Je eigen avocadoplant kweken uit een pit

Avocadoplant kweken uit pit
©Taniche -Avocadoplant in pot

Zie je ze ook zo vaak voorbij komen? Mysterieus grote pitten, doorboord met tandenstokers hangend in een glas met water. Dit is de pit uit een avocado die op weg is om uit te groeien tot een prachtige plant. Wil je zelf ook een avocadoplant kweken uit een pit?

Dan heb je geluk, want in dit artikel voorzien we je van alle informatie die je daarvoor nodig hebt, Natuurlijk vertellen we je ook hoe je jouw avocadoplant straks moet verpotten én verzorgen.

Hoe kun je zelf een avocadoplant kweken?

Het voorjaar en de zomer zijn heel geschikt om zelf een avocadoplant te kweken uit een pit. Ze zijn namelijk dol op warmte en zonlicht. Als je zelf aan de slag wilt met het kweken van deze leuke plant, dan dien je eerst een rijpe avocado te kopen bij de fruitspecialist. In de supermarkt liggen ze uiteraard ook.

Nadat je bijvoorbeeld een overheerlijke guacamole hebt gemaakt, spoel je de pit goed af onder de kraan. Zo verwijder je het beschermlaagje wat een beetje glad en glibberig aanvoelt. Je kunt nu 4 tandenstokers (of klein gemaakte satéprikkers) in het midden van de avocado pit steken. Het puntige deel houd je als de bovenzijde. Laat ze lang genoeg uitsteken zodat ze straks op de rand van het glas blijven rusten.

Avocado pit kiemen in glas water
©Cmspic – Avocado pit kiemen

Vul een glas met water en plaats de avocado pit hierin. Zorg ervoor dat het dikste gedeelte van de pit onder water staat. Het puntige gedeelte van de avocado pit wijst daarmee dus naar boven en komt niet met het water in aanraking. Plaats het glas op een zonnig en warm plekje. Bijvoorbeeld in de vensterbank voor het raam.

De verzorging van de avocado pit

Ook de pit heeft verzorging nodig. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld als je zelf een avocadoplant wilt kweken. Je kunt het water om de 3-4 dagen verversen. Zo voorkom je slijmvorming of schimmel door het stilstaande water in het glas.

Dat is niet bevorderlijk voor de groei en gezondheid van jouw avocadoplant in wording. Ook moet je dagelijks controleren of de avocado pit nog genoeg onder water staat. Nu mag je wachten tot op het moment dat jouw avocado wortels gaat ontwikkelen. Dit kan tot wel 8 weken duren.

Wanneer moet je de avocadoplant verpotten?

Het is je gelukt! Jouw avocado pit heeft sterke wortels gevormd. Als ze ongeveer 4 centimeter lang zijn, dan kun je de pit in een pot gaan zetten. Daarvoor dien je eerst de stokjes te verwijderen. Neem goede potgrond en een pot die aan de onderzijde voorzien is van gaten. Zo kan overtollig water goed afgevoerd worden.

Heb je niet zo snel een geschikte pot bij de hand? Dan kun je ook kiezen om je avocadoplant tijdelijk te plaatsen in een bij voorkeur papieren bekertje en bakje. Maak dan wel voldoende gaatje in de bodem voor de afwatering. Wanneer de plant groter is kun je deze alsnog verpotten in een grotere en definitieve pot.

Avocadoplant in papieren bekertje
©Monika Baechler -Avocadoplant in bekertje

Eventueel kun je de pot op een schoteltje zetten zodat jouw plantje altijd voldoende water tot zijn beschikking heeft of overtollig water opgevangen kan worden. Als je een avocadoplant wilt kweken, dan is het belangrijk dat je het puntje van de pit boven de aarde uit laat steken. Plaats de pot wederom op een warme plaats en geef regelmatig water.

De volwassen avocadoplant verzorgen op de juiste manier

Nu jouw pit is uitgegroeid tot een volwassen avocadoplant, mag een goede verzorging niet ontbreken. Water, licht en warmte zijn daarbij de belangrijkste levensbehoeften. Natuurlijk kun je jouw plant ook helpen door hem eens in de maand van wat plantenvoeding te voorzien. Hiervoor kun je citrus en olijven plantenvoeding gebruiken.

Vorige
Groenblijvende bodembedekkers

5 groenblijvende bodembedekkers voor in de tuin

Volgende
Rozen snoeien voor beginners

Rozen snoeien voor beginners in 5 simpele stappen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.