Bellenplant of Fuchsia planten en verzorgen

ellenplant of Fuchsia planten en verzorgen in de tuin
©phanasitti – Fuchsia

De fuchsia is alom geliefd en staat ook wel bekend als bellenplant. Haar vrolijk gekleurde bloemen maken van elke bloempot of border iets speciaals. De fuchsia komt oorspronkelijk uit tropische oorden. Ze voelt zich dan ook thuis op warme zonnige plaatsen.

Ze bloeit in veel mooie kleuren waarbij felroze het meest voorkomt. De bellenplant of fuchsia planten en verzorgen is niet moeilijk. Je hoeft dus geen groene vingers te hebben om lang te kunnen genieten van deze mooie en bijzondere tuinplant.

Wanneer kun je een fuchsia het beste planten?

Een fuchsia planten doe je bij voorkeur in de maand maart. Heeft jouw bellenplant binnen overwinterd? Dan is dit de maand waarin ze naar buiten kunnen. Houd wel het weer in de gaten want een fuchsia is niet winterhard. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten bij het planten van de fuchsia.

  • Zodra je een fuchsia of bellenplant hebt gekocht, dan houd je haar het liefst binnen tot de buitentemperaturen aangenaam zijn. Maart is een prima maand.
  • Plant de fuchsia in een ruime pot of kuip. Zo kun je haar in de winter weer makkelijk naar binnen halen en krijgen de wortels ruimte genoeg om te kunnen ontwikkelen. Voorzie de pot van een goede potgrond met organische mest. Dit kun je in de maand augustus nog een keer herhalen als de bellenplant in bloei staat.
  • Een bellenplant of fuchsia staat het liefst op een lichte en warme plaats in de halfzon. Pas op voor tocht of wind. Daar kan de plant niet zo goed tegen.
  • Geef de bellenplant regelmatig water en doe dit bij voorkeur dagelijks. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt maar voorkom overtollig water. Dit kun je voorkomen door de pot te voorzien met gaten, scherven of hydrokorrels.

Fuchsia verzorgen op de juiste manier

De bellenplant of fuchsia planten en verzorgen is erg leuk om te doen. Let erop dat je de plant tijdig naar binnen haalt om te kunnen overwinteren. Bijvoorbeeld in de tuinkas of de garage. De bellenplant is namelijk niet winterhard, met uitzondering van de soorten Fuchsia Magellanica en Procumbens.

Deze plantensoorten zou je dus eventueel ook een vaste plek in de border kunnen geven. Zodra de plant in maart weer naar buiten gaat, is het belangrijk om haar van een snoeibeurt te voorzien. Snoei de bellenplant terug tot aan de eerste verdikking. Ook zijtakken mogen worden weggeknipt.

De fuchsia of bellenplant verzorgen is belangrijk. Ook een goede bemesting hoort daarbij. Voorzie de plant daarom van wat bemesting tijdens de bloeiperiode tussen juli en oktober. Voordat je de fuchsia naar binnen haalt, kun je de bodem nog wat verrijken met kalium. Zo gaat jouw bellenplant goed verzorgd zijn overwintering tegemoet.

Vorige
Kattensnor zaaien en planten in de tuin met verzorgingstips

Kattensnor zaaien en verzorgen

Volgende
Blauwe bessen kweken planten in de moestuin of tuin

Blauwe bessen kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.