Bijvoet – Artemisia vulgaris

Bijvoet – Artemisia vulgaris

De oorsprong van dit keukenkruid is nog steeds niet helemaal duidelijk. Bijvoet komt tegenwoordig wel in het wild voor in diverse Europese landen. Niet alleen in Nederland, maar ook in België. Daarnaast komt artemisia vulgaris, zoals bijvoet ook wel wordt genoemd, in landen zoals Noord-Amerika en Azië voor. Bijvoet heeft bijzonder veel geneeskrachtige werkingen. Het kan toegepast worden bij maagklachten, maar ook bij kneuzingen en koorts. Bij een hoge dosering is bijvoet giftig. Vrouwen die in verwachting zijn gebruiken bij voorkeur geen bijvoet.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 25×50 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 60-120 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Artemisia vulgaris

Bloemkleur:
Wit, Rood

Bijvoet zaaien en planten

Bijvoet kun je eenvoudig zelf zaaien en planten in de moestuin. Je kunt dat in de volle grond doen, maar ook in een koude kas of een afgesloten bak. In de buitenlucht zaai en plant je bijvoet in de maanden maart tot en met april. Ook als je bijvoet in een koude kas wilt zaaien of planten doe je dat bij voorkeur tijdens deze maanden. Bijvoet bloeit in de maanden juli en augustus.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen bijvoet zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Speciale kenmerken

Bijvoet komt veel voor in het wild. Het bittere sap van de stengels wordt ook wel alsem genoemd, en wordt veel gebruikt bij maagklachten en buikkrampen. Bijvoet werkt tevens verlichtend bij verstuikingen, kneuzingen en zwellingen. Het zou tevens effectief werken bij epilepsie. Dit keukenkruid bevat veel looizuur en heeft een sterke kruidige geur. In de keuken worden de bloemen van bijvoet vooral als smaakmaker gebruikt in verschillende gerechten.

Onderhoud

Bijvoet houdt van een vochtige losse grond die rijk is aan voedingsstoffen. Deze plant doet het goed in de open ruimtes in het wild, maar komt ook tot bloei in de moestuin. Over het algemeen heeft bijvoet weinig onderhoud nodig. Wel is het goed om de plant regelmatig van water te voorzien, zonder dat de bodem verzadigd raakt. Natuurlijk is regelmatig onkruid wieden en controleren op de aanwezigheid van ziekten en plagen ook een noodzaak.

Vorige
Grote engelwortel – Angelica archangelica ‘Aartsengelwortel’

Grote engelwortel – Angelica archangelica ‘Aartsengelwortel’

Volgende
Thaise basilicum – Ocimum basilicum ‘Siam Queen’

Thaise basilicum – Ocimum basilicum ‘Siam Queen’

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.