Bernagie – Borago officinalis ‘Komkommerkruid’

Bernagie – Borago officinalis ‘Komkommerkruid’

Bernagie is misschien wel beter bekend als komkommerkruid. Haar wetenschappelijke naam is Borago Officinalis en is van origine afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Daar werd bernagie in combinatie met honing gebruikt als medicijn tegen hoesten en benauwdheid.

Bernagie is ook een heerlijk keukenkruid met de milde smaak van komkommer. Ze is makkelijk zelf te kweken en geeft prachtige blauwe bloemen. Deze zijn eetbaar, net zoals de blaadjes van de bernagieplant.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 40×50 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 50-80 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Borago officinalis

Bloemkleur:
Blauw, Paars

Je eigen bernagie zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Bernagie zaaien en oogsten

VroegMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
LaatJulSeptOkt
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

De bloemen en de bladeren van bernagie zijn sterk geurend en hebben een uitgesproken smaak. Deze is vergelijkbaar met de smaak van komkommer. Zowel de bladeren als de bloemen kunnen als smaak verrijker worden gebruikt in diverse gerechten. Bernagie is goed bestand tegen ziekten en plagen. Als ze een standplaats krijgen naast tomaten, worden zelfs deze beschermt tegen aandoeningen. Daarnaast zorgt komkommerkruid ervoor dat de tomaten meer smaakvol en zoeter worden. Bernagie bevat veel vitaminen A en C. Dit ondersteunt het immuunsysteem. In gedroogde vorm kan bernagie ook gebruik worden als potpourri.

Onderhoud

Bernagie, of ook wel komkommerkruid genoemd, behoeft niet veel onderhoud. Ze is tevreden met een plaats in de zon of halfzon. Ook de bodem hoeft niet aan speciale eisen te voldoen. Toch is een bodem met voldoende humus aan te raden om de groei en de gezondheid van de plant te kunnen bevorderen. Bernagie zaait zichzelf makkelijk uit. Zorg er dus voor dat je de bloemen vroeg genoeg oogst om verspreiding te kunnen voorkomen.

Vorige
Bananenolie het wondermiddel voor je huid en haar

Bananenolie: wondermiddel voor huid en haar

Volgende

Bieslook – Allium schoenoprasum

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.