niet goed bij kunt. Binnen no-time staan de blaadjes er weer glanzend van gezondheid én ademend bij.

Hoe vaak moet je het stof van de bladeren afhalen?

Dat is natuurlijk voor elke situatie verschillend. Heb je een oud huis, veel huisdieren of is er gedurende de dag veel beweging in de woonkamer? Dan zul je de bladeren van jouw kamerplanten iets vaker schoon moeten maken dan normaal. Des te meer roering, des te meer vorming van stof. Houd een gemiddelde aan van 1 tot 2 schoonmaakbeurten per maand. Wekelijks bijhouden heeft natuurlijk wél de voorkeur als je jouw kamerplanten in topconditie wilt houden.

Vorige
Doperwten aan plant

Doperwten kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Tuintegels afspuiten met water

Snel en grondig tuintegels schoonmaken

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.