Andijvie kweken: van zaaien tot oogsten

Andijvie plant in de moestuin
©Dandelion – Krulandijvie

Zelf andijvie kweken in de moestuin is heel leuk om te doen en niet moeilijk. Dit doe je het beste als de temperatuur boven de 15 graden uitkomt en niet later dan eind september. Zo kun je in het voorjaar genieten van een heerlijk frisse stamppot of een rauwe andijvie rauwkost.

Andijvie is een zeer oude groente en is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Andijvie werd zelfs al door de Romeinen gebruikt. Daarnaast kennen we de gewone andijvie, maar ook de krulandijvie. Deze wordt veel rauw gegeten in frisse salades.

Andijvie kweken

Andijvie in de moestuin groeit het beste als je de plantjes voorziet van een zonnige of half zonnige plaats. Als je andijvie gaat zaaien, dan moet je rekening houden met een plantafstand van 40×40 cm. De zaaidiepte is ideaal als deze rond de 0.5 cm ligt. Een volwassen andijvie plant wordt tussen de 20-40 cm hoog.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bladgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 40×40 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-40 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Cichorium endivia

Bloemkleur:
Blauw

Andijvie zaaien en planten

Als je zelf andijvie wilt zaaien en planten in de volle grond, dan kun je dat het beste doen tussen maart en eind augustus. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om andijvie te zaaien in een afgedekte bak of een tuinkas. Je kunt dan van februari tot en met september aan de slag met het zaaien van andijvie.

LenteFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZomerAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
HerfstJulAugSept
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen andijvie zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf andijvie kweken

Zeker als je zelf andijvie wilt gaan zaaien en oogsten, is het van belang dat je niets aan het toeval overlaat in de voorbereiding. Zo kom je tijdens de groei niet voor vervelende verrassingen te staan en ben je zeker van een heerlijke oogst. Volg onderstaand stappenplan als je zelf andijvie wilt gaan kweken in de moestuin:

 1. Bewerk de bodem in de moestuin en zorg ervoor dat deze voorzien is van wat extra voeding. Dit kun je doen met biologische moestuin voeding. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Maak gaatjes van 0.5 cm diep en houd daarbij een plantafstand van 40×40 centimeter aan. Zo zitten de kroppen andijvie elkaar straks niet in de weg als ze uitgroeien tot een volwassen groente. Plaats de zaadjes in de gaatjes.
 3. Bedenk de gaatjes met de andijvie zaadjes voorzichtig met wat los zand. Zo voorkom je dat de zaadjes wegspoelen door een regenbui of dat vogels de zaadjes aanzien voor een lekkernij.
 4. Controleer de jonge andijvie goed op de aanwezigheid van slakken tijdens de groei. Deze zijn dol op de verse blaadjes.
 5. Ook is het nodig om regelmatig onkruid te wieden. Eventueel kun je de bodem in de laatste 2 weken van de groeitijd van wat extra meststof voorzien.

De andijvieplant verzorgen

Ook de andijvieplant heeft verzorging nodig. Zo voorkom je dat de groente wordt aangetast door ongedierte, plagen of ziekten. Preventie is daarbij beter dan genezen. Daarbij ben je met een goede verzorging zeker van een mooie volle oogst.

 • Andijvie heeft veel water nodig. Voorzie de plant dan ook van voldoende vocht in droge perioden. Daarmee voorkom je tevens dat het blad doorschiet. Doe dat wel naast het plantje om verbranding van het blad te voorkomen.
 • Geef de andijvie regelmatig voeding. Dat doe je bij voorkeur voor het zaaien én in de laatste twee weken voor de oogst. Je kunt dan rekenen op mooie volle kroppen met een heerlijke smaak.
 • Loop regelmatig even door de rijen andijvie heen. Controleer zowel de bodem als de bladeren van de groente op de aanwezigheid van slakken. Zeker als de plantjes nog jong zijn, zien slakken ze als een smakelijk hapje.
 • Verwijder regelmatig onkruid tussen de andijvie planten. Zo voorkom je dat belangrijke voedingsstoffen uit de bodem door het onkruid worden onttrokken. Ook blijft er op een onkruidvrije bodem meer water over voor de ontwikkeling van de andijvieplant.
 • Haal regelmatig een hark door de bodem rondom de andijvieplanten. Het water kan op deze manier de wortels goed bereiken. Daarnaast groeit andijvie beter in een bodem met een losse structuur.

Andijvie oogsten en bewaren

Andijvie oogsten doe je ongeveer 10 weken nadat je de groente hebt gezaaid. De krop snij je het beste met een scherp mesje los van de wortel. Dit doe je zo dicht mogelijk bij de grond. Als je de krop andijvie met wortel en al wilt oogsten, dan maak je een voorzichtige draaibeweging terwijl je de krop met beide handen vasthoudt.

Andijvie kun je niet zo lang bewaren. Op zijn langst één dag maar dan moet je wel met wortel en al oogsten. Zet de krop rechtop in een emmer met water en bewaar de groente op een koele plaats. De kelder is daarvoor een prima plek. Natuurlijk is het lekkerder om de andijvie direct na de oogst te verwerken in een gerecht. De bladeren zijn dan knapperig en vol van smaak.

Populaire andijvie rassen

In Nederland en België kennen we verschillende soorten andijvie. Vrijwel alle rassen zijn eenvoudig zelf te kweken in de moestuin. Om een goede keuze te kunnen maken hebben we een aantal populaire andijvie soorten voor je op een rij gezet:

 • Snij fijne krul: deze andijvie groeit als sierlijke stelen en vormt geen krop. Deze soort is voor een lange tijd te oogsten en heeft een heerlijke milde smaak. Een prima ras als je een heel seizoen wilt genieten van verse andijvie.
 • Breedblad volhart winter: deze soort is redelijk bestand tegen rottingsverschijnselen en kan daardoor prima in de volle grond worden geplaatst. Deze andijvie heeft stevige vol sappige bladeren en vormt een robuuste krop.
 • St. Laurent: deze echte krulandijvie schiet niet zomaar door en is voorzien van een fijne krul. Het blad is stevig maar wel vol van smaak en mals.
 • Eros: deze andijvie soort geeft hele mooie volle kroppen van een compact formaat. Veelzijdig te gebruiken in de keuken en kan langdurig worden geoogst. Dit andijvie ras is nauwelijks gevoelig voor schimmels of rottingsverschijnselen.
 • Breedblad salanca: een andijvie soort met robuust grote kroppen en een lichtgeel hart. Dit ras heeft niet veel verzorging nodig en heeft een milde en zachte smaak.

Ziekten en plagen bij andijvie

Ook andijvie is gevoelig voor ziekten en plagen. Hoewel je dit zelf eenvoudig tot een minimum kunt beperken, is het goed om de oogst toch regelmatig te controleren. Andijvie is onder andere gevoelig voor:

 • De bladluis vreet het blad van de andijvie aan. Je kunt de aanwezigheid van de bladluis bemerken door het misvormde blad van de groente.
 • Wollige slawortelluis geeft grijze luizen af. Deze zijn vooral te vinden op de wortel van de groente. Ze laten daar een vies slijmerig goedje achter waardoor de andijvie een flinke groeiachterstand oploopt.
 • Het wortelknobbelaaltje is eenvoudig te herkennen doordat het bulten maakt op de wortel van de andijvie. Daarnaast zorgt dit beestje er ook voor dat de groei van de andijvie stil komt te staan.
 • Zonnebloem meeldauw bedekt de andijvie plant op den duur met witte vlekken. Deze zijn het eerst zichtbaar op de bladeren van de plant. De schimmelziekte is een variant van echte meeldauw.
 • Ook grauwe schimmel is een veel voorkomende plaag bij andijvie. De plant wordt bedekt met bruine vlekjes en daarna ook met schimmel. Grauwe schimmel wordt ook wel smet genoemd.

Andijvie en gezondheid

Andijvie is heel gezond. Het bevat zelfs meer mineralen dan menig andere groente. Het blad van de andijvie is ook rijk aan vitamine A en C. Andijvie levert daarmee een positieve bijdrage aan de hartgezondheid en de lever. Daarnaast heeft andijvie ook ontgiftende eigenschappen en werkt het vochtafdrijvend.

Andijvie in de keuken

In de keuken kun je andijvie lekker rauw verwerken in de stamppot of een groene salade. Maar andijvie is ook heel geschikt om mee te roerbakken of te verwerken in pasta’s. Door zijn licht hartige en bittere smaak, doet andijvie het ook heel goed in combinatie met diverse snacks en kazen. Een goed voorbeeld daarvan is toast met roombrie en honing op een bedje van andijvie.

Vorige
Tuinkalender met zaaikalender voor de maand mei

Tuinkalender mei: de maand van kleur en verse oogst

Volgende
Savooiekool in de moestuin

Savooiekool kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.