Bieslook – Allium schoenoprasum

Bieslook – Allium schoenoprasum

Bieslook is een look dat niet mag ontbreken in de moestuin. Oorspronkelijk komt het keukenkruid uit China. Tegenwoordig is het vrijwel overal in de wereld bekend. De wetenschappelijke naam van bieslook is Allium Schoenoprasum. De stengels hebben een mooie groene kleur terwijl de bloemen van de bieslook opvallend paars zijn.

Dit keukenkruid is makkelijk zelf te kweken en kan vaker achtereen geoogst worden. Bieslook kan worden verwerkt in diverse gerechten doordat de stengels een milde uiensmaak afgeven. Daarnaast heeft bieslook een bloedzuiverende werking.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-30 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Alium schoenoprasum

Bloemkleur:
Wit, Paars

Je eigen bieslook zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Bieslook zaaien en planten

FebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Bieslook is een makkelijk kruid dat zowel als smaakmaker en sierplant kan dienen. Je eet bieslook het liefst vers en rauw. Het kan tevens goed door of over warme gerechten worden gebruikt. De stengels hebben een lekkere licht pittige smaak. Bieslook is een makkelijke groeier in de moestuin. Als de stengels worden afgeknipt, kun je meerdere malen achtereen oogsten omdat de bieslook doorgroeit. Ook de paarse bloemblaadjes van de bieslook zijn eetbaar en vormen een vrolijke versiering voor op elk gerecht. Bieslook bevat veel vitamine A. Daardoor heeft het een positief effect op de spijsvertering en werkt het vochtafdrijvend.

Onderhoud

Bieslook of Allium Schoenoprasum, neemt genoegen met een eenvoudige verzorging. Wel heeft het keukenkruid behoefte aan een bodem die rijk is aan kalk. Bieslook heeft veel behoefte aan water. Zorg er dus voor dat het keukenkruid regelmatig wordt bewaterd, en dat de bodem voldoende vochtig blijft. De bloemblaadjes van de bieslook kun je het beste eten als ze geheel open staan. De dichte knoppen aan de stengels van de bieslook zijn niet geschikt om te verwerken in gerechten.

Vorige
Bernagie – Borago officinalis ‘Komkommerkruid’

Bernagie – Borago officinalis ‘Komkommerkruid’

Volgende
Aardappelen net geoogst uit de grond

Aardappelen kweken: van poten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.