Amsoi kweken: van zaaien tot oogsten

Amsoi of bladmosterd in de moestuin
©LZF – Amsoi

In dit artikel vertellen we je precies hoe je zelf amsoi kunt kweken. Amsoi zaaien en oogsten in de moestuin voorzien je van een heerlijke frisse groente waar je alle kanten mee uit kunt. Deze veelgebruikte groente in de Surinaamse keuken kent zijn oorsprong in Afrika. In Noord-China werden er zelfs in een vroeger tijdperk al volop amsoi soorten verbouwd.

Amsoi heeft grote bladeren, maar oogsten doe je het liefst zo vroeg mogelijk. Tijdens de bloei creëert de amsoi plant prachtige gele bloemen en zaden. De zaden kun je dan ook makkelijk oogsten en volgend seizoen weer opnieuw zaaien. Zo zal je nooit zonder voorraad zaden zitten.

Amsoi kweken

Zelf amsoi kweken is bijzonder eenvoudig om te doen. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden, vooral tijdens het zaaien en oogsten van amsoi. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het kweken, zaaien, oogsten en bewaren van deze smakelijke groente.

Amsoi is een echt koolgewas. Ze hebben de voorkeur voor een plaatsje de zon en geven je daar dan ook de beste kans op een goede oogst. De plantafstand die je het beste aan kunt houden ligt op ongeveer 30×30 centimeter. De zaadjes van de amsoi zitten diep genoeg in de grond als je hiervoor 1 centimeter aanhoudt. De amsoi komt tussen juni en september tot volledige bloei en laat daarbij prachtige gele bloemen zien. De planthoogte ligt dan tussen de 30-50 centimeter.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-50 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Brassica juncea

Bloemkleur:
Geel

Amsoi zaaien en planten

Amsoi kweken doe je bij voorkeur vroeg in het seizoen. Dit kun je van februari tot en met april doen in een verwarmde kas of binnenshuis voorzaaien. Wil je amsoi direct in de volle grond zaaien of planten? Dan zijn juli, augustus en september geschikte maanden om te beginnen. Zo kun je zelf bepalen of je graag vroege amsoi wilt zaaien en planten, of liever wacht tot de zomer of de herfst.

VroegFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZomerMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
HerfstAugSeptOkt
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen amsoi zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf amsoi kweken 

Amsoi is natuurlijk vooral een groente die thuishoort in de Surinaamse keuken. Toch komt deze groente steeds vaker voor in de Hollandse moestuin. Want naast fris smakende bladeren, geeft amsoi ook fel gele bloemen die de kleurenpracht compleet maken. Hoe je zelf eenvoudig amsoi kunt kweken lees je in het onderstaande stappenplan. 

 • Zaai amsoi vroeg in het jaar. Bijvoorbeeld van februari tot en met april binnenshuis of in een tuinkas. Je kunt ook direct in de volle grond zaaien. Dat doe je bij voorkeur als het wat warmer is, bijvoorbeeld van juli tot en met september. 
 • Amsoi is van oorsprong een Afrikaanse groente. Kweek haar dan ook in de zon. Een goede bemesting is een must. Ook de bodem moet lekker los van structuur blijven. 
 • Zaai Amsoi ongeveer 0,5 cm diep en houdt daarbij een plantafstand aan van 30×30 cm. Dun de amsoi uit als de jonge plantjes te dicht opeen staan. Dat komt de oogst uiteindelijk ten goede. 
 • Verwijder het onkruid tussen de amsoi planten regelmatig. Zo voorkom je niet alleen ziektes, maar weet je ook zeker dat de plantjes voldoende vocht uit de bodem kunnen halen. 

De amsoi plant verzorgen

Amsoi heeft een goede verzorging nodig. Daarom geven we je enkele bruikbare tips waarmee je jouw amsoi planten van de juiste verzorging, voeding en bemesting kunt voorzien. Zo ben je straks gegarandeerd verzekerd van een fantastische oogst.

 • Dun de amsoi plantjes voldoende uit nadat deze op zijn gekomen. Begin hiermee wanneer je plantjes minimaal 3 tot 5 volwassen bladeren heeft en niet meer afhankelijk is van de kiemblaadjes. Dit bevorderd een gezonde groei en een mooie oogst. Daarnaast kun je ongedierte beter waarnemen en bestrijden.
 • Laat de amsoi plant niet te groot worden. Dit heeft een nadelig effect op de smaak van de groente. Des te jonger je zal oogsten des te zoeter en voller de smaak zal zijn. Een goede timing is dan ook essentieel, maar blijft een persoonlijke voorkeur.
 • Hou de grond waarin de plantjes groeien goed los en bemest regelmatig. Zo krijgen de wortels voldoende water en de zuurstof die ze nodig hebben om te groeien. Bemesten doe je het best door in het begin van februari en in de zomer regelmatig compost toe te voegen aan de grond.
 • Controleer regelmatig op de aanwezigheid van onkruid. Zo weet je zeker dat de plant voldoende water en voeding tot zijn beschikking heeft zonder dat dit wordt opgebruikt door het aanwezige onkruid. Verwijder onkruid bij voorkeur met de hand, zo voorkom je onnodige beschadigingen aan de wortels van de amsoi plant.

Amsoi oogsten en bewaren

Als de bladeren van de amsoi groot genoeg zijn, is het tijd voor de oogst. Als richtlijn kun je ongeveer 20 centimeter bladlengte aanhouden. Je kunt amsoi volledig oogsten als krop, maar je kunt natuurlijk ook af en toe enkele bladeren oogsten voor in de salade of een ander gerecht.

Let er bij de oogst op dat je de krop niet te diep afsnijdt. Als je dit voorzichtig doet, kun je later in het jaar nog een keer oogsten. Amsoi is gevoelig voor breuken in het blad. Ga daarom voorzichtig te werk als je de bladeren oogst of de krop losmaakt.

Amsoi smaakt natuurlijk het lekkerst als je deze direct verwerkt in een gerecht. Wil je de groente liever bewaren? Dan doe je dat het beste in de koelkast en niet langer dan 3 tot 4 dagen. Als je de amsoi kort kookt, kun je deze ook invriezen. Dit wordt ook wel blancheren genoemd. Je kunt ze dan in een luchtdichte bak of zak tot wel één jaar bewaren. Zo heb je altijd verse amsoi uit eigen moestuin tot je beschikking.

Populaire amsoi rassen

Er zijn enkele soorten amsoi die je zelf kunt kweken en planten in de moestuin. Om een goede keuze te kunnen maken, hebben de meest populaire amsoi soorten voor je op een rij gezet:

 • Rode amsoi: de rode variant is iets pittiger van smaak dan de gewone groene amsoi. De bladeren zijn stevig en prachtig getekend. Daarnaast is dit ras beter bestemd tegen vorst.
 • Mung Choi amsoi: deze amsoi heeft een heerlijk pittige en licht bittere smaak. De plant heeft mooie losse bladeren en is snel klaar om geoogst te worden.

Ziekten en plagen bij amsoi

Omdat amsoi tot de koolsoorten behoort, moet je rekening houden met dezelfde ziekten en plagen. De meest voorkomende daarbij is echte meeldauw waardoor het blad geel wordt en afsterft. Meeldauw is te herkennen aan witte vlekken op het blad.

Ook de bladvlekkenziekte geeft deze symptomen, maar verschijnt in zwarte vlekken. Ook koolrupsen, de kooluil en de koolmot zijn in het bijzonder plagen waar amsoi mee te maken kan krijgen. Ze zijn vooral dol op de zachte blaadjes van de nog jonge amsoi planten.

Amsoi en gezondheid

Amsoi is zeer gezond. Het bevat dan ook een veelvoud aan vitamine E en calcium. Dit heeft ons lichaam nodig om onze botten en gebit sterk en gezond te kunnen houden. De vitamine E werkt als een antioxidant. Deze verwijderd schadelijke stoffen uit ons lichaam en beschermt de celopbouw in ons lichaam. Daarmee is amsoi een prima aanvulling op onze gezondheid.

Amsoi in de keuken

Amsoi wordt veel gebruikt in Surinaamse gerechten. Maar, je kunt de jonge bladeren van amsoi ook prima verwerken in allerlei groene salades. Ze geven een fris pittige bite. Ook kun je amsoi roerbakken in diverse oosterse gerechten. Ook gestoofd en door diverse soorten pasta’s smaakt amsoi heerlijk.

Vorige
Witte kool in de moestuin

Witte kool kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Dagoeblad of waterspinazie in de moestuin

Dagoeblad kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.