Aubergine kweken: van zaaien tot oogsten

Aubergine kweken in de moestuin of kas
©Pixefy – Aubergine

Oorspronkelijk is aubergine van Indiase komaf. Al vrij snel werd de groente over de hele wereld verspreid, waardoor ze nu in vrijwel elk land wordt geteeld en gebruikt in de meest uiteenlopende gerechten. Hoewel aubergine een echte liefhebber is van warmte en zon, kun je deze groente ook prima zelf kweken.

Je doet dat bij voorkeur in een afgesloten bak of in een tuinkas als je die hebt. Zelf aubergine kweken in de moestuin is leuk om te doen. Daarnaast smaakt er natuurlijk niets lekkerder dan aubergine uit eigen tuin. Wil je precies weten hoe je aubergine moet kweken, verzorgen en oogsten? Houd dan deze kweekgids voor aubergine bij de hand.

Aubergine kweken

Als je zelf aan de slag wilt met het kweken van aubergine, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Het kweken in een tuinkas of een afgesloten bak geniet de voorkeur. Onder glas kun je aubergine het beste zaaien in de maanden maart en april. Maak je gebruik van een dichte bak die buiten staat? Dan kun je aubergine het beste in de maanden april en mei zaaien.

Heb je geen beschikking over een koude bak of een tuinkas? Dan kun je aubergine eventueel ook in de volle grond zaaien of planten. Je doet dat bij voorkeur in de maand mei als de grond al wat is opgewarmd en de buitentemperatuur hoger is.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50×50 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 60-120 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Solanum melongena

Bloemkleur:
Wit, Paars

Aubergine zaaien en planten

Als je dit vruchtgewas zelf wilt kweken in de volle grond, de tuinkas of in een afgesloten bak, dan doe je dat natuurlijk op een zonnige plaats. Zeker als je aubergine direct in de buitenlucht wilt gaan zaaien. Houd een plantafstand aan van 50×50 centimeter. De planten worden namelijk niet zo breed, maar kunnen wel redelijk hoog worden met 60 tot 120 centimeter. De zaaidiepte is ideaal als deze 0.5 centimeter is. Aubergine staat van juni tot en met augustus in bloei.

MrtAprMei
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen aubergine zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf aubergine kweken

Aan de hand van het onderstaande stappenplan kun je zelf heel eenvoudig aubergine kweken. In dit overzichtelijke stappenplan lees je welke plaats en grond het beste is om aubergine in te kweken. Ook vertellen we je welke afstanden je het beste aan kunt houden tijdens het planten van aubergine.

 1. Zoek in de moestuin naar een warme en zonnige plaats. Als je in de tuinkas gaat kweken hoeft dat niet. Maak de grond lekker en luchtig. Aubergines doen het goed op een luchtige bodem.
 2. Zorg dat de bodem voldoende voedingsrijk is. Je kunt de bodem eventueel bewerken met moestuin compost of verschillende soorten humus.
 3. Zet vlakken uit van 50×50 centimeter. Zo geef je de planten voldoende ruimte om uit te kunnen groeien tot een volwassen exemplaar. In een later stadium kun je de planten eventueel nog ondersteunen met stokken als de vruchten te zwaar worden.
 4. Geef aubergines regelmatig water. De grond mag daarbij lekker vochtig blijven, maar nooit te nat. Controleer regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte én haal het onkruid weg tussen de jonge plantjes.

De aubergineplant verzorgen

Aubergine is een subtropische vrucht die naast warmte natuurlijk ook een goede verzorging nodig heeft. Dit houdt natuurlijk niet op bij water geven alleen. We hebben de belangrijkste verzorgingstips voor het kweken van aubergine voor je op een rij gezet.

 • Houdt de bodem waarin de aubergine staat lekker los en luchtig. Zo kan het water dat je geeft de wortels van de plant goed bereiken. Met een losse bodem voorkom je tevens dat de bodem te nat blijft of verzadigd raakt.
 • Controleer de aubergine plant regelmatig op zieke of slap hangende bladeren. Als de plant nog geen vrucht draagt, dan kun je deze het beste weghalen. Dat kun je met de hand doen of een klein schaartje.
 • Aubergine bestuift zichzelf. Daarom is het belangrijk dat je de grote stam van de plant regelmatig even in beweging brengt. Zeker als je aubergine in de tuinkas kweekt, want hier is normaalgesproken geen sprake van wind.
 • Geef alleen water wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld als het buiten warm is of als het voor een lange periode (dagen) niet heeft geregend. Aubergine houden van een vochtige bodem, maar veel water geven is niet nodig. Je werkt dan juist schimmelziekten in de hand.

Aubergine oogsten en bewaren

Het klinkt een beetje vreemd, maar als aubergines klaar zijn om geoogst en gegeten te worden, dan zijn ze nog helemaal niet rijp. Maak je geen zorgen, want dat is precies de bedoeling. Aubergines oogst je natuurlijk wel als ze een redelijke grootte hebben. Ze zijn klaar om geoogst te worden als je de buitenkant nog lichtjes kunt indrukken en de vruchten mooi op kleur zijn. Des te harder de aubergine, des te meer ze doorgerijpt zijn.

Je kunt de taaie steel het beste met een scherp mesje van de plant afsnijden. Zorg ervoor dat deze nog wel vast aan de vrucht blijft zitten. Als je aubergines oogst uit eigen moestuin, houd er dan rekening mee dat ze minder lang te bewaren zijn dan de exemplaren uit de winkel. Je kunt ze daarentegen wel 2-3 dagen bewaren. Dat doe je bij voorkeur in de koelkast. Vers oogsten en direct eten is natuurlijk het lekkerst. Doe je dat regelmatig, dan blijft de plant doorgaan met het produceren van vruchten.

Populaire aubergine rassen

Er zijn behoorlijk wat verschillende aubergine rassen. Daarin maken we onderscheid tussen rassen die geschikt zijn voor de consumptie en exemplaren die meer voor de decoratie worden geteeld. We hebben de lekkerste en meest populaire aubergine rassen voor je op een rij gezet:

 • Black Beauty: dit ras is bij voorkeur geschikt om in de tuinkas of onder glas te kweken. Als je kiest voor een kweek later in het seizoen, dan kun je Black Beauty ook in de volle grond zaaien. Dit ras geeft mooie paarse vruchten, vol van smaak en met een stevig vruchtvlees.
 • Violette: een populair aubergine ras met middelgrote vruchten in de vorm van een peer. Dit ras is vol van smaak en heel geschikt om te verwerken in allerlei gerechten. Het ras violette is ook leverbaar in een variant die langwerpige vruchten geeft.
 • Mini Ophelia F1: een aubergine ras dat kleine vruchten geeft. Heel geschikt als je zelf aubergine wilt kweken in de tuinkas of een afgesloten bak. De mini ophelia is een F1 hybride ras, dat betekent dat ze minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen.
 • Galine F1: dit aubergine ras is minder gevoelig voor schimmelziekten omdat het een F1 hybride ras is. De vruchten zijn middelgroot en voorzien van stevig wit vruchtvlees. Dit ras kun je prima wat vroeger in het seizoen zaaien.

Ziekten en plagen bij aubergine

Aubergine is een subtropisch vruchtgewas dat redelijk gevoelig kan zijn voor ziekten en plagen. Met name schimmels hebben het op de aubergine plant voorzien. Daarnaast zijn er nog een aantal bedreigingen bekend voor de aubergine. De meest voorkomende zijn:

 • Voet- en wortelrot: deze ziekte wordt ook wel pythium genoemd. De wortels van de aubergineplant worden aangetast. Ze worden slijmerig en zullen op den duur rotten. Uiteraard zal ook de vrucht zelf hier schade van ondervinden.
 • Grauwe schimmel: deze schimmelziekte komt veel voor bij de aubergine. Overal op de plant en de vruchten is een grijze en pluizige schimmel te zien. Ook treden er af en toe bruine vlekken op.
 • Verwelkingsziekte: als de aubergineplant last heeft van de verwelkingsziekte, dan zie je dit als eerste aan de verkleurde bladeren. Ook de stengel van de plant wordt aangetast en kan worden bedolven onder een laag schimmelpluis.
 • Groene perzikluis: dit diertje zorgt ervoor dat het blad van de aubergineplant opkrult. De groene perzikluis is nauwelijks waarneembaar met het oog en zuigt het sap uit de bladeren. De plant en de vruchten worden benadeeld in hun groei en ontwikkeling.

Aubergine en gezondheid

Aubergines zijn heel gezond. Ze zitten boordevol met gezonde mineralen zoals kalium, koper en magnesium. Ook mangaan is volop terug te vinden in de aubergine. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C en vezels. Ze houden dus niet alleen ons immuunsysteem gezond, maar zorgen ook voor een vlotte spijsvertering.

Het fytonutriënt nasunine is ook terug te vinden in dit subtropische vruchtgewas. Het heeft een positieve uitwerking op het zenuwstelsel en onze hersenen. Nasunine is ook een belangrijk antioxidant. Het helpt het lichaam om schadelijke chemicaliën uit het lichaam te kunnen verwijderen.

Aubergine in de keuken

Aubergine kan op heel veel verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Het vruchtvlees is stevig, maar heeft wel een losse structuur. Kruiden en marinades worden daardoor goed opgenomen waardoor je de aubergine allerlei smaken mee kunt geven. Je kunt aubergine grillen op de barbecue, in de oven of de koekenpan. Ook kun je er de lekkerste pasta’s mee maken. Gevulde aubergine met gehakt en kaas is ook een echte aanrader.

Vorige
Antroewa plant in de moestuin

Antroewa kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Broccoli kweken in de moestuin

Broccoli kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.