Anemonen planten en verzorgen

Anemonen planten in de tuin
©Ivabalk – Anemonen

Anemonen mogen beslist niet ontbreken in een kleurrijke tuin. Deze bloemen uit de ranonkelfamilie komt zelfs in het wild voor. Dit zijn de blauwe anemoon, de gele en de bosanemoon. Als je zelf anemonen gaat planten in de tuin, dan koop je in de meeste gevallen knollen van coronaria of de Turkse anemoon. Je kunt dan de meest kleurrijke exemplaren verwachten. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het planten en verzorgen van anemonen.

Wanneer kun je het beste anemonen planten?

Anemonen hebben niet direct een voorkeur qua maand als het aankomt op planten. De knollen kun je dus op vrijwel elk gewenst tijdstip planten maar het voorjaar of najaar is het meest ideaal. Er is ook een onderscheid te maken in herfst- én voorjaarsbloeiers. Het is belangrijk dat je de knollen van de anemoon direct na de aankoop in de grond zet. De kwaliteit blijft dan gewaarborgd waardoor je kunt rekenen op gezonde en kleurrijke bloeiers.

Anemonen planten doe je bij voorkeur in een bodem die rijk is aan humus. Ook houden deze vrolijke bloeiers het meest van een bodem die lekker licht van structuur is. De bodem mag vochtig zijn, maar nooit te nat. Zorg er dus voor dat overtollig regenwater goed afgevoerd kan worden. De standplaats mag zonnig of half-zonnig zijn.

De plantdiepte is ideaal als deze rond de 7 centimeter ligt. Ook moet je rekening houden met de plantafstand tussen de anemonen. Houd daarvoor circa 10 tot 15 centimeter aan. Ze hebben dan voldoende ruimte om uit te kunnen groeien tot een volwassen exemplaar.

Na het planten van de anemonen is regelmatig water geven belangrijk. Ze kunnen namelijk niet zo goed tegen droge omstandigheden. Als je anemonen gaat planten in de border of de tuin, dan is het ook belangrijk om ze van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Geef ze dus wat extra bemesting zodra de anemonen in bloei staat.

Anemonen verzorgen op de juiste manier

Anemonen verzorgen is niet moeilijk. Je hoeft dus geen groenspecialist te zijn om te kunnen genieten van een mooie tuin vol kleurrijke bloemen. Regelmatig water geven is belangrijk, evenals het toevoegen van wat extra meststof zodra ze bloeien. Anemonen verzorgen betekent ook dat je ze moet snoeien als ze uitgebloeid zijn.

Een eenvoudige klus want anemonen kun je tot aan de grond toe afknippen. Het volgende seizoen lopen ze netjes weer uit. Heb je gekozen voor herfstbloeiers? Houd dan rekening met vermeerdering. Dit komt bij sommige soorten voor. De vermeerdering vindt plaats via de uitlopers van de anemoon. Wil je geen overwoekering? Houd hier dan rekening mee.

Let op: als je anemonen gaat planten en verzorgen is het goed om te weten dat sommige delen giftig zijn. Het gaat dan met name om de bladeren en het sap. Bij het aanraken of innemen kun je een branderig gevoel ervaren of zelfs last krijgen van maag- en darmklachten.

Vorige
Onkruid schoffelen

Onkruid schoffelen: alles over wieden van onkruid

Volgende
Groenten zaaien in maart

10 makkelijke groenten zaaien in maart

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.