Appelboom kweken: van planten tot oogsten

Appels klaar om te oogsten uit de appelboom
©Peggy Choucair – Appelboom

Er is niets leuker dan een echte fruitboom in je tuin. Immers gaat er niets boven de smaak van vers fruit. Zelf een appelboom kweken is dan ook heel leuk om te doen. Deze fruitboom is er in diverse varianten. Zo kun je kiezen tussen een appelboom met een lage, halfhoge of hoge stam.

De wetenschappelijke naam van de appelboom is malus domestica. De appel is van oorsprong familie van de peer en behoort tot het pitfruit. Als je zelf een appelboom wilt kweken in de tuin, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Gelukkig hoef je aan de hand van deze gids en stappenplan niets aan het toeval over te laten.

Appelboom kweken

Als je zelf appels wilt kweken, dan kun je een keuze maken uit zomer, herfst en winter rassen. De soorten die je in de herfst en de winter oogst kun je prima bewaren. Dat geldt niet voor de zomer rassen. Als je appels wilt kweken, dan is het goed om je vooraf te laten informeren over het soort appels dat de boom geeft. Ze kunnen zurig of zoet zijn, maar er bestaan ook fris zoete of zelfs dessert appels.

Boom eigenschappen:

Plantgroep: Pitfruit
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand – Laagstam: 2 m
Plantafstand – Halfstam: 7 m
Plantafstand – Hoogstam: 12 m
Boomhoogte: 2-8 m

Wetenschappelijke naam:
Malus domestica

Bloemkleur:
Wit

Appelboom planten

Een appelboom staat het liefst op een zonnige plaats. Een plekje in de halfzon voldoet ook aan de eisen. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de boom straks voldoende ruimte heeft om uit te groeien. Bij een laagstam appelboom houd je een afstand van 2 meter aan.

Bij de halfstam moet dat al snel 7 meter zijn, terwijl de hoogstam zelfs een plantafstand van 12 meter nodig heeft. Uiteindelijk kan jouw appelboom tussen de 2-8 meter hoog worden. De maanden november tot en met maart zijn ideaal voor het planten van een appelboom.

Stappenplan zelf een appelboom kweken

Als je zelf een appelboom wilt gaan kweken in de tuin of moestuin, dan is het fijn om je vast te kunnen houden aan een stappenplan. Zo weet je zeker dat je de juiste voorbereidingen treft en dat je niets aan het toeval overlaat.

 1. Appelbomen hebben behoefte aan een zonnige of half-zonnige plaats. Dit kan in de tuin of border zijn, maar natuurlijk ook in de moestuin.
 2. Zorg dat de bodem waarin je de appelboom wilt gaan planten, goed gedraineerd is. Deze mag dus niet te vochtig zijn. Ook een luchtige bodemstructuur is een aanrader.
 3. Houd een plantafstand van 2, 7 of 12 meter aan. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort appelboom dat je uitkiest.
 4. Maak de gaten voor de appelboom groot genoeg. De wortels moeten voldoende ruimte hebben in het gat dat je hebt gemaakt. Nadat de boom in de grond staat, is het zaak om regelmatig water te geven en onkruiden te wieden. Pas op met het verstrekken van mest waar teveel stikstof in zit. Dit bevorderd wel de groei van het blad, maar niet van de vrucht.

De appelboom verzorgen

Ook een appelboom heeft een goede verzorging nodig. Zowel tijdens het planten als de groei. Hierbij kun je denken aan bemesting, bescherming tegen nachtvorst en snoeien. Om je goed op weg te helpen met de verzorging van jouw appelboom, hebben we een aantal handige verzorgingstips voor je op een rij gezet.

 • Zorg ervoor dat de bodem niet te nat blijft en luchtig van structuur is. Overtollig water kan op deze manier goed weglopen. Een goede drainage is dus belangrijk.
 • Bescherm de appelboom tegen nachtvorst. De meeste appelbomen bloeien namelijk in de maand maart, waarin de nachten soms nog flink koud kunnen zijn. Bescherm de boom in ieder geval tegen wind, met name de kroon van de appelboom. Deze kun je eventueel ook nog afdekken met vliesdoek.
 • Snoei appelbomen altijd in de maand wanneer ze rusten, en dus niet actief groeien. Dat is vaak van november tot en met eind februari. Door ze goed te snoeien blijft de boom ook mooier van vorm. Snoei zwakke takken weg, maar ook takken die te laag of naar boven gericht groeien.
 • Controleer de appelboom en haar appels regelmatig op de aanwezigheid van rupsen of spinselmot. Voor deze laatste plaag zijn er gelukkig voldoende biologische middelen die je kunt gebruiken om de appelboom hiertegen te beschermen.

Appels oogsten en bewaren

Wanneer je jouw appels kunt oogsten is afhankelijk van het ras. Gelukkig kun je wel eenvoudig bepalen wanneer de appels rijp zijn. Soms liggen er al gezonde exemplaren onder de boom. Pluk de appels voorzichtig met je hand van de boom. Als het takje waaraan de appel hangt eenvoudig loslaat, is de appel rijp om geplukt te worden.

Hoe lang je jouw appels kunt bewaren is ook weer rasafhankelijk. Als je een vroeg ras hebt gekweekt, dan kun je deze minder lang bewaren dan late rassen. Vroege appels kun je dus het beste direct opeten of verwerken in allerlei andere lekkernijen. Late appels kun je wel aanzienlijk langer bewaren. Als je ze goed koel en donker opslaat, dan kun je jouw appels tot wel 2-3 maanden bewaren. Zorg er daarbij wel voor dat ze netjes apart van elkaar liggen.

Populaire appelboom rassen

Als je zelf appels wilt kweken en planten, dan zijn er heel veel verschillende soorten waar je een keuze uit kunt maken. Het ras dat je kiest, is natuurlijk afhankelijk van welke appels je graag wilt kweken en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt in de tuin of moestuin. We hebben de meest populaire appelboom rassen voor je op een rij gezet:

 • James Grieve: dit is een populair ras die eenvoudig groeit en een mooie rijke oogst produceert. De appels van de James Grieve zijn lichtzoet van smaak en sappig. Het betreft een zomerras. De appels kunnen ook prima worden verwerkt als appelmoes of jam.
 • Lunterse Pippeling: dit ras groeit vrij langzaam maar geeft al wel in de eerste jaren van haar leven mooie appels. De oogsten zijn over het algemeen groot. Lunterse Pippeling heeft een zachte appelsmaak en is daardoor geschikt als handappel. Het betreft een herfst ras dat tevens goed bewaard kan worden.
 • Golden Delicious: dit appelboom ras is misschien wel één van de populairste die we kennen. De smaak is zoet en vol sappig. Golden Delicious is een winterras dat goed bewaard kan worden.
 • Alkmene: Dit appelboom ras geeft mooi gekleurde appels die fris smaken. Ze zijn populair als handappel maar kunnen ook gebruikt worden in appeltaarten en chutneys. Alkmene is een zomerras dat bij voorkeur direct van de boom wordt gegeten of verwerkt.

Ziekten en plagen bij de appelboom

De meeste appelbomen zijn goed bestand tegen ziekten en plagen. Toch bestaan er enkele vijanden die jouw oogst flink kunnen verpesten. We hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet:

 • Spinselmot: met spinselmot worden feitelijk gezien haar rupsen bedoeld. Deze hebben het vooral voorzien op de bladeren van de appelboom. Ze kunnen een oogst behoorlijk verwoesten omdat de appelboom verzwakt raakt en geen vruchten meer geeft.
 • Vogels en rupsen: vogels en rupsen zijn dol op appels. Zeker tegen de tijd dat ze bijna geoogst kunnen worden. De appels worden aangepikt of aangevreten waardoor er bruine vlekken ontstaan. Neem dus tijdig maatregelen als je vermoedt dat jouw appelboom wordt geplaagd door vogels of rupsen.
 • Botrytis: botrytis zorgt voor een pluizige schimmel op de vruchten en de scheuten. Deze schimmel wordt veroorzaakt door rottingsverschijnselen. Botrytis kan al in een vroeg stadium van de bloei optreden.
 • Bladluizen: ook bladluizen kunnen de appelboom aantasten. Je merkt dat de bladeren van de boom opkrullen en dat ze plakkerig aanvoelen. Dit komt de groei van de boom als vanzelfsprekend niet ten goede.

Appels en gezondheid

Appels zijn niet alleen heel lekker, maar ze leveren ons lichaam ook nog eens een behoorlijk aantal gezondheidsvoordelen. Appels bevatten veel vezels, vitamine A en C. Ze zorgen voor een sterk afweersysteem, houden ons bloedsuikerpeil in balans en hebben een ontgiftende werking op ons lichaam. Appels bevatten ook kalium. Dit draagt bij aan onze hartgezondheid. De pectine die zich in appels bevindt, draagt tevens bij aan het verlagen van het cholesterol.

Appels in de keuken

Appels kun je uit de hand eten, maar ze kunnen ook worden verwerkt in diverse gerechten. Zo zou je appels bijvoorbeeld kort kunnen meebakken met diverse wokgerechten met vlees, maar ook als appelmoes en chutney smaken ze heerlijk. Van jouw zelf geoogste appels kun je natuurlijk ook prima een lekkere appelstroop maken of een appeltaart bakken. Appels kun je dus zowel bakken, koken, pureren of blancheren. Natuurlijk smaken ze ook lekker fris in een salade.

Vorige
Paprika kweken in de moestuin

Paprika kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Goudsbloem zaaien in de tuin

Goudsbloem kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.