Antroewa kweken: van zaaien tot oogsten

Antroewa plant in de moestuin
©Pixefy – Antroewa

Als we het hebben over een typisch Surinaamse vrucht, dan mag Antroewa zeker niet ontbreken in het lijstje. Deze bijzondere vrucht komt oorspronkelijk uit het oosten van Afrika. Tegenwoordig wordt antroewa vooral gebruikt in de Surinaamse keuken én de bijbehorende gerechten. Pekelvlees, of ook wel zoutvlees genoemd, is niet compleet zonder antroewa. De vrucht heeft een bittere smaak.

Als je hier niet zo van houdt, dan kun je deze vrucht op smaak brengen met allerlei lekkere kruiden. Zelf antroewa kweken in de moestuin is een leuke uitdaging. Naast warmte heeft het plantje natuurlijk ook de nodige verzorging en aandacht nodig. In dit artikel vertellen we je precies hoe je zelf antroewa kunt kweken, zaaien én oogsten. Zo kun je ook thuis een beetje genieten van deze Surinaamse, of eigenlijk Oost-Afrikaanse, vrucht.

Antroewa kweken

Als je de beschikking hebt over een tuinkas of een ander warm plekje binnenshuis, dan kun je antroewa al voorzaaien in februari. Het is dan natuurlijk nog te koud om het plantje direct in de volle grond te kunnen zetten. Wil je liever wel direct buiten in de moestuin gaan zaaien? Dan kun je dit het beste doen in de maand mei. De grond en de buitentemperatuur is dan vaak al aangenaam warm.

Antroewa kweken
© HGVJ / Voorkom woekering met een plantafstand van 50×50 centimeter.

Voorzaaien onder glas of binnenshuis kun je doen in de maanden februari, maart en april. Vanaf april kun je antroewa ook in een koude kas of afgesloten bak zaaien. Uiteraard voordat je de plantjes in mei in de volle grond zet.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50×50 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 60-120 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Solanum macrocarpon

Bloemkleur:
Wit

Antroewa zaaien en planten

Als je zelf antroewa wilt zaaien en planten in de moestuin, dan is het allereerst belangrijk dat je een zonnige plaats uitzoekt. Omdat het plantje van origine afkomstig is uit Oost-Afrika, is het een echte zonaanbidder. Waneer je direct in de grond wilt zaaien doe je dit op circa 0.5 centimeter diepte. De ideale plantafstand is 50×50 centimeter.

Antroewa zaaien en planten
© HGVJ / Antroewa bloeit tussen Juni en Augustus.

Antroewa kan behoorlijk hoog worden. Afmetingen tussen de 60 en 120 centimeter hoogte zijn zeker geen uitzondering. Dit vruchtgewas, dat ook wel solanum macrocarpon wordt genoemd, bloeit tussen juni en augustus.

FebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf antroewa kweken

Antroewa kweken doe je het beste aan de hand van het onderstaande stappenplan. Zeker omdat het om een gewas gaat dat van nature niet in ons klimaat groeit. Door je goed aan de aanbevolen richtlijnen te houden voor het kweken van antroewa, heb je de meeste kans op een goed gelukte oogst.

 • Ga op zoek naar een zonnige plaats in de moestuin of de kas. Ook binnenshuis op de vensterbank kun je antroewa kweken. Veel zonuren en warmte is een belangrijk begin.
 • Zorg ervoor dat de bodem waarin je wilt gaan zaaien lekker los en luchtig is. Daarnaast is ook een goede bemesting belangrijk. Niet alleen als je antroewa in de volle grond wilt kweken, maar ook in de kas of binnenshuis. Antroewa doet het dus prima op een luchtige bodem met voldoende voeding.
 • Als je antroewa direct in de volle grond gaat zaaien, dan kun je vakken uitzetten van 50×50 centimeter. De plantjes hebben dan voldoende ruimte om te kunnen groeien. Daarnaast groeit antroewa vooral in de hoogte.
 • De zaden van antroewa liggen diep genoeg in de grond als je gaatjes maakt van 0.5 centimeter diep. Zorg er wel voor dat je deze direct afdekt. Vogels pikken de zaden namelijk graag op waardoor je misschien voor niets wacht op een mooie oogst.

De antroewa plant verzorgen

Antroewa wordt in de volksmond ook wel witte of Afrikaanse aubergine genoemd. Qua verzorging kunnen we dus vrijwel dezelfde handelingen aanhouden als die van de aubergine plant. Dat betekent niet alleen het luchtig houden van de bodem, maar ook het regelmatige verstrekken van water. Ook de onderstaande zaken zijn belangrijk bij de verzorging van antroewa:

 • Antroewa kweek je bij voorkeur in een losse bodem met een luchtige structuur. Dit heeft als voordeel dat het water de wortels van het vruchtgewas goed kan bereiken. Een losse bodem draineert ook beter dan een vaste bodem. Overtollig water kan dus goed worden afgevoerd.
 • Antroewa vormt kelkbladeren. Deze kunnen door allerlei redenen worden aangetast. Ze gaan dan slap hangen of verdorren. Het is goed om deze bladeren regelmatig weg te halen. Zo kan de antroewa plant zijn energie gebruiken voor de vruchtvorming.
 • Geef de plantjes regelmatig water, zeker als ze vrucht beginnen te geven. De vrucht zelf kun je qua uiterlijk vergelijken met tomaat en heeft dus regelmatig vocht nodig maar mag nooit té nat staan.
 • Controleer de plantjes regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte, ziekten en plagen. Zo kun je snel ingrijpen als dat nodig is, en voorkom je dat de gehele oogst wordt verwoest.

Antroewa oogsten en bewaren

Antroewa kun je het beste oogsten als de vrucht nog niet rijp is. Ze hebben dan vaak en witte of vale kleur. Naarmate antroewa rijpt, verkleuren ze naar een meer donkere kleur zoals oranje of bruin. In veel gevallen barst de vrucht ook open als deze voldoende gerijpt is. Antroewa kun je het beste oogsten met het kelkblad. Snij de vrucht en het blad voorzichtig los van het steeltje. Dit doe je bij voorkeur met een scherp mesje.

Antroewa oogsten en bewaren
© HGVJ / Gebruik bij het oogsten een scherp en schoon mesje.

Antroewa eet je natuurlijk het liefst vers uit de moestuin. Maar, als het echt moet kun je deze Oost-Afrikaanse vrucht 2-3 dagen bewaren. Doe dat bij voorkeur op een koele en donkere plaats. Antroewa bewaren in de koelkast geniet dus de voorkeur. Wil je antroewa liever vers eten? Oogst het vruchtgewas dan direct voordat je bijvoorbeeld een Surinaams gerecht gaat klaarmaken.

Ziekten en plagen bij antroewa

Tijdens het kweken van antroewa, is het heel belangrijk om alert te zijn op diverse ziekten en plagen. Het blijft een tropisch gewas dat vooral in ons klimaat gevoelig kan zijn voor schimmels en andere plaaginsecten. Door goed op te letten en niets aan het toeval over te laten, heb je de meeste kans op een gezonde antroewa oogst. Dit zijn de meest voorkomende ziekten en plagen bij antroewa:

 • Pythium: deze ziekte staat misschien wel beter bekend als voet- en wortelrot. De wortels en het onderste gedeelte van de antroewa plant worden aangetast. Als het ware gaan ze rottingsverschijnselen vertonen waardoor ze niet meer in staat zijn om voldoende voedingsstoffen tot zich te kunnen nemen.
 • Verwelkingsziekte: deze schimmel tast de bladeren van de antroewa plant aan. Ze verwelken doordat er zich een laagje schimmel op de bladeren en de steel van de plant vormt.
 • Groene perzikluis: dit zijn hele kleine insecten die het sap uit de bladeren van de antroewa plant zuigen. Dit kun je opmerken aan de bladeren van de plant. In veel gevallen krullen deze op. Doordat de groene perzikluis het sap opzuigt, kan de plant niet voldoende voedingsstoffen afgeven om vrucht te kunnen vormen. Deze blijven dan ook vaak achter in groei en ontwikkeling.
 • Grauwe schimmel: als jouw oogst wordt aangetast door grauwe schimmel, dan kun je dat zowel op de bladeren als op de antroewa vrucht zelf zien. De gehele plant is bedekt onder een laag pluizige schimmel.

Antroewa en gezondheid

Antroewa is een bijzonder gezond vruchtgewas. Naast vezels bevat het ook veel vitamine C, calcium en natrium. Deze stoffen zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, maar dragen ook bij aan een sterk immuunsysteem. Daarnaast bevat antroewa behoorlijk veel antioxidanten. Deze helpen ons lichaam om schadelijke chemicaliën af te kunnen voeren.

Antroewa kan een licht bittere smaak hebben. Vaak wordt de vrucht wat milder gemaakt met suiker of wat azijn. Het is beter om antroewa op smaak te brengen met verse kruiden zoals knoflook. De antroewa verliest zijn voedingswaarde op deze manier niet. Daarbij zijn verse kruiden een stuk gezonder dan suiker.

Antroewa in de keuken

Antroewa kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt dit vruchtgewas smoren en bakken, maar ook koken behoort tot de mogelijkheden. Antroewa wordt in de Surinaamse keuken heel veel gegeten in combinatie met zoutvlees en rijst. Ook garnalen en gerookte kip vormen een heerlijke combinatie met de bittere smaak van antroewa.

Om de smaak wat minder bitter te maken, kun je tijdens het bereiden wat verse kruiden of azijn toevoegen. Ook in de lasagne smaakt antroewa heerlijk. Daarnaast wordt de groente ook veel gebruikt binnen een vegetarisch eetpatroon. Bijvoorbeeld als vervanger voor vlees.

Vorige
Veldzuring – Rumex acetosa

Veldzuring – Rumex acetosa

Volgende
Aubergine kweken in de moestuin of kas

Aubergine kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.